ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΝΥΤ: Η Ουκρανία σταθμίζει το ρίσκο μιας ριψοκίνδυνης αντεπίθεσης

Το «τάιμινγκ» για μια τέτοια κίνηση έχει αναδειχθεί ως μια κομβική στρατηγική επιλογή για το Κίεβο

Kathimerini.gr

Μετά την κατάληψη από τη Ρωσία εδαφών στον ουκρανικό Νότο, την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου και τη μεταφορά, εδώ και πολλές εβδομάδες, του πεδίου της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, ο πόλεμος εισέρχεται «στο τρίτο του κεφάλαιο», υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι New York Times. Πλέον, αναφέρει, το δημοσίευμα, επικρατεί ένα αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης, με τις εχθροπραξίες να σιγοβράζουν, εν μέσω ανησυχητικής αβεβαιότητας για το εάν – και πότε – η Ουκρανία θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να ξεφύγει από τη στασιμότητα.

Το «τάιμινγκ» για μια τέτοια κίνηση έχει αναδειχθεί ως μια κομβική στρατηγική επιλογή για το Κίεβο. Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προετοιμάζονται για έναν παρατεταμένο πόλεμο. Ωστόσο, εκτιμούν οι ΝΥΤ, η Ουκρανία έχει μεγαλύτερο κίνητρο για να τον αποφύγει με δυνητικά επικίνδυνους ελιγμούς, ήδη από αυτό το φθινόπωρο. Προτού, δηλαδή, η εποχή των βροχών μετατρέψει την ύπαιθρο σε αδιάβατους βάλτους ή οι ελλείψεις ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος ενδεχομένως ατονήσουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Το ρίσκο των Ουκρανών

«Μια αντεπίθεση είναι ριψοκίνδυνη», εκτιμά στην αμερικανική εφημερίδα ο Μάικλ Κόφμαν, επικεφαλής Ρωσικών Σπουδών σε ερευνητικό κέντρο της Βιρτζίνια. «Αν αποτύχει, μπορεί να ζημιώσει την εξωτερική υποστήριξη της χώρας», εξηγεί. «Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο πιθανώς το βλέπει αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας, πέρα από το οποίο βρίσκεται η αβεβαιότητα ενός παρατεταμένου πολέμου, εναντίον ενός ρωσικού στρατού που είχε χρόνο να ανασυνταχθεί», προσθέτει.

Υπό την οπτική γωνία των Ουκρανών, η στατική μάχη χαρακωμάτων που έχει επικρατήσει δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Αν αφήσει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της νότιας ακτογραμμής, θα ακρωτηριάσει την οικονομία της, η οποία έχει ήδη πληγεί από τον πόλεμο και υποστηρίζεται από τη δυτική βοήθεια.

Θα έδινε επίσης χώρο στη Μόσχα να εδραιώσει τον έλεγχο σε περιοχές που έχει καταλάβει, καλύπτοντας τα μέσα ενημέρωσης και το σχολικό πρόγραμμα σπουδών με την προπαγάνδα της, συλλαμβάνοντας ή διώχνοντας αντιπάλους και δυνητικά κηρύσσοντας τη γη τμήμα της Ρωσίας, μέσω «στημένων» δημοψηφισμάτων, εκτιμάται στο δημοσίευμα.

Ο Πούτιν προσβλέπει σε πόλεμο διαρκείας

Από την πλευρά του, συνεχίζουν οι ΝΥΤ, ο Πούτιν είναι αντιμέτωπος με σημαντική πολιτική πίεση, προκειμένου να εξασφαλίσει απτά κέρδη στο πεδίο της μάχης – ειδικά μετά της επιθέσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία και τη βομβιστική επίθεση που οδήγησε στον θάνατο την κόρη του Ντούγκιν. Αυτές οι επιθέσεις ξεσήκωσαν τα ρωσικά «γεράκια», που ζητούν εκδίκηση.

Ωστόσο, πολλά σημάδια υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν θα αγνοήσει αυτές τις εκκλήσεις και θα καταλήξει σε μια στρατηγική επίθεσης με στόχο να εξουθενώσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Τα τελευταία στοιχεία ήρθαν την Πέμπτη, όταν το Κρεμλίνο δημοσίευσε τη διαταγή για αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 137.000, φτάνοντας στο 1,15 εκατ.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι το διάταγμα αυτό «κρύβει» τη στρατηγική ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο, αλλά όχι απαραίτητα για ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας που θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη κλιμάκωση και ίσως προκαλούσε και αντιδράσεις εντός Ρωσίας.

«Οι προσδοκίες ότι αυτό θα τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα ή ότι θα τελειώσει την επόμενη άνοιξη» είναι άστοχες, εκτιμά ο Ρουσλάν Πουκόφ, αμυντικός αναλυτής σε ρωσικό think tank. «Νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Η Ουκρανία, άλλωστε, έλαβε αυτή την εβδομάδα την υπόσχεση από τις ΗΠΑ για νέο πακέτο βοήθειας ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η βοήθεια σηματοδοτεί τόσο το μήνυμα προς τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και προς την Ουκρανία ότι η Αμερική θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενότητα του ΝΑΤΟ, στηρίζοντας το Κιέβο επ΄ αόριστον.

Συμπερασματικά, οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι ενώ η ρωσική πλευρά έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Τα επερχόμενα δημοψηφίσματα για εγκαθίδρυση των ρωσικών αρχών στις κατεχόμενες περιοχές, άλλωστε, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και αυτό τον μήνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στην ουκρανική ηγεσία.

Επιπλέον, αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι καταγράφεται και μια «απόσταση» μεταξύ των πολιτικών προσώπων στην Ουκρανία, που πιέζουν για μια σημαντική νίκη και των στρατιωτικών επικεφαλής, που θέλουν να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή στρατεύματα και μαχητική ισχύ πριν πραγματοποιήσουν μια μεγάλη αντεπίθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ