ΠΗΓΗ: Reuters
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εκεχειρίας, τα όπλα άρχισαν και πάλι να βρυχώνται στη Γάζα. Στις 5.44 το πρωί της Παρασκευής, εκρήξεις και ριπές πυροβόλων ακούγονταν στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής Λωρίδας, θέατρο των πιο καταστροφικών βομβαρδισμών στις 50 ημέρες του πολέμου, ενώ την ίδια ώρα οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού προειδοποιούσαν τους κατοίκους του νότιου Ισραήλ για εισερχόμενες ρουκέτες. Μέχρι το απόγευμα, πάνω από 100 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, σε αντίθεση με την πρώτη φάση του πολέμου, αυτή τη φορά οι βομβαρδισμοί συγκεντρώνονται κυρίως στο νότιο τμήμα της λωρίδας, καθώς εκτιμάται ότι η Χαμάς έχει μεταφέρει την ηγεσία και το κεντρικό στρατηγείο της από τον Βορρά στον Νότο. Επικαλούμενη πηγές από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, η εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο, που θα παραταθεί και στο πρώτο μέρος του 2024, και ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι στενοί συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να εξοντώσουν τον πολιτικό και τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντεΐφ αντίστοιχα, καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη της οργάνωσης.
Φόβος για αμάχους
Ο πιο άμεσος φόβος, μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών, εντοπίζεται στην εκθετική αύξηση των απωλειών στις γραμμές των αμάχων και στις εκρηκτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια εξέλιξη ως προς την επέκταση του πολέμου και τις αντιδράσεις αραβικών λαών και κυβερνήσεων. Υπό την πίεση των καταιγιστικών βομβαρδισμών και με παρότρυνση της ίδιας της ισραηλινής κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της βόρειας Γάζας μετακινήθηκε στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι το 80% των κατοίκων της Γάζας, δηλαδή πάνω από 1,8 εκατ. άνθρωποι, συνωστίζονται σε έκταση περίπου 180 τ.χλμ. Αντιλαμβάνεται κανείς τι διαστάσεις μπορεί να αποκτήσει η ανθρωπιστική καταστροφή με πυκνούς βομβαρδισμούς και έφοδο χερσαίων δυνάμεων.
Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) τόνισε ότι οι επιχειρήσεις στη νότια Γάζα θα μπορούσαν να οδηγήσουν 1 εκατ. πρόσφυγες στην Αίγυπτο.
Παράλληλα επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στο βόρειο μέτωπο, με τον Λίβανο. Η ισχυρή, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι έπληξε ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα των δύο κρατών. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της οργάνωσης είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται σε εγρήγορση, πιθανολογώντας ότι το Ισραήλ θα κινηθεί, σε κάποια φάση, εναντίον της.
Κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Νετανιάχου να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί στη νότια Γάζα ό,τι συνέβη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας κατά την πρώτη φάση του πολέμου και να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων στις γραμμές των αμάχων. Χθες το Ισραήλ κοινοποίησε, με φέιγ βολάν και μέσω Διαδικτύου, κάποιες ασφαλείς ζώνες στη νότια Γάζα, όπου υποτίθεται ότι θα μπορούν να βρουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι. Πάντως χθες ο ισραηλινός στρατός, λίγα λεπτά προτού αρχίσει να βομβαρδίζει περιοχές της Χαν Γιουνίς, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Γάζας, καλούσε τους πολίτες της να μεταφερθούν ακόμη νοτιότερα, στη Ράφα, η οποία επίσης βομβαρδίστηκε.
Ρεπορτάζ ισραηλινών και γαλλικών Μέσων αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα μεταξύ Μπλίνκεν και Νετανιάχου ήταν τεταμένη στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, όπου παρευρέθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, την Πέμπτη. «Καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλετε να επανέλθει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Ωστόσο τα άλλα κράτη της περιοχής θέλουν να ξέρουν τι έχετε κατά νουν», φέρεται να είπε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde. «Οσο κάθομαι σε αυτή την καρέκλα, η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία υποστηρίζει, διδάσκει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, δεν θα διοικήσει τη Γάζα», απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος, με γνώση των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μέσω του Κατάρ που έπαιζε τον ρόλο του κύριου μεσολαβητή, ανέφερε ότι οι συζητήσεις για νέα παράταση της εκεχειρίας κατέρρευσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή λόγω της αξίωσης των Ισραηλινών να απελευθερωθούν τρεις γυναίκες στρατιώτες τους, κάτι που ήταν εντελώς έξω από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η οποία σε αυτή τη φάση αφορούσε μόνο την ανταλλαγή αμάχων.
Στην πρώτη ανακοίνωσή του, λίγο μετά τις 7 το πρωί, ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας και εξαπέλυσε πυρά εναντίον ισραηλινών εδαφών. Στον αντίποδα, η ισλαμική οργάνωση ανέφερε ότι είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων με στόχο την παράταση της εκεχειρίας, τις οποίες απέρριψε το Ισραήλ για να προχωρήσει στην προαποφασισμένη επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Απελευθέρωση ομήρων
Στις επτά ημέρες της εκεχειρίας, η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 110 ομήρους, από τους οποίους 86 ήταν Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά και 24 ξένοι, κυρίως Ταϊλανδοί εργάτες γης. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου, 137 Ισραηλινοί (117 άνδρες και 20 γυναίκες, κυρίως στρατιώτες) εξακολουθούν να τελούν υπό ομηρία. Από την πλευρά του το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 γυναίκες, παιδιά και εφήβους από τους περίπου 7.600 που κρατούνται (κάποιοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες) στις ισραηλινές φυλακές.
«Καταστροφική» χαρακτήρισε την επανέναρξη των εχθροπραξιών ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, ενώ ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη όχι απλώς για μια νέα προσωρινή παύση, αλλά για «μια πραγματική, ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Από την πλευρά του το Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις για αποκατάσταση της εκεχειρίας συνεχίζονται, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι προσπάθειές του γίνονται σε πιο δύσκολες συνθήκες.