ΠΗΓΗ: Reuters
Ο Aντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Ευρωπαίους που ανησυχούν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.
Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα κάνει στάση στις Βρυξέλλες πριν από τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στο Περού και τη Βραζιλία αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Σε συναντήσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Μπλίνκεν «θα συζητήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία για την άμυνά της απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο μήνυμα θα μεταφέρει.
Εκτός από την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάστηκε για την επέκταση του ΝΑΤΟ και συσπείρωσε χώρες σε όλο τον κόσμο για την απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της Μόσχας το 2022.
Ο Τραμπ έχει επικρίνει τη βοήθεια του Μπάιντεν για την Ουκρανία, τροφοδοτώντας την ανησυχία για το μέλλον της υποστήριξης της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών στον Λευκό Οίκο, τη Γερουσία και ενδεχομένως τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο στρατός της Ουκρανίας δέχεται αυξανόμενη πίεση από τη Ρωσία κατά μήκος την πρώτης γραμμής του μετώπου, μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Αξιωματούχοι του Μπάιντεν έχουν δηλώσει ότι θα πιέσουν να αναπτυχθεί η βοήθεια που έχει ήδη χορηγηθεί για την Ουκρανία πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, με την ελπίδα να βοηθήσουν τις δυνάμεις του Κιέβου να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κερδίζουν έδαφος.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να αφήσουμε την Ουκρανία σε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή θέση, τόσο με την αύξηση της βοήθειας από τώρα μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης όσο και με τον συντονισμό με τους εταίρους σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι είναι έτοιμοι να παρέμβουν σε οποιοδήποτε ρήγμα», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Αυτό περιλαμβάνει τους Ευρωπαίους συμμάχους που θα συναντήσει ο Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες, αλλά και άλλους, όπως η Νότια Κορέα, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, δεδομένης της ανησυχίας της για την εμβάθυνση της συμμαχίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Ουκρανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκρούστηκε με ορισμένους από τους περίπου 11.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα, που έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ της Ρωσίας.
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Η επιστροφή του Τραμπ είναι επίσης πιθανό να επαναφέρει στο επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι σύμμαχοι ξοδεύουν τώρα πάνω από το απαιτούμενο 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, αλλά ο Τραμπ έχει πει ότι θα επιμείνει στη δέσμευση του 3% από τους συμμάχους.
Ο Τραμπ βάλλει εδώ και χρόνια κατά των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που απέτυχαν να εκπληρώσουν τους συμφωνημένους στόχους για τις στρατιωτικές δαπάνες και προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι όχι μόνο θα αρνηθεί να υπερασπιστεί τα έθνη που «καθυστερούν» τη χρηματοδότηση, αλλά θα ενθαρρύνει επίσης τη Ρωσία «να τους κάνει ό,τι διάολο θέλει».
Ενώ δεν έχει περιγράψει ένα σαφές σχέδιο για το Ουκρανικό, ο Τραμπ έχει πει ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο. Η Ουκρανία δίνει μάχη για να βρεθεί σε ισχυρή θέση για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Τραμπ μίλησε με τον Ζελένσκι και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τη συνομιλία, στην οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος φέρεται να προέτρεψε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο διέψευσε το τηλεφώνημα.
Μετά τη νίκη Τραμπ στις εκλογές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να τον επηρεάσουν ώστε να διατηρήσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, τονίζοντας δημοσίως τους δεσμούς της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.
Η απερχόμενη ομάδα του Μπάιντεν έχει λίγες επιλογές από το να προσπαθήσει να θέσει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, συνταξιούχος Αμερικανός διπλωμάτης που εργάζεται τώρα στο think tank του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον συντονισμό των συμμάχων για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ή την αυστηρότερη επιβολή των υφιστάμενων, δήλωσε, αν και οι όποιες ενέργειες αναληφθούν τώρα θα μπορούσαν εύκολα να αναιρεθούν από τους αξιωματούχους του Τραμπ. «Αν οι άνθρωποι του Μπάιντεν προσπαθήσουν να τους εγκλωβίσουν ή να κερδίσουν πόντους, οι άνθρωποι του Τραμπ μπορεί απλώς να το απορρίψουν από χέρι», είπε.