ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νταρφούρ: Παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν 1.300 ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν πολιόρκησαν έναν καταυλισμό εκτοπισμένων και διέπραξαν τη μεγαλύτερη, ενδεχομένως, μαζική δολοφονία, από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου

Kathimerini.gr

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν πολιόρκησαν έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στις 2 Νοεμβρίου, αφού επιτέθηκαν σε μια κοντινή στρατιωτική βάση στο Δυτικό Νταρφούρ, το οποίο λυμαίνονται πολιτοφυλακές την τελευταία 20ετία.

Τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν, η παραστρατιωτική οργάνωση διέπραξε τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος τον Απρίλιο, αναφέρει το Al Jazeera. Παρατηρητές δήλωσαν στο μέσο ενημέρωσης ότι περίπου 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 2.000 τραυματίστηκαν και 310 παραμένουν αγνοούμενοι, κυρίως μέλη της φυλής Μασαλίτ.

Η φυλή Μασαλίτ είναι μια από τις μη αραβικές του Σουδάν, που αριθμεί περί τα 500.000 μέλη στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής και έλκει την καταγωγή της από την Τυνησία. Οι φυλετικές διαμάχες έχουν αναζωπυρωθεί στην περιοχή παράλληλα με τον εμφύλιο που σοβεί σε ολόκληρο το Σουδάν και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην ήδη τρίμηνη σύγκρουση του στρατού με τις RSF, αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτή.

Χιλιάδες Μασαλίτ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, όπως και άλλοι Σουδανοί. Ο μόνιμος πληθυσμός των Μασαλίτ στο Τσαντ υπολογίζεται σε σχεδόν 250.000.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν φύγει για ασφάλεια εκτός Σουδάν. Λέει επίσης ότι περίπου ο μισός πληθυσμός – περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι – έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Μια ιστορία εθνοκάθαρσης

Για δεκαετίες, η κεντρική κυβέρνηση του Σουδάν παραμελούσε τους μη Αραβες αγρότες και τους Αραβες κτηνοτρόφους στο Νταρφούρ, ωθώντας τους να ανταγωνίζονται για τους λιγοστούς υδάτινους πόρους.

Ο πρώην πρόεδρος Ομάρ αλ-Μπασίρ επιδείνωσε αυτές τις εντάσεις στρέφοντας τη μια φυλή εναντίον της άλλης στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «διαίρει και βασίλευε». H σύγκρουση άρχισε τον Φεβρουάριο του 2003, όταν οι ντόπιοι, αφρικανικής καταγωγής αντάρτες, πήραν τα όπλα κατά της αραβικής κυβέρνησης του Χαρτούμ, ζητώντας αυτονομία και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της επαρχίας. H κυβέρνηση έστειλε στρατό και παραστρατιωτικές ομάδες σε μια εκστρατεία μαζικής τρομοκράτησης του πληθυσμού, που είχε θύματα κυρίως αμάχους.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, ΒBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X