ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Εννέα ημέρες μετά την πτώση του Μισέλ Μπαρνιέ, που άνοιξε νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας

Kathimerini.gr

Ο 73χρονος Φρανσουά Μπαϊρού, βετεράνος κεντρώος πολιτικός, στενός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου και επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem), είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή από τον Εμανουέλ Μακρόν, εννέα ημέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, που έβαλε τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Μπαϊρού, ο επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού του Ζορντάν Μπαρντελά και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν γνωστοποίησε ότι «δεν θα καταθέσει εκ των προτέρων πρόταση μομφής» κατά του νέου αρχηγού της γαλλικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε πάντως, ότι «οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, δεν αλλάζουν».

«Η επέκταση του μακρονισμού» θα οδηγούσε «σε αδιέξοδο και αποτυχία», προειδοποίησε από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Επειτα από πολλή αναβλητικότητα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού. Ανησυχώντας για την επείγουσα ανάγκη προστασίας των Γάλλων, του ζητάμε να αναλάβει αυτό που ο προκάτοχός του δεν ήθελε να κάνει: να ακούσει τις αντιρρήσεις για να φτιάξει έναν λογικό και συνετό προϋπολογισμό».

«Οποιαδήποτε άλλη πολιτική που θα ήταν μόνο επέκταση του μακρονισμού, ο οποίος απορρίφθηκε δύο φορές στις κάλπες, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αποτυχία», πρόσθεσε.

Πρόταση δυσπιστίας 

Αντίθετα, η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας του Αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, θεωρώντας ότι ο διορισμός του Μπαϊρού σηματοδοτεί συνέχιση της ίδιας πολιτικής που οδήγησε στην ανατροπή του Μπαρνιέ.

Για «άσχημα νέα» έκανε λόγο και ο γραμματέας του Κομμουντστικού Κόμματος Γαλλίας, Φαμπιάν Ρουσέλ.

Η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεσα την πρόκληση να παρουσιάσει σχέδιο προϋπολογισμού, ο οποίος θα πρέπει να περάσει από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου κανένα κόμμα και καμία συμμαχία δεν έχει πλειοψηφία.

Ο Μακρόν ανέβαλε την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού ως σήμερα, παρά το γεγονός ότι την Τρίτη είχε δηλώσει πως σκόπευε να γνωστοποιήσει τον νέο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης εντός 48 ωρών. 

Συνάντηση σε «τεταμένο κλίμα»

Ο Μακρόν, σύμφωνα με τη Le Monde, συνέχιζε διαβουλεύσεις με πολιτικούς αντιπάλους και συμμάχους του, μέχρι και λίγη ώρα πριν από τον διορισμό του Μπαϊρού, με τον οποίο είχε τεταμένη συνάντηση, νωρίς το πρωί, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το πρωί της Παρασκευής, αναφέρει η Le Monde, ο Μακρόν πρότεινε στον επικεφαλής του MoDem να είναι το νούμερο δύο σε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ρολάν Λεσκίρ, ο οποίος επίσης προέρχεται από το στρατόπεδο των προεδρικών. Ο Μπαϊρού όμως, φέρεται να απέρριψε πλήρως το ενδεχόμενο, θέτοντας ζήτημα αποχώρησής του από τον προεδρικό συνασπισμό.

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ρήξης με τον βασικό του σύμμαχο, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να άλλαξε τελικά γνώμη επιλέγοντας να διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού.

Ο Λεσκίρ από την πλευρά του, μετά τον διορισμό του Μπαϊρού ανέφερε για τον νέο πρωθυπουργό ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση». Χαιρετίζοντας την επιλογή του Μακρόν, τόνισε ακόμη ότι ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης έχει την πλήρη υποστήριξή του.

Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού

Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1951 στο Μπορντέρ των Ατλαντικών Πυρηναίων της Γαλλίας. 

Είναι αναπληρωτής καθηγητής κλασικών σπουδών και σύμβουλος πολιτικών προσώπων από το 1979. Διετέλεσε βουλευτής από το 1986 έως το 2012 και ευρωβουλευτής από το 1999 έως το 2002, ενώ είναι δήμαρχος της Πω από το 2014.

Από το 1993 έως το 1997, επί τριών δεξιών κυβερνήσεων διετέλεσε υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, ήταν πρόεδρος διαφόρων κεντρώων κομμάτων: του Κέντρου Κοινωνικών Δημοκρατών (CDS) από το 1994 έως το 1995 και της Δημοκρατικής Δύναμης (FD) από το 1995 έως το 1998, της Ενωσης για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF) από το 1998 έως το 2007 και του Δημοκρατικού Κινήματος (Mouvement démocrate) από το 2007 έως σήμερα.

Εχει θέσει υποψηφιότητα σε τρεις προεδρικές εκλογές. Υποψήφιος του UDF, ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2002, με ποσοστό 6,8% των ψήφων. Το 2007 θεωρήθηκε ότι ήταν σε θέση να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά ήρθε τρίτος με 18,6% των ψήφων. Στη συνέχεια, ίδρυσε το MoDem, το οποίο αγκυροβόλησε στο κέντρο, ενώ το UDF κατατάσσεται παραδοσιακά στην κεντροδεξιά. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 έλαβε ποσοστό 9,1% των ψήφων, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.

Αφού εγκατέλειψε τις προεδρικές εκλογές του 2017, υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια τον διόρισε υπουργό Επικρατείας και υπουργό Δικαιοσύνης μία θέση από την οποία παραιτήθηκε, εξαιτίας διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ