ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

New York Times: Η ανάδυση ενός πιο ισχυρού ΝΑΤΟ

Το νέο στρατηγικό πλάνο του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί μια θεμελιώδη μετατόπιση από τη μεταψυχροπολεμική εποχή

Επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ περιέγραψε ένα νέο, ισχυρό στρατηγικό όραμα, που τοποθετεί τη Μόσχα ως τον κύριο αντίπαλο της συμμαχίας. Για πρώτη φορά, επίσης, χαρακτήρισε την Κίνα στρατηγική «πρόκληση».

Το νέο στρατηγικό πλάνο του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί μια θεμελιώδη μετατόπιση από τη μεταψυχροπολεμική εποχή, όταν η Ατλαντική συμμαχία έβλεπε τη Ρωσία ως πιθανό σύμμαχο και δεν εστίαζε καθόλου στην Κίνα.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι στον πέμπτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, κερδίζοντας μεθοδικά έδαφος στα ανατολικά, καθώς μετατρέπουν περιοχές αμάχων σε ερείπια.

Με έναν καταιγισμό ανακοινώσεων μετά τη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιδίωξαν να στείλουν μηνύματα σε μια πολεμοχαρή Ρωσία. Λίγο πριν από τη δημοσίευση του κοινού ανακοινωθέντος, που δίνει το σαφές περίγραμμα της νέας αποστολής της Συμμαχίας, δόθηκε η επίσημη πρόσκληση για ένταξη προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σημαντικότερη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Με την Τουρκία να έχει εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της για τις σκανδιναβικές χώρες, τα δύο πρώην αδέσμευτα κράτη θα οδηγήσουν το ΝΑΤΟ από τα 30 κράτη μέλη στα 32.

Η ένταξή τους είναι ένα πισωγύρισμα για τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, ο οποίος περιέγραψε το διευρυνόμενο αποτύπωμα της συμμαχίας κοντά στο ρωσικό έδαφος ως έναν από τους λόγος για την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τοποθετήσουν μόνιμα -για πρώτη φορά- δυνάμεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αναπτύσσοντας ένα αρχηγείο φρουράς και ένα τάγμα υποστήριξης πεδίου στην Πολωνία, τοποθετώντας έναν άγνωστο αριθμό στρατευμάτων των ΗΠΑ για γρήγορη δράση σε χώρες κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής ως μια από τις πιο σημαντικές του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η Συμμαχία έχει δεσμευτεί να «υπερασπιστεί κάθε εκατοστό» της επικράτειας των μελών της και ότι «είναι πιο χρήσιμη τώρα από ό,τι ποτέ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, εξήρε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. «Χαιρετίζουμε μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία, καθώς και την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε: «Μια εξίσου ισχυρή και ενεργή θέση για την Ουκρανία θα βοηθήσει στην προστασία της ευρωατλαντικής ασφάλειας και σταθερότητας».

Όμως, ενώ η εισβολή του κ. Πούτιν έδωσε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ έναν νέο αντίπαλο και έναν νέο στόχο, δεν ήταν ξεκάθαρο αν η συμμαχία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να ανατρέψει την κατάσταση σε έναν πόλεμο, στον οποίο οι δυνάμεις της παραμένουν μικρότερες: σε αριθμούς στρατιωτών και όπλων.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει αποθαρρυνθεί, καθώς οι δυνάμεις του χρησιμοποιούν το πυροβολικό τους για να βομβαρδίσουν τις ουκρανικές πόλεις για να υποταχθούν.

Σε ένδειξη εμπιστοσύνης για την πρόοδο του στρατού του στον πόλεμο και τη σταθερή θέση του στην εξουσία, ο κ. Πούτιν ταξίδεψε εκτός Ρωσίας αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου – επισκέφθηκε το Τατζικιστάν την Τρίτη και το Τουρκμενιστάν την Τετάρτη.

Όμως, ακόμη και όταν προσπαθούσε να ενισχύσει τις σχέσεις της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία, ο κ. Πούτιν κοίταζε επίσης την περιοχή ως κρίσιμο οικονομικό εταίρο για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των οικονομικών κυρώσεων και της πολιτικής απομόνωσης που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X