ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Αφρική: Δεκάδες οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Γιοχάνεσμπουργκ

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στο κτίριο που είχε καταληφθεί από φτωχούς μαύρους μετανάστες

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον 76 νεκροί, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, ήταν ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη σε πολυώροφο κτίριο του Γιοχάνεσμπουργκ, της μεγαλύτερης πόλης της Νοτίου Αφρικής, στη φονικότερη καταστροφή τέτοιου είδους που έχει βιώσει η χώρα.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στο κτίριο. Κάτοικοι βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις φλόγες και πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν.

Οπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα ανθρώπους που είχαν πηδήξει έως και από τον τέταρτο όροφο και είτε είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από τη βίαιη πτώση είτε σφάδαζαν από τους πόνους των σπασμένων μελών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας άντρας πέταξε από τον τρίτο όροφο τη δύο ετών κόρη του, την οποία έπιασαν άνθρωποι στο έδαφος. Σύμφωνα με το CNN, οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 50.

Μέχρι χθες το απόγευμα, οι Αρχές δεν είχαν ακόμη ερευνήσει τους δύο τελευταίους ορόφους για τυχόν ανθρώπινες απώλειες.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν μαζευτεί πίσω από τις κορδέλες της αστυνομίας αγωνιώντας για την τύχη δικών τους. Μαζί τους βρίσκονταν δημοσιογράφοι, αλλά και πρόσωπα της πολιτικής ζωής. «Πρόκειται για μια τραγωδία ασύλληπτου μεγέθους», δήλωσε από το σημείο ο Μουσί Μαϊμάνε, επικεφαλής του κόμματος Build One South Africa. «Οι συνθήκες που επικρατούσαν μέσα σε αυτό το κτίριο δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν επιτραπεί. Αυτό αποδεικνύει πόσο πολύ έχει καταρρεύσει η αστυνομική δύναμη στην πόλη μας».

Η πολυκατοικία, που βρίσκεται στο ρημαγμένο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, ανήκει στα εκατοντάδες κτίρια που έχουν καταληφθεί παρανόμως από φτωχούς μαύρους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν «οικειοποιηθεί» την πόλη. Οι κάτοικοι προέρχονταν κυρίως από το Μαλάουι, τη Ζιμπάμπουε και την Τανζανία. Εκτός από τον τραγικό αριθμό των νεκρών, ο οποίος εκτιμάται πως θα αυξηθεί, πολλοί από τους επιζώντες έχασαν στη φωτιά τα διαβατήρια, τα κινητά τους τηλέφωνα και τα χρήματά τους.

Τα «οικειοποιημένα» κτίρια έχουν δαιμονοποιηθεί, ενώ έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να επιβληθούν κυρώσεις. Οι Αρχές γίνονται συχνά αντικείμενο κριτικής εξαιτίας της εκτεταμένης αποτυχίας τους να διαχειριστούν την κατάσταση. Ο τέως δήμαρχος της πόλης, Χέρμαν Μασάμπα, δήλωσε στο CNN πως οι ιδιότυπες αυτές καταλήψεις υπάρχουν εν γνώσει της κυβέρνησης, η οποία δεν παίρνει κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι ιδιοκτήτες να οδηγούνται σε απόγνωση και να σταματούν να ασχολούνται με τα ακίνητα αφήνοντάς τα στο έλεος των καταληψιών. «Παίρνουν τα σπίτια με το έτσι θέλω και ύστερα αρχίζουν να ζητούν νοίκι, το οποίο κρατούν οι ίδιοι. Τα συνδέουν παράνομα με τις δημόσιες υπηρεσίες παροχών της πόλης», πρόσθεσε.

Πυρκαγιές έχουν σημειωθεί σε πολλά ακόμη κτίρια τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς όμως με πολύ λιγότερες απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X