ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα δεδομένα με τα τουρκικά F-16 από τις ΗΠΑ

Αλλαγές στη συμφωνία για τα F-16 θέλει ο Ερντογάν

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Εμπλοκή παρατηρείται στη συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16, αλλά και την αγορά ίδιου τύπου νέων μαχητικών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την πληροφορία τονίζοντας πως έθεσε το θέμα στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Άγκυρα φέρεται να υπαναχωρεί από το σύνολο της συμφωνίας που άγγιζε τα 23 δισ. δολάρια και θα επιδιώξει παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων από την ίδια.

Η Αγκυρα φέρεται να υπαναχωρεί στο ύψος της συμφωνίας που άγγιζε τα 23 δισ. δολάρια και θα επιδιώξει συμφωνία αντιστάθμισης για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Αγκυρα θα μειώσει τη σύμβαση και θα επιδιώξει μια αντισταθμιστική συμφωνία, καθώς η Τουρκία επιδιώκει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ εκσυγχρονισμού και πυρομαχικά λόγω των περικοπών δαπανών στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και την ερώτηση της δημοσιογράφου του Bloomberg, o πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «για το ζήτημα αυτό μίλησα με τον κ. Μπάιντεν και μου είπε πως “αν συμβαίνει αυτό, εγώ θα λύσω αυτό το θέμα”. Πριν από την αναχώρησή του το υπενθύμισα αυτό το ζήτημα και μου είπε πως θα το λύσει εντός 3-4 εβδομάδων. Μεταξύ μας υπήρξαν και διάφορες παρατηρήσεις. Το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι από αυτά που συζητάμε».

Πάντως η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να διεκδικεί την αγορά και των Eurofighter, με τον κ. Ερντογάν να τονίζει πως έχει θέσει το ζήτημα στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. «Τέθηκε το θέμα των Eurofighter και στο ζήτημα αυτό ο Σολτς δεν είχε μια αρνητική προσέγγιση. Είδαμε πως γίνεται μια καλή πορεία προς τη θετική προσέγγιση για τη συνέχιση των συνομιλιών. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις και στη γερμανική και στη βρετανική πλευρά, θα το παρακολουθούμε κι εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι θετικό», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Άτυπο εμπάργκο

Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται πως εφαρμόζει άτυπο εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με το έργο της παραγωγής του ρωσικού πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως το Βερολίνο κρατάει στο τελωνείο τις τουρμπίνες του πυρηνικού σταθμού, ενώ καθυστερεί και τους κινητήρες που προορίζονται για τις τουρκικές φρεγάτες, θέματα τα οποία επίσης ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Σολτς, καθώς, όπως πρόσθεσε, «θα θέλαμε να αγοράσουμε όλες αυτές τις μηχανές και τις τουρμπίνες που οφείλει να μας στείλει η Siemens, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά και θέλουμε να τις αγοράσουμε το συντομότερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Τουρκία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ