ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων

Η ραγδαία εξάπλωση της mpox στις χώρες της Αφρικής συνιστά μία παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

ΑΜΠΕ

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού της mpox (που παλιότερα αποκαλείτο ευλογιά των πιθήκων) στις χώρες της Αφρικής συνιστά μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει μια επιδημία mpox ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το είχε κάνει ξανά τον Ιούλιο του 2022. Εκείνη η επιδημία επηρέασε σχεδόν 100.000 ανθρώπους, κυρίως άνδρες, σε 116 χώρες σκοτώνοντας περίπου 200 ανθρώπους.

Η απειλή αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη και, πιθανόν, πιο θανατηφόρα. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει καταγράψει περισσότερα από 14.000 κρούσματα mpox και 524 θανάτους. Στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο περιλαμβάνονται οι γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

«Η ανίχνευση και η ταχεία εξάπλωση ενός νέου στελέχους mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η ανίχνευση σε γειτονικές χώρες που δεν είχαν προηγουμένως αναφέρει κρούσματα mpox και η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης εντός και εκτός της Αφρικής είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Η επιδημία έχει εξαπλωθεί σε 13 χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν είχαν αναφέρει ποτέ πριν κρούσματα ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Την Τρίτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής κήρυξαν «έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας» σε ηπειρωτικό επίπεδο. Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός προχωρά σε αυτό το βήμα, από πέρυσι που η Αφρικανική Ενωση του είχε παραχωρήσει τη σχετική αρμοδιότητα.

«Είναι προς το συμφέρον των χωρών, της ηπείρου και του κόσμου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να σταματήσουμε τη μετάδοση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η δρ Νικόλ Λούρι, εκτελεστική διευθύντρια στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Coalition for Epidemic Preparedness Innovations που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη εμβολίων.

Απέναντι στο ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας εξάπλωσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν παροτρύνει τους κλινικούς γιατρούς και τους πολίτες στις ΗΠΑ να είναι σε επιφυλακή για τον ιό.

Ο ΠΟΥ θέλει να ωθήσει τις χώρες μέλη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εμφάνιση του ιού και να μοιραστούν εμβόλια, θεραπείες και άλλους βασικούς πόρους με τα φτωχότερα έθνη. «Χρειαζόμαστε συντονισμένη διεθνή δράση για να αναχαιτίσουμε αυτό το πρόσφατο, νέο ξέσπασμα», δήλωσε ο Γκρεγκ Γκονσάλβες, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής mpox του ΠΟΥ το 2022.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, η επιδημία εκείνη τη χρονιά είχε συσχετιστεί με σεξουαλικές επαφές που αφορούσαν κυρίως αμφιφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους άνδρες. Τότε, ένας συνδυασμός προσοχής και εμβολιασμού είχε περιορίσει την εξάπλωση. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο απολογισμός μειώθηκε σε περίπου 1.700 κρούσματα πέρυσι από περισσότερα από 30.000 το 2022.

Η εκδοχή της mpox στο Κονγκό ήταν πάντα πιο μολυσματική και σήμερα έχει ποσοστό θανάτων περίπου 3%, σε σύγκριση με 0,2% στην επιδημία του 2022. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αναπνευστικά συμπτώματα, μυϊκούς πόνους και πρησμένους λεμφαδένες, καθώς και εξάνθημα στα χέρια, τα πόδια, το στήθος, το στόμα ή και τα γεννητικά όργανα.

Πηγή: New York Times

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση