ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπορέλ: Βαθιά ανησυχία για την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Εμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Τη βαθιά τους ανησυχία για τις απειλές της ισραηλινής κυβέρνησης να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο εκκένωσης αλλά και καμία προοπτική «φιλοξενίας» Παλαιστίνιων προσφύγων στην Αίγυπτο εξέφρασαν τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ όσο και ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της υπηρεσίας αρωγής και έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, UNRWA.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Ζοζέπ Μπορέλ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα αναφέροντας μάλιστα την πρόθεση των Ισραηλινών να εκκενωθεί η περιοχή. «Πού να πάνε, στο φεγγάρι;» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Φιλίπ Λαζαρινί περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Γάζα, όπου επικρατεί «πανικός» και «αγωνία» για την εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Τουλάχιστον το 5% του συνολικού πληθυσμού έχει ήδη σκοτωθεί, ή τραυματιστεί ή αγνοείται από την αρχή του πολέμου, ενώ 75.000 παιδιά έχουν χάσει την επαφή με τους γονείς τους, ανέφερε ο γενικός επίτροπος της UNRWA.

Πάντως, ο Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση να παραιτηθεί» λόγω της υπόθεσης πιθανούς εμπλοκής εργαζομένων της UNRWA στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο. Υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα από το γραφείο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ότι έχει ήδη απολύσει τους 12 εργαζόμενους της UNWRA που βάσει καταγγελιών του Ισραήλ μετείχαν στην επίθεση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα στοιχεία εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης για εμπλοκή της UNRWA στην επίθεση.

Την κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων ζήτησαν από το Ισραήλ, καθώς και διαφάνεια σε όλη τη σχετική διαδικασία, τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας όσο και η υπουργός Ανάπτυξης του Βελγίου, η χώρα της οποίας ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κομισιόν ζήτησε και ξεχωριστή έρευνα, υπενθύμισε ο Μπορέλ και γνωρίζουμε ότι μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε 20 μέρες. «Θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση» πρόσθεσε. Τα κονδύλια από την Κομισιόν είναι εξαιρετικά κρίσιμα, ανέφερε από την πλευρά του ο Φιλίπ Λαζαρινί καθώς αποτελούν το 80% των χορηγήσεων προς την UNRWA και βασικό κονδύλι για τους μισθούς των 30.000 περίπου υπαλλήλων της, που αντιστοιχούν σε 60 εκατ. ευρώ.

Εμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς ΗΠΑ

Επικριτικός και ως προς τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνοντας λόγο για «αντιφατική» συμπεριφορά όταν καταδικάζουν το Ισραήλ για «δυσανάλογη» βία έναντι των Παλαιστινίων χωρίς όμως να αποφασίζουν την «παύση» προμηθειών οπλικών συστημάτων, όπως είχαν κάνει το 2006 στον πόλεμο με τον Λίβανο.

«Εάν πιστεύεις ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ίσως θα πρέπει να παρέχεις λιγότερα όπλα για να αποτρέπεις να σκοτώνονται», ανέφερε ο Μπορέλ. Σε ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισήμανε πως «εάν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι συντελείται σφαγή, ότι τόσοι άνθρωποι σκοτώνονται, τότε ίσως θα πρέπει να ξανασκεφθείς την παροχή όπλων», ενώ καλωσόρισε τη σημερινή απόφαση του ολλανδικού κοινοβουλίου να «παγώσει» την προμήθεια μαχητικών F-35 προς το Ισραήλ.

Για το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας της UNRWA ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να βρούμε λύση καθώς είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική καταστροφή, που η παύση της εν λόγω υπηρεσίας μόνο θα τη χειροτερεύσει, όπως ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση