ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: «Βήμα πίσω» ή νέα κλιμάκωση;

Το δίλημμα του Ιράν και οι παράγοντες που «πιέζουν» την Τεχεράνη

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμφίβολα βαθαίνει κι άλλο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, πλέον ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και οι σύμβουλοί του καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το BBC εκτιμά πως σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση της ηγεσίας του Ιράν θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για την Τεχεράνη. Η πρώτη εκδοχή θέλει το Ιράν να προβαίνει σε αντίποινα με άλλο ένα κύμα βαλλιστικών πυραύλων. Το Ισραήλ έχει ήδη απειλήσει ότι θα προβεί και εκείνο σε νέα αντίποινα αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Στην άλλη εκδοχή που λέει ότι η Τεχεράνη δεν θα προχωρήσει σε κάποιο χτύπημα τέτοιου βεληνεκούς, ο κίνδυνος για το Ιράν είναι να φανεί αδύναμο και φοβισμένο από τη στρατιωτική ισχύ και την πολιτική αποφασιστικότητα του Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, το BBC εκτιμά πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν και οι σύμβουλοί του είναι πιθανό να λάβουν μια απόφαση που, κατά την άποψή τους, θα έχει τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες για το καθεστώς της Τεχεράνης.

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμφίβολα βαθαίνει κι άλλο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. [Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS]

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν τις ώρες πριν και μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ προέβαλαν προκλητικές δηλώσεις που, εκ πρώτης όψεως, υποδήλωναν ότι η απόφαση για απάντηση στα χτυπήματα του Ισραήλ είχε ήδη ληφθεί. Ομως δεν αποκλείεται το Ιράν να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των απειλών. Πάντως, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τεχεράνης τονίζουν σε κάθε τόνο πως το Ιράν έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και πως κανένα χτύπημα του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητο.

Είναι, άλλωστε, δύσκολο να σταματήσουν οι διαδοχικοί γύροι χτυπημάτων και αντεπιθέσεων όταν οι εμπλεκόμενες χώρες πιστεύουν ότι θα θεωρηθούν αδύναμες αν δεν απαντήσουν σε κάποιο χτύπημα του αντιπάλου, εκτιμά το BBC.

Το ερώτημα τώρα είναι αν το Ιράν είναι διατεθειμένο να δώσει στο Ισραήλ τον τελευταίο λόγο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο του πολέμου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την απόφαση του Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα μετά την 1η Οκτωβρίου. Αλλά προσπάθησε εκ νέου να αποτρέψει μια ακόμη πιο θανατηφόρα κλιμάκωση, λέγοντας δημόσια πως το Ισραήλ δεν πρέπει να βομβαρδίσει τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, όπως φάνηκε, ακολούθησε τη συμβουλή Μπάιντεν.

Οι αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου αποτελούν επίσης αναπόσπαστο τμήμα των υπολογισμών τόσο του Ισραήλ όσο και του Ιράν αναφορικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει, το BBC εκτιμά πως ο νέος πρόεδρος στη δεύτερη θητεία του ίσως να ανησυχεί λιγότερο από τον Μπάιντεν για το αν το Ισραήλ απαντήσει στα ιρανικά αντίποινα -αν αυτά συμβούν- με πλήγματα και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας.

Η απόφαση του Ισραήλ να μην στοχεύσει αυτές τις άκρως πολύτιμες για το Ιράν εγκαταστάσεις ενδεχομένως να δώσει στην Τεχεράνη την ευκαιρία να αναβάλει την απάντησή της, τουλάχιστον για αρκετό καιρό ώστε να μπει παράλληλα στο προσκήνιο η διπλωματία. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, άλλωστε, οι Ιρανοί είχαν αφήσει να εννοηθεί πως είναι ανοιχτοί σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση