ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Νέες ισορροπίες λόγω πολέμου

Συνομιλούν ιστορικά αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις - Ρήγμα στη Χαμάς

ΠΗΓΗ: Reuters

Σε καθημερινή επικοινωνία βρίσκεται η ανώτατη ηγεσία της Χαμάς με αξιωματούχους της αντίπαλης παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, προκειμένου να συνάψουν συμμαχία υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Wall Street Journal. Η Φατάχ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Παλαιστινιακής Αρχής και πάλαι ποτέ κυρίαρχος στη Γάζα, πριν εκδιωχθεί από τη Χαμάς το 2007.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και ο προκάτοχός του, Χαλέντ Μεσάαλ, βρίσκονται σε τακτική επαφή με το ανώτατο στέλεχος της Φατάχ, Χουσεΐν αλ Σέιχ. Στις συνομιλίες φέρεται να συμμετέχουν επίσης ο Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην πολιτικό στέλεχος της Φατάχ, ο οποίος εξορίσθηκε από τη Γάζα και διατηρεί καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, τα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο, και ο πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, διέταξε τη διακοπή των συνομιλιών όταν έμαθε γι’ αυτές. Η διχογνωμία μεταξύ των στελεχών στη Γάζα και της εξόριστης ηγεσίας στο Κατάρ υπογραμμίζει την απόκλιση μεταξύ των στόχων της Χαμάς στη Γάζα, που παραμένει η εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ, με εκείνους της εξόριστης πολιτικής ηγεσίας, η οποία εμφανίζεται ανοικτή στο ενδεχόμενο πολιτικής λύσης.

Οι εμπλεκόμενες διεθνείς δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, οραματίζονται την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη διοίκηση της μεταπολεμικής Γάζας και εφόσον το Ισραήλ πραγματοποιήσει το σχέδιό του για ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το σκληροπυρηνικό υπουργικό του συμβούλιο πιέζουν ασφυκτικά κατά του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να καταδικάσει τις σφαγές της Χαμάς και υπενθυμίζοντας τα μηνιαία χρηματικά εμβάσματα που καταθέτει σε έγκλειστους καταδικασθέντες για τρομοκρατία και στις οικογένειες μαρτύρων.

Το βράδυ της Τρίτης, η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι το Ισραήλ επιθυμεί την υπογραφή «ανθρωπιστικής συμφωνίας», αλλά όχι κατάπαυση του πυρός, που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση γυναικών και ηλικιωμένων ομήρων, καθώς και όσων έχουν τραυματισθεί ή έχουν εμφανίσει ψυχικές διαταραχές. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν 30 με 40 ομήρους. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και ορισμένες υποχωρήσεις στο πεδίο των μαχών, χωρίς τα τηλεοπτικά δίκτυα να μπορούν να αναφέρουν περισσότερα λόγω της απαγόρευσης μετάδοσης στρατιωτικών μυστικών.

Η Χαμάς, από τη μεριά της, επιμένει πως δεν πρόκειται να απελευθερωθούν άλλοι όμηροι όσο διαρκεί ο πόλεμος, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 20.000 Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ, το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας υποσιτίζεται σε ακραίο βαθμό, ενώ 90% του πληθυσμού δεν τρώει κάθε μέρα.

Η πομπή 127 οχημάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που εισήλθαν τα τελευταία δύο 24ωρα από τα συνοριακά περάσματα της Ράφα και της Κερέμ Σαλόμ αρκούν για να καλύψουν μόλις 10% των καθημερινών αναγκαίων σε τρόφιμα των κατοίκων. «Το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα και οι υγειονομικές υπηρεσίες μπορούν να αποκατασταθούν μόνον ύστερα από κατάπαυση του πυρός. Οι θάνατοι παιδιών από τις βόμβες θα υστερούν σύντομα των θανάτων παιδιών από ασθένειες», ανέφερε εκπρόσωπος της UNICEF.

Σχέδιο από το Ριάντ

Σε χθεσινό ρεπορτάζ της, η γαλλική Le Monde αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία επεξεργάζεται και αυτή ξεχωριστό ειρηνευτικό σχέδιο, επινόηση του διευθυντή ινστιτούτου μελετών του Ριάντ και συνεργάτη των ανακτόρων, Αμπντέλ αλ Σαγκέρ. Το σχέδιο, που έχει υποβληθεί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προτείνει την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς και των ανωτάτων στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών της οργάνωσης στην Αλγερία. Η πρόταση αφορά, χωρίς να τους κατονομάζει, τον διοικητή των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ Κασάμ, ένοπλης πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης, και τον Γιάχια Σινουάρ, προσκείμενο στη στρατιωτική ηγεσία.

Αναβολή στην αναβολή

Δεύτερη συνεχή αναβολή πήρε το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή εκεχειρία στη Γάζα. Η ψηφοφορία αναμενόταν για χθες στις 10 το βράδυ, όμως διπλωματικές πηγές ανέφεραν λίγο νωρίτερα πως η πρόταση δεν είναι ακόμη έτοιμη να κατατεθεί προς ψήφιση, λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο αμερικανικό στρατόπεδο. Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετέβη στο Κάιρο για να συζητήσει με Αιγύπτιους αξιωματούχους τις εξελίξεις του πολέμου στη Γάζα και «άλλα ζητήματα», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση. Σε μια προειδοποιητική κίνηση προχώρησαν εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ, στέλνοντας τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν στο αεροπλανοφόρο «Φορντ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Οστιν ευχαρίστησε το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου για τον αποτρεπτικό ρόλο του –μέσω παρουσίας στην περιοχή– στην εμπλοκή «τρίτων» δυνάμεων, κυρίως της Χεζμπολάχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση