ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν τη Δευτέρα στο Σότσι

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν κυρίως ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Kathimerini.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα στο ρωσικό θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

Δύο τουρκικές πηγές δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν κυρίως ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόταση Γκουτέρες στον Πούτιν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι έστειλε στη Ρωσία «δέσμη προτάσεων» με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο – ένα χρόνο μετά την επίτευξή της με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις εμποδίζουν τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων κατά παράβαση ενός παράλληλου μνημονίου. Τονίζει παράλληλα ότι δεν φτάνουν αρκετά ουκρανικά σιτηρά στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών.

Δεν είδε πρόοδο ο Λαβρόφ

Ρώσος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι δεν φέρνει κάτι νεότερο η επιστολή του Γκουτέρες προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ίδιος ο Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη, έπειτα από συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ότι η Ρωσία δεν βλέπει ένδειξη ότι θα λάβει τις εγγυήσεις που απαιτούνται για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Ποια είναι τα ρωσικά αιτήματα

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, με πράξεις και όχι με υποσχέσεις, θα αναβιώσει αμέσως τη συμφωνία.

Ένα από τα κύρια αιτήματα της Μόσχας είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Η ΕΕ την απέκοψε από το εν λόγω σύστημα τον Ιούνιο του 2022.

Οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές και την εφοδιαστική αλυσίδα έχουν εμποδίσει τις αποστολές.

Με πληροφορίες από το Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση