Kathimerini.gr
REUTERS, A.P.
Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών έμεινε μετέωρη χθες στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία έκανε πράξη τις απειλές για παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Χθες το πρωί, οι πρέσβεις των δύο χωρών παρέδωσαν επισήμως τους φακέλους με τα αιτήματα ένταξης στον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το διοικητικό όργανο του ΝΑΤΟ, ήταν έτοιμο αμέσως μετά να κηρύξει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Το βέτο της Τουρκίας καθυστερεί τη διαδικασία, αν και πηγές του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι δεν την εκτροχιάζει.
«Αν οι ανησυχίες της Τουρκίας δεν γίνουν σεβαστές, η πρόοδος δεν είναι εφικτή», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά τις συνομιλίες του συμβούλου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, με ομολόγους του από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ να «σεβαστεί τις ευαισθησίες» της Τουρκίας.
«Δεν θα ήταν σφάλμα να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε με γλυκόπικρα συναισθήματα την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, τους πόρους που δαπανώνται, την ανεκτικότητα. Εμείς, ως χώρα του ΝΑΤΟ που είχε χρόνια μάχη με την τρομοκρατία, που είχε παρενοχλήσεις στα σύνορα και μεγάλους πολέμους στη γειτονιά της, ποτέ δεν είχε γίνει τέτοια αντιμετώπιση», είχε πει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Η επόμενη φάση της διελκυστίνδας θα κριθεί στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νιινίστο.
Η Τουρκία είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της, αλλά δυτικοί διπλωμάτες είχαν την προσδοκία ότι οι τουρκικές αντιρρήσεις θα εκφραστούν κατά τη φάση της επικύρωσης, επιτρέποντας την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στην τουρκική δημόσια συζήτηση γίνονται κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναφορές στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, με την επισήμανση ότι ήταν «λάθος» να δεχθεί η Αγκυρα την επιστροφή αυτή χωρίς όρους, κάτι που δεν θα επαναληφθεί.
Εν τω μεταξύ, η Αυστρία δήλωσε χθες ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία εγκαταλείποντας την ουδετερότητά της, παρά τις γερμανικές δηλώσεις ότι το Βερολίνο θα ήταν διατεθειμένο να στηρίξει την είσοδο της νότιας γείτονός του στο ΝΑΤΟ. «Η Αυστρία ήταν, είναι και θα παραμείνει ουδέτερη», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. «Εχουμε διαφορετική Ιστορία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία».