ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οπλοκατοχή: Νομοθετικά χαλαρό το Τέξας

Ο δράστης της επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε ήταν οπλισμένος με δύο αυτόματα όπλα τύπου AR-15

ΠΗΓΗ: Reuters

Μακρά ιστορία ανοχής απέναντι στην οπλοκατοχή έχει η πολιτεία του Τέξας, η οποία επαίρεται για την υπευθυνότητα των κατόχων όπλων –πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες– παρά τα αλλεπάλληλα πρόσφατα κρούσματα μαζικών δολοφονιών. Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, υπέγραψε νομοθετήματα το 2021, που ήραν –μεταξύ άλλων– την υποχρέωση των Τεξανών να εξασφαλίζουν άδεια από την αστυνομία για να φέρουν πάνω τους όπλα, επιτρέποντας ουσιαστικά σε κάθε πολίτη άνω των 21 ετών να οπλοφορεί νόμιμα. Ο Αμποτ είχε χαρακτηρίσει πέρυσι τον νόμο ως «την ισχυρότερη νομοθεσία υπέρ του 2ου άρθρου του συντάγματος στην ιστορία του Τέξας». Ο δράστης της επίθεσης στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε ήταν οπλισμένος με δύο αυτόματα όπλα τύπου AR-15.

Ο νόμος Αμποτ

Υποστηρικτές της οπλοκατοχής είχαν αναφέρει τότε ότι ο νόμος του Αμποτ στο Τέξας θα ενθάρρυνε ανάλογα συντηρητικά νομοθετήματα σε άλλες πολιτείες. Οι επικριτές της νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αστυνομικοί, επισημαίνουν ότι ο νόμος στο Τέξας αποτελούσε επικίνδυνη οπισθοχώρηση στον αγώνα κατά της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης όπλων στις ΗΠΑ. Ο νόμος του Αμποτ ήρε επίσης την υποχρέωση εμφανούς μεταφοράς όπλων σε δημόσιο χώρο, επιτρέποντας την απόκρυψή τους κάτω από τα ρούχα του φέροντος.

Το Τέξας υπήρξε ανέκαθεν αξιόπιστος δείκτης των νομικών αντιλήψεων της χώρας για τα όπλα. Οι κάτοικοι της πολιτείας έχουν δικαίωμα να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια οπλοφορίας. Ο συγκεκριμένος νόμος του 2015, που καταργήθηκε για να ψηφισθεί εκ νέου από τον Αμποτ, επιτρέπει την κατοχή πολεμικών όπλων ακόμη και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και φοιτητικές εστίες. Οι νόμοι αυτοί ευνόησαν μαζικές δολοφονίες στο Τέξας, όπως αυτή στη Σάντα Φε το 2018 με δράστη τον 17χρονο γιο Ελληνα μετανάστη, Δημήτρη Παγουρτζή και δέκα θύματα.

Ιστορικοί αποδίδουν την πραγματική εμμονή των Τεξανών με τα όπλα στην ταραχώδη ιστορία της πολιτείας, που κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Μεξικό στα μέσα του 19ου αιώνα, για να διεξαγάγει αδυσώπητο πόλεμο εναντίον της δικτατορικής κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού. Το πνεύμα ανεξαρτησίας και οι αντιξοότητες της ζωής στα σύνορα του δυτικού πολιτισμού έφεραν τα όπλα στο επίκεντρο κάθε κοινωνικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος των λευκών Τεξανών για την εξόντωση των αυτοχθόνων κατέστησε αναγκαία την οπλοφορία, έχοντας πυροδοτήσει κίνημα ένοπλης αντίστασης από μέρους πολεμικών φυλών Ινδιάνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση