ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο 38χρονος που ζει μόνος του σε ένα νησί της Ουαλίας

Μετά τον θάνατο ενός στενού του φίλου, ο πρώην μηχανικός αεροσκαφών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Σάιμον Πάρκερ είχε ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή αλλαγή στη ζωή του

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Μετά τον θάνατο ενός στενού του φίλου, ο πρώην μηχανικός αεροσκαφών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Σάιμον Πάρκερ είχε ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή αλλαγή στη ζωή του.

Φυσικά, ίσως λίγους μήνες πριν να μην μπορούσε ούτε καν να φανταστεί ότι αυτή η αλλαγή θα τον οδηγούσε Flat Holm, ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας. Εκεί ο Πάρκερ έγινε φύλακας του νησιού και, μάλλον αναπόφευκτα, ο ιδιοκτήτης της μοναδικής του παμπ. «Ηταν μια προσφορά την οποία δεν μπορούσα να αρνηθώ», δηλώνει ο ίδιος.

Τέσσερα μίλια μακριά από την ακτή του Κάρντιφ, στη μέση του Bristol Channel, το Flat Holm Island δεν διαθέτει ούτε ρεύμα, ούτε νερό και είναι εκτεθειμένο στις χειρότερες δυνατές καιρικές συνθήκες.

Ως φύλακας, ο 38χρονος άνδρας καλείται στο πλαίσιο της εργασίας του να μεριμνά για τη διατήρηση του νησιού, αλλά και ταυτόχρονα να «μεταμορφώνεται» σε τεχνίτη, σε μπάρμαν, ακόμα και ξεναγό. Ο πρώην μηχανικός αεροηλεκτρονικής δηλώνει στο BBC ότι αυτή η ευκαιρία ήρθε στη ζωή του την πιο κατάλληλη στιγμή. Ήταν ο θάνατος ενός φίλου που οδήγησε τον Σάιμον σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή της ζωής του.

«Πέρασα άσχημα δύο χρόνια. Πέρασα από μια δύσκολη κατάσταση όπου δυσκολεύτηκα και έχασα τον εαυτό μου», δηλώνει. «Έψαχνα για ένα μέρος που να αισθάνομαι σαν το σπίτι μου», λέει συμπληρώνοντας ότι η αλλαγή αυτή του έκανε καλό και ήταν πραγματικά όμορφη.

Οσον αφορά το νησί στο οποίο εγκαταστάθηκε, από τον Μεσαίωνα, το Flat Holm αποτελούσε καταφύγιο για μοναχούς αλλά και για Βίκινγκς, Αγγλοσάξονες, μεταλλωρύχους, λαθρέμπορους ακόμα και για ανθρώπους που έπασχαν από χολέρα.

Φωτ. SHUTTERSTOCK

Υπήρξε οχυρωμένο κατά τη βικτωριανή εποχή όπως και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η πανίδα και η χλωρίδα του φιλοξενούν μοναδικές σαύρες, λουλούδια και πουλιά. Αποτελεί επίσης μια τοποθεσία ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω των πολλών γλάρων που κατοικούν εκεί.

Ο Σάιμον ζει στο νησί από τον Μάρτιο και ήδη έχει εναρμονιστεί με τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της νέας του κατοικίας. «Δεν υπάρχει πιο δροσερό μέρος στον κόσμο. Το γεγονός ότι είμαι μόνος απαιτεί πράγματι μια προσοχή, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις», δηλώνει.

Παρότι ο Σάιμον κατά καιρούς συνοδεύεται από τουρίστες και εθελοντές οι οποίοι τον βοηθούν στις διάφορες εργασίες του, συνήθως μένει μόνος. Ο ίδιος, άλλωστε, απολαμβάνει και μόνος, το ίδιο καλά τη θέα από το αγρόκτημα στο οποίο μένει. Εξι μήνες αφότου εγκαταστάθηκε στο νησί, έχει μάθει πολλά για τον τόπο, το περιβάλλον του και κυρίως για τον ίδιο του τον εαυτό.

«Το να βγαίνω έξω από το σπίτι και να ακουώ τα κελαηδίσματα των πουλιών από δίνει ώθηση. Ξέρω καλά ότι για τη δική μου προσωπική ευημερία χρειάζομαι χρόνο στη φύση. Πάντα μου άρεσε να βρίσκομαι σε απομακρυσμένα μέρη», εξηγεί, ενώ προτρέπει και άλλους να κάνουν ένα παρόμοιο βήμα στη ζωή τους.

Τέλος, το ρεπορτάζ του BBC στέκεται σε μια άλλη πλευρά των αρμοδιοτήτων του Σάιμον η οποία αφορά τη διαχείριση των πόρων του νησιού. «Στην ηπειρωτική χώρα θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. Αν χρειάζεστε φαγητό, απλά πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ. Αν χρειάζεστε νερό, ανοίγετε απλώς μια βρύση. Όταν ζεις σε ένα νησί, η διαθεσιμότητα και η διάρκεια όλων αυτών είναι αρκετά δύσκολη. Για μένα, το Flat Holm είναι κάτι σαν μικρόκοσμος για το πώς βλέπω τον κόσμο», εξηγεί και προσθέτει.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την ιδέα ότι έχουμε άπειρους πόρους διαθέσιμους. Είναι απλώς μια ιδέα μη βιώσιμη. Μπορούμε να το κάνουμε, δεν είναι αδύνατο και υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει θέληση για αλλαγή», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση