ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μήνυμα της MI6 σε Ρώσους

Οσοι είναι αντίθετοι στον πόλεμο καλούνται να «μοιραστούν» πληροφορίες ή έγγραφα που κατέχουν με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας

Kathimerini.gr

Ο επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6, Ρίτσαρντ Μουρ, κάλεσε όσους Ρώσους είναι αντίθετοι στον πόλεμο να «μοιραστούν» πληροφορίες ή έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ώστε να φτάσει γρηγορότερα ο πόλεμος σε ένα τέλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico από την πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Πράγα, 55 χρόνια μετά την Ανοιξη της Πράγας, όπου φοιτητές κατέκλυσαν την τσεχική πρωτεύουσα διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη σοβιετική κατοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάτω από τις ερπύστριες των ρωσικών τανκς, ο Μουρ υποστήριξε πως στο εσωτερικό της Ρωσίας πληθαίνουν καθημερινά οι «απογοητευμένοι».

«Οι Ουκρανοί έχουν ανακτήσει μεγαλύτερη έκταση από όση κατάφερε να καταλάβει η Ρωσία μέσα σε έναν χρόνο», εκτίμησε και πρόσθεσε πως «δεν αποτελεί σκοπό κανενός να ταπεινώσουμε το σπουδαίο έθνος της Ρωσίας ούτε προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το μήνυμα είναι σαφές: αποσύρετε τα στρατεύματα. Η Ουκρανία θα αποφασίσει ποιους όρους θα θέσει στις διαπραγματεύσεις, όχι εμείς. Δικός μας σκοπός είναι να τη βάλουμε στην ισχυρότερη δυνατή θέση διαπραγμάτευσης και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε». Αναφερόμενος σε όσους αισθάνονται αγανακτισμένοι με την άδικη αιματοχυσία στην Ουκρανία, ο Μουρ απηύθυνε έκκληση να συνεργαστούν με την ΜΙ6, δίνοντας ό,τι πληροφορία έχουν και πιστεύουν πως θα μπορούσε να βοηθήσει την ουκρανική άμυνα. «Τους καλώ να κάνουν αυτό που τόσοι άλλοι κάνουν τους τελευταίους 18 μήνες δίνοντας τα χέρια μαζί μας», είπε. «Είναι αλήθεια ότι άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται σε εμάς και φυσικά κάνοντάς το αναλαμβάνουν ένα ρίσκο. Ομως, εμείς προσέχουμε όσους συνεργάζονται μαζί μας και, φυσικά, οι επιτυχίες που σημειώνουμε δεν δημοσιοποιούνται ποτέ», πρόσθεσε.

«Κόλαση» στην Οδησσό

Το λιμάνι της Οδησσού έζησε μια δεύτερη «νύχτα κόλασης» με δεκάδες επιθέσεις να εξαπολύονται εναντίον στόχων μέσα και γύρω από αυτό. Τα ξημερώματα της Τετάρτης ισχυρές εκρήξεις και σειρήνες ακούγονταν παντού, ενώ τουλάχιστον ένας πύραυλος έπληξε στόχο εντός του αστικού ιστού, καθώς η Ρωσία επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις φύλαξης σιτηρών στο μεγάλο ουκρανικό λιμάνι. Η ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξαπέλυσε 63 πυραύλους και δεκάδες επιθέσεις με drones σε διάφορους στόχους σε ολόκληρη τη χώρα, σχολιάζοντας πως οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα. Ο Σερχέι Μπράτσουκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού είπε πως η νύχτα ήταν «πραγματικά από την κόλαση», εξηγώντας πως η επίθεση υπήρξε «δριμεία και πολύ μαζική».

Επιθέσεις και στην Κριμαία

Από την άλλη, μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκαν επίσης και στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Μια αποθήκη πυρομαχικών σε έδαφος όπου πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις του ρωσικού στρατού πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να κλείσει η κεντρική οδική αρτηρία της χερσονήσου και να διαταχθεί απομάκρυνση κατοίκων. Ο διορισμένος από το Κρεμλίνο διοικητής Σερχέι Ακσιόνοφ δήλωσε πως ο αυτοκινητόδρομος «Ταβρίντα», που συνδέει τις μεγάλες πόλεις της Κριμαίας, χρειάστηκε να κλείσει και τουλάχιστον 2.200 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή για ασφάλεια. «Υπήρξε πυρκαγιά σε στρατιωτική κατασκήνωση. Θα γίνουν έρευνες και θα βρεθούν τα αίτια», δήλωσε ο Ακσιόνοφ. Φιλορώσοι μπλόγκερ έγραψαν αργότερα πως εάν πρόκειται για επίθεση είναι πιθανό να έχει γίνει με τους κατασκευασμένους στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλων αποστάσεων Grim-2 ή με τους βρετανικούς Storm Shadow.

Το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή της αποθήκης πυρομαχικών, με τον Αντρέι Γιούσοφ, εκπρόσωπο της υπηρεσίας αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας, να δηλώνει πως «δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ