ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ «ζυγίζουν» κλιμάκωση, η Ρωσία απαντά με πυρηνικές απειλές

Η Μόσχα προειδοποίησε για μέτρα πυρηνικής αποτροπής - To «παράθυρο» Μπλίνκεν και η πίεση στον Μπάιντεν

Kathimerini.gr

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η Ουάσιγκτον σε απόφαση που ενδέχεται να την οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή σε επιθέσεις στο έδαφος ενός αντιπάλου εξοπλισμένου με πυρηνικά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών χθες, Τετάρτη, από τη Μολδαβία.

Ο Αντονι Μπλίνκεν για πρώτη φορά δημόσια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης αμερικανικών όπλων για πλήγματα εντός της Ρωσίας.

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση: «Η Ρωσία θα λάβει μέτρα στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη και την Ασία», μετέδωσε σήμερα, Πέμπτη, το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η δήλωση του Λαβρόφ ήρθε τη στιγμή που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ γύρω από το κρίσιμο δίλημμα κατά πόσον πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τα οπλικά συστήματα που τους παρέχει η Δύση για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «προσαρμογής»

Χθες, Τετάρτη, ο Μπλίνκεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μπάιντεν να «προσαρμόσει» τη στάση της σχετικά με επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα, με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

«Εξετάζουμε τι είναι απαραίτητο να γίνει, για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τον εαυτό της», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Η δήλωσή του ήρθε εν μέσω εκκλήσεων από συμμάχους και από το εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν για αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα.

Ο Μπλίνκεν ο οποίος, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, επέστρεψε από απογοητευτικό ταξίδι στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι Ουκρανοί μπορεί να μην είναι σε θέση να κρατήσουν εδάφη στην περιοχή μεταξύ Χαρκόβου και ρωσικών συνόρων, εκτός και εάν ο Μπάιντεν άλλαζε γνώμη.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον Economist, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τα μέλη της συμμαχίας να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για επιθέσεις στη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζεται από ευρωπαϊκά μέλη της διατλαντικής Συμμαχίας, όπως η Γαλλία, αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στη διήμερη, άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στην Πράγα.

Στη σύνοδο θα παραστεί και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος ξεκίνησε σύντομη ευρωπαϊκή περιοδεία για το Ουκρανικό με πρώτο σταθμό το Κισινάου, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου.

Αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, «η πίεση στον Μπάιντεν από συμμάχους και συμβούλους εξακολουθεί να αυξάνεται, προκειμένου να επιτρέψει επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος».

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζυγίζει τους φόβους για κλιμάκωση με έναν πυρηνικά εξοπλισμένο αντίπαλο, καθώς εξετάζει αν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ρίξει αμερικανικά όπλα στη Ρωσία», προστίθεται.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ευρώπης, Τζιμ Ο’Μπράιεν, δήλωσε ότι θα ληφθούν στην Πράγα αποφάσεις για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση με την οποία θα προσκαλείται η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,16 δισ. ευρώ στο Κίεβο ανακοίνωσε χθες η Σουηδία, σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων της Ισπανίας και του Βελγίου το προηγούμενο 48ωρο.

Προβολή ενότητας

Μέχρι στιγμής, ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει παραμείνει σιωπηλός. Κάποιοι από τους συμβούλους του, τους οποίους επικαλούνται οι ΝΥΤ, υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της στάσης του είναι πλέον αναπόφευκτη.

Ωστόσο, εάν αλλάξει στάση, πιθανότατα θα το κάνει με αυστηρούς περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που τους παρέχουν οι Αμερικανοί – μόνο για πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους, εντός των συνόρων της Ρωσίας, που εμπλέκονται σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν πιθανότατα θα διατηρήσει την απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών όπλων για πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος ή σε κρίσιμες υποδομές.

Σε αυτό το σημείο έχει συμμαχική υποστήριξη: Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς αρνήθηκε να παράσχει στην Ουκρανία το γερμανικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να φτάσει στη Μόσχα.

Οι όποιες αποφάσεις ενδέχεται να γίνουν άμεσα γνωστές, καθώς σε δύο εβδομάδες ξεκινά μήνας εντατικών συναντήσεων των ΗΠΑ με τους βασικούς συμμάχους τους, πρώτα στην 80ή επέτειο της D-Day (η μέρα της Απόβασης στη Νορμανδία), στη συνέχεια σε συνάντηση των χωρών της G7 και τέλος σε εορτασμό, στην Ουάσιγκτον, για τα 75 χρόνια από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, η προβολή της ενότητας θα είναι ζωτικής σημασίας.

Η κρίσιμη επιλογή

Οι δύο εντολές του Μπάιντεν στον πόλεμο –να μην επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει και να αποτραπεί η έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου– ήταν πάντα σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Ωστόσο, στους 27 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας, η ανάγκη επιλογής μεταξύ της πιθανότητας ήττας της Ουκρανίας και της άμεσης εμπλοκής σε επιθέσεις στο έδαφος μιας πυρηνικής υπερδύναμης δεν υπήρξε ποτέ ξανά τόσο επιτακτική.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι με τη στάση της ρισκάρει να προκαλέσει κλιμάκωση. Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε σειρά ασκήσεων όπου βρίσκονταν στο επίκεντρο η μετακίνηση και η χρήση του μεγάλου οπλοστασίου τακτικών πυρηνικών όπλων του.

Μετά τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ στον Economist, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ φλερτάρει με τη στρατιωτική ρητορική και πέφτει σε στρατιωτική έκσταση» και ότι ο ρωσικός στρατός γνωρίζει πώς να απαντήσει.

Ερωτηθείς εάν η δυτική συμμαχία πλησιάζει σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, είπε: «Δεν πλησιάζουν – είναι μέσα σε αυτήν».

Πυρηνική σταθερότητα

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, τις ρωσικές προειδοποιήσεις ως «κενές». Η Ρωσία, σημειώνουν, δεν έχει πάρει ποτέ το ρίσκο να επιτεθεί στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα στην Πολωνία ή αλλού στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τη δυτική συμμαχία, παρόλο που επιδεικνύει τις πυρηνικές του δυνατότητες ή προειδοποιεί, όπως κάνει τακτικά ο Πεσκόφ, ότι η Δύση ρισκάρει να μετατρέψει μία περιφερειακή σύγκρουση σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ο Πούτιν κουνάει την “πυρηνική σπάθη”, για να αποτρέψει τον Μπάιντεν από το να αφήσει τα αμερικανικά όπλα να χρησιμοποιηθούν για αντεπίθεση», δήλωσε την Τρίτη ο Τζόζεφ Νάι, πρώην Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών.

Ο Νάι, ομότιμος καθηγητής στο Χάρβαρντ, σημείωσε ότι «εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι “πυρηνικών διαπραγματεύσεων” και αξιοπιστίας».

«Ο Πούτιν ρισκάρει περισσότερα σε αυτό το παιχνίδι και θα πιέσει σκληρά για να κάνει τον Μπάιντεν να υποχωρήσει πρώτος», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές ανησυχίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν για το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε μεταφέρει στην κυβέρνηση του Ζελένσκι την ανησυχία της για τα πλήγματα κατά των συστημάτων πυρηνικών ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης εντός της Ρωσίας, τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τη διεξαγωγή των επιθέσεων, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τοπικά παραγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ωστόσο ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρερμηνεύσει τις δυτικές προθέσεις, τονίζοντας στην Ουκρανία ότι θεωρούν τη διατήρηση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης κρίσιμη για την πυρηνική σταθερότητα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΝΥΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X