Kathimerini.gr
Πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν συχνά λόγο για τον αντίκτυπο της Covid-19 στη δημόσια Υγεία και την οικονομία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις φαντάζουν αόριστες, καθώς αυτό που βιώνουν οι ίδιοι σε καθημερινή βάση είναι μια σειρά από διαφορετικά συναισθήματα.
Ειδικότερα, κάποιοι αισθάνονται άγχος και θλίψη, ενώ άλλοι χαρά και αισιοδοξία.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Economist δείχνει πώς η Covid-19 έχει επηρεάσει τα επίπεδα ευτυχίας ανά τον κόσμο σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Ενδιαφέρον προκαλεί το συμπέρασμα ότι το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν ήταν περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένο κατά την κορύφωση της πανδημίας σε σχέση με την προ-Covid εποχή.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες γεωγραφικές και ηλικιακές διαφορές. Οι τελευταίες είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες. Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι γηραιότεροι έχουν γίνει πιο ευτυχισμένοι συγκριτικά με τους νέους, κάτι που δεν ήταν τόσο αναμενόμενο, δεδομένου ότι η Covid είναι πολύ πιο θανατηφόρα για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο Economist εκτιμά ότι οι ηλικιωμένοι που επιβίωσαν, αισθάνονται ικανοποίηση που κατάφεραν να επιζήσουν παρά την απειλή της Covid, ενώ οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση, την απώλεια κοινωνικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των lockdowns κ.α.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω γράφημα, στο οποίο παρουσιάζονται ανά ηλικιακή ομάδα τα ποσοστά των ανθρώπων στη Βρετανία, που απάντησαν στο ερώτημα «Πόσο ευχαριστημένοι είστε με τη ζωή σας αυτές τις μέρες;» το 2017 και το 2021, με το «10» να σημαίνει απολύτως ικανοποιημένοι.
Όπως φαίνεται παραπάνω, οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι ήταν πιο ικανοποιημένοι με τις ζωές τους το 2021 ανήκουν κυρίως στις ηλικιακές ομάδες 50 – 69 και 70+, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν χαμηλότερα για τις νεαρότερες ηλικίες.