Kathimerini.gr
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην ανατολική Ουκρανία, η παγκόσμια προσοχή εστιάζει στο πώς θα μπορούσε να τελειώσει. Οι παγκόσμιοι ηγέτες διχάζονται ως προς την απάντηση, αναφέρουν οι New York Times, καθώς σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο στρατόπεδα.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν δεσμευτεί ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν απελευθερωθεί ολόκληρη η Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα.
Άλλες φωνές στη Δύση πιέζουν για έναν συμβιβασμό που θα έφερνε τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιθανότατα θα υποχρέωνε την Ουκρανία να εκχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Όσοι συνηγορούν υπέρ της πρώτης επιλογής υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έδειξε με αυτόν τον πόλεμο ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί την τήρηση των συμφωνιών και ότι τυχόν παραχωρήσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν απλώς θα επέτρεπαν περαιτέρω επιθετικότητα.
Ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «η μόνη λύση σε αυτόν τον πόλεμο είναι η νίκη της Ουκρανίας και η ήττα της Ρωσίας». Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρζέι Ντούντα αντέκρουσε τις «ανησυχητικές φωνές» που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία πρέπει να ενδώσει στις απαιτήσεις της Ρωσίας.
Στο στρατόπεδο συμβιβασμού βρίσκονται δυτικοί ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας, οι οποίοι ζητούν διαπραγματεύσεις για τον γρήγορο τερματισμό των συγκρούσεων και αγωνιούν για έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ο κ. Μακρόν έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία.
Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο 98χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρότεινε ευθαρσώς κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του σε βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να παραχωρήσει εδάφη για την ειρήνη.
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες, προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα», είπε.
Το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις, είπε, θα πρέπει να είναι η απόσυρση της Ρωσίας στα εδάφη που έλεγχε πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, υποδηλώνοντας ότι η Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
«Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε στην ελευθερία της Ουκρανίας αλλά σε έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει επιλέξει μια λεπτή γραμμή κάπου ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σε συνέντευξη σε ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η προσπάθεια εκδίωξης της Ρωσίας από ολόκληρη την Ουκρανία θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Πρόσθεσε ότι το καθεστώς του εδάφους που κατείχε η Ρωσία πριν από τις 24 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.
«Πιστεύω ότι το να φτάσουμε στη γραμμή που ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου χωρίς περιττές απώλειες θα ήταν μια νίκη για το κράτος μας σήμερα», είπε. «Ο πόλεμος είναι πολύ περίπλοκος και η νίκη θα είναι πολύ περίπλοκη. Θα είναι αιματηρό, θα έρθει σίγουρα στη μάχη, αλλά το τέλος θα έρθει σίγουρα στο τραπέζι της διπλωματίας».
Μολαταύτα φάνηκε να ακολουθεί αρκετά πιο σκληρή στάση όταν επέπληξε έντονα τον κ. Κίσινγκερ, συγκρίνοντάς τον με τους κατευναστές της ναζιστικής Γερμανίας στη διάσκεψη του Μονάχου το 1938. Ξεχώρισε επίσης τη συντακτική επιτροπή των New York Times, η οποία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να πάρει τις οδυνηρές εδαφικές αποφάσεις» προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Η θέση των ΗΠΑ, που έχουν προσφέρει στην Ουκρανία 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου, έχει μετατοπιστεί, από το να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί στη διασφάλιση ότι ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί πλέον να απειλήσει τους γείτονές της. Κάποιοι φοβούνται ότι αυτή η αλλαγή κινδυνεύει να διευρύνει τη σύγκρουση σε παγκόσμια.
Παραμένει ασαφές τι θα δεχόταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως τέλος του πολέμου. Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σταμάτησαν αυτόν τον μήνα, με τις δύο πλευρές να σκληραίνουν τη στάση τους καθώς προσπαθούσαν να επιτύχουν στρατιωτικά κέρδη.
Ο κ. Πούτιν ήταν ασαφής δημοσίως σχετικά με το αν θα δεχόταν κάτι εκτός από τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας. Οι ρωσικές κατοχικές αρχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία έχουν δώσει σήμα ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να αναλάβει μακροπρόθεσμο έλεγχο της κατεχόμενης γης, επισημαίνουν οι New York Times.