Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πια – ενώ σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – πάψει να προσποιείται ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά παρά τον πόλεμο, γράφουν οι ανταποκριτές των Τάιμς της Νέας Υόρκης, Anton Troianovski και Anatoly Kurmanaev, επικαλούμενοι ως επιβεβαιωτική της εκτίμησής τους την αμεσότητα με την οποία η Μόσχα παραδέχθηκε τις μαζικές απώλειες που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η επέτειος της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει τον επόμενο μήνα με τον Πούτιν να επιδιώκει τώρα να προετοιμάσει τους Ρώσους και τον ρωσικό στρατό για μια σύγκρουση που θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τους ανταποκριτές των New York Times.
O Πούτιν επιδιώκει τώρα να προετοιμάσει τους Ρώσους και τον ρωσικό στρατό για μια σύγκρουση που θα έχει διάρκεια.
«Είναι πια πολύ λιγότερο χαλαρός, πολύ λιγότερο αισιόδοξος. Κοιτώντας τον νιώθει κανείς ένα κάποιο άγχος, μια επιθυμία εκ μέρους του να κινητοποιήσει όλες τις πιθανές δυνάμεις προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του», δηλώνει στους NYTimes η Ρωσίδα αναλύτρια Tatiana Stanovaya της εταιρείας R.Politik.
Ο ίδιος ο Πούτιν θα κρατούσε χαμηλό προφίλ αυτήν την εβδομάδα, αφήνοντας ασχολίαστο το πολύνεκρο πλήγμα που πραγματοποίησαν οι Ουκρανοί το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά των ρωσικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Μακιίβκα στην ανατολική Ουκρανία. Ρώσοι μπλόγκερ που στηρίζουν την εισβολή στην Ουκρανία, θα ασκούσαν μεν κριτική στην ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τον ίδιο τον Πούτιν.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη στην οποία υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών από την ουκρανική επίθεση στη Μακιίβκα έφτασε τους 89. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το σημείο όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι στρατιώτες μπόρεσε να στοχοποιηθεί και να πληγεί επειδή κάποιοι από αυτούς χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι ο αριθμός των νεκρών Ρώσων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.
Αλλαγή προσέγγισης
Η ασυνήθιστα άμεση ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο παραδέχθηκε τις μαζικές απώλειες στη Μακιίβκα μόλις μια μέρα μετά την επίθεση και υποσχέθηκε να παράσχει «όλη την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη» στις οικογένειες των νεκρών οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από τη Σαμάρα, δείχνει ότι το Κρεμλίνο είναι διατεθειμένο πια να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο από όσες έδινε κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου πέρυσι.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Ruslan Leviev, της Conflict Intelligence Team, δηλώνει ότι εξεπλάγη από την ταχύτητα με την οποία το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε τις απώλειες, κι αυτό διότι το εν λόγω υπουργείο συνήθως χρειάζεται μέρες έως ότου παραδεχτεί μεγάλους αριθμούς απωλειών… εάν το κάνει.
Συγκριτικά, υπενθυμίζεται ότι έπειτα από τη βύθιση της Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, τον περασμένο Απρίλιο, το Κρεμλίνο δεν είχε παραδεχθεί ότι χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους ενώ έκτοτε δεν έχει ενημερώσει και τον αρχικό απολογισμό που έκανε λόγο για μόνο έναν νεκρό ναύτη και 27 αγνοούμενους.
Για μεγάλο μέρος του 2022, ο Πούτιν εξέπεμπε έναν αέρα αυτοπεποίθησης αφήνοντας παράλληλα τη ζωή εντός των ρωσικών συνόρων να συνεχίζεται κανονικά. Το μήνυμά του προς τους Ρώσους έδειχνε να είναι το: «αφήστε την πολιτική και τις μάχες σε εμάς και δεν θα νιώσετε αξιοσημείωτο πόνο από τη δικαιολογημένη “ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας” στην Ουκρανία».
Όλο αυτό ωστόσο έλαβε τέλος τον περασμένο Σεπτέμβριο, με φόντο τότε την επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών και με τον Πούτιν να προχωρά σε μια μερική επιστράτευση που οι σκληροπυρηνικοί Ρώσοι υποστηρικτές του πολέμου θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
Πλέον, ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να φέρει τη ρωσική κοινωνία πιο κοντά στην πολεμική προσπάθεια.
Αυτή η νέα προσέγγιση φάνηκε το περασμένο Σάββατο, όταν ο Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όχι από το Κρεμλίνο, αλλά από μια στρατιωτική βάση με φόντο ένστολους Ρώσους στρατιώτες.
Οι Δυτικοί «χρησιμοποιούν την Ουκρανία και τον λαό της για να αποδυναμώσουν και να διχάσουν τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Απώλειες
Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις μάχες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 3% το 2022.
Προς το παρόν ωστόσο, τα δεινά που έχει φέρει στη Ρωσία ο πόλεμος δεν έχουν μεταφραστεί σε εκτεταμένη δυσαρέσκεια στις τάξεις των πολιτών, όπως σημειώνουν στο άρθρο τους οι ανταποκριτές των New York Times. Η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε περισσότερο ανθεκτική στις δυτικές κυρώσεις από όσο περίμεναν πολλοί, και η τηλεοπτική προπαγάνδα του Κρεμλίνου έχει καταφέρει να πείσει πολλούς Ρώσους ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι, όπως ισχυρίζεται ο Πούτιν, ένας αμυντικός πόλεμος της Ρωσίας απέναντι στη Δύση.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται να δούμε ένα κύμα διαμαρτυρίας να αναδύεται στη Ρωσία το προσεχές διάστημα.
Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Mikhail Vinogradov υπενθυμίζει ότι και η αντίδραση του κοινού στις στρατιωτικές απώλειες από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 «δεν συνέβη αμέσως, ούτε τον πρώτο χρόνο του πολέμου».
Το ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη μεγάλες δημόσιες αντιδράσεις κατά του Πούτιν εντός της Ρωσίας μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα, σύμφωνα με τον Mikhail Vinogradov: είτε ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σταθερό είτε ότι τα αισθήματα απογοήτευσης συσσωρεύονται.
Στον δρόμο προς τις ρωσικές εκλογές του 2024
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024. Ο Πούτιν δεν έχει επί της ουσίας αντίπαλο. Σύμφωνα με τη Ρωσίδα αναλύτρια Tatiana Stanovaya, ο 70χρονος Πούτιν είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος ξανά. Οι συνταγματικές αλλαγές που έγιναν το 2020 του επιτρέπουν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.
Ωστόσο, το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αρχίσει να δίνει σημάδια αναφορικά με το πρόσωπο που θα ήθελε να τον διαδεχθεί στην εξουσία. Ως προς αυτό, η Tatiana Stanovaya εκτιμά ότι οι εντάσεις μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων της ρωσικής ελίτ – των «γερακιών» από τη μια πλευρά που επιθυμούν την κλιμάκωση του πολέμου και των «πραγματιστών» από την άλλη – πρόκειται να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο.
«Νομίζω ότι το 2023 θα κρίνει σε έναν βαθμό πού θα γύρει η πλάστιγγα. Βρισκόμαστε πάνω σε μια επικίνδυνη γραμμή», σχολιάζει η κα. Stanovaya.
Πηγή: New York Times