ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Μασκ θα πληρώσει σε υπάλληλό του 470.000 λίρες για άδικη απόλυση

Πρώην υπάλληλος του Twitter, δεν είχε απαντήσει σε mail του νέου ιδιοκτήτη του, με το οποίο ρωτούσε τους υπαλλήλους αν θέλουν να παραμείνουν στην εταιρεία

Αποζημίωση-ρεκόρ θα καταβάλει η εταιρεία Χ του Ελον Μασκ σε υπάλληλό της, καθώς δικαστήριο έκρινε ότι τον απέλυσε αδίκως. Ο Γκάρι Ρούνεϊ, στέλεχος της εταιρείας στην Ιρλανδία, απολύθηκε διότι δεν απάντησε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μασκ.

Το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 470.000 λιρών (550.000 ευρώ).

Οταν ο Ελον Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα (τότε ακόμη Twitter), ο Γκάρι Ρούνεϊ ήταν διευθυντής στον τομέα προμηθειών Twitter International στο Δουβλίνο.

Λίγες εβδομάδες μετά την εξαγορά, ο νέος ιδιοκτήτης έστειλε ένα μήνυμα στο προσωπικό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο περιέγραφε το όραμά του για την επιχείρηση. «Στο μέλλον, για να οικοδομήσουμε ένα καινοτόμο Twitter 2.0 και να πετύχουμε σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί», έγραφε. «Αυτό θα σημαίνει να δουλεύετε πολλές ώρες σε υψηλή ένταση. Μόνο εξαιρετικές επιδόσεις θα δίνουν μεγάλο βαθμό».

Επίσης, έγραφε: «Εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να γίνετε μέλος του νέου Twitter, κάντε κλικ στο “ναι” στον παρακάτω σύνδεσμο», προσθέτοντας ότι το προσωπικό που δεν το έκανε, θα λάμβανε αποζημίωση απόλυσης ύψους τριών μισθών.

Η Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων της Ιρλανδίας (WRC), ο εποπτικός φορέας απασχόλησης της χώρας, ενημερώθηκε ότι ο Ρούνεϊ δεν έκανε κλικ στο «ναι» και ο εργαζόμενος, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου, έλαβε ένα άλλο email από την εταιρεία, που του ζητούσε «να αναγνωρίσει την απόφασή του να παραιτηθεί και να αποδεχθεί την προσφορά οικειοθελούς αποχώρησης».

Ο Ρούνεϊ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία από το 2013, ενημερώθηκε πως κρίθηκε ότι παραιτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου και ότι η πρόσβασή του στα συστήματα του Twitter είχε απενεργοποιηθεί. Μια εβδομάδα αργότερα, έστειλε email στο Twitter λέγοντας ότι «ουδέποτε υπέδειξα στο Twitter ότι παραιτούμαι από τη θέση μου, ούτε έχω δει καμία συμφωνία αποχώρησης, πόσο μάλλον να την έχω αποδεχτεί».

Στην ακρόαση που ακολούθησε στο δικαστήριο, ο Ρούνεϊ είπε ότι αγαπούσε τη δουλειά του πριν από την εξαγορά της εταιρείας από τν Μασκ και ότι δεν άνοιξε ούτε απάντησε στο mail φοβούμενος ότι επρόκειτο για επικίνδυνο μήνυμα με κακόβουλο λογισμικό. Επίσης, έγραψε σε έναν συνάδελφό του στο εσωτερικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας, λέγοντας: «Πρέπει να απομακρυνθώ για το καλό μου. Είμαι βαθιά προβληματισμένος με αυτό που συμβαίνει εδώ αυτές τις μέρες».

Το Twitter ισχυρίστηκε, ανεπιτυχώς, ότι η το γεγονός ότι ο Ρούνεϊ δεν έκανε κλικ στο «ναι» ως απάντηση στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν απόδειξη ότι είχε παραιτηθεί οικειοθελώς. Επίσης, η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού είπε στην ακρόαση ότι το email στάλθηκε σε υπαλλήλους στην Ιρλανδία που δεν ήταν μεταξύ των 140 που είχαν ήδη απολυθεί μετά την εξαγορά. Είπε ότι 235 από τους 270 υπαλλήλους που το έλαβαν έκαναν κλικ στο «ναι». Οι υπόλοιποι θεωρήθηκε ότι παραιτήθηκαν.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το 24ωρο που άφησαν στους εργαζόμενους για να αποφασίσουν αν θέλουν να φύγουν ή να μείνουν δεν αποτελεί «εύλογο χρόνο» και πως τα μηνύματα του Ρούνεϊ, στα οποία εκφράζει επιφυλάξεις για τη νέα ιδιοκτησία «δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στον τερματισμό της απασχόλησής του».

Ο δικηγόρος του Ρούνεϊ είπε ότι η δικαστική απόφαση καθιστά σαφές ότι ο πελάτης του δεν παραιτήθηκε αλλά απολύθηκε άδικα. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι εντάξει ούτε για τον κ. Μασκ ούτε για οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία να αντιμετωπίζει τους εργαζομένους με τέτοιο τρόπο σε αυτήν τη χώρα. Η αποζημίωση-ρεκόρ αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης».

Πηγή: The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση