ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μελάνια Τραμπ: Το «καπέλωμα» μιας τελετής

Η εξαφάνιση του βλέμματος της Πρώτης Κυρίας και η διπλωματία της μόδας

Kathimerini.gr

Της Ελις Κις

«Πού είναι η Μελάνια;». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν, όπως πάντα, άμεσα στις αντιδράσεις τους. Στην τελετή ορκωμοσίας της δεύτερης θητείας του συζύγου της Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μελάνια Τραμπ φάνηκε να κρύβεται κάτω από το καπέλο του Αμερικανού σχεδιαστή αξεσουάρ Ερικ Τζάβιτς, το γείσο του οποίου εμπόδισε τον Τραμπ να τη φιλήσει, μια εικόνα που φυσικά έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε αντίθεση με την πρώτη τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ, το 2017, όπου φορούσε ένα σύνολο Ralph Lauren, στην αρχή της δεύτερης θητείας της ως Πρώτης Κυρίας, η Μελάνια έμοιαζε να κάνει ένα πιο προσωπικό «statement» με το καπέλο του Τζάβιτς, το οποίο συμπλήρωνε το κατά παραγγελία πολύ σκούρο μπλε σύνολο που σχεδίασε για εκείνη ο Αμερικανός σχεδιαστής Ανταμ Λίπες. Το βράδυ, εμφανίστηκε με τουαλέτα του Γαλλοαμερικανού σχεδιαστή και στυλίστα της, Ερβέ Πιερ.

«Το ντύσιμό της στην ορκωμοσία ήταν κομψό, αλλά συντηρητικό, σαν να βλέπεις ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογενείας. Ενα διαχρονικό, λίγο παλαιομοδίτικο λουκ, το οποίο είχε και τον αέρα στολής», λέει η σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη.

«Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι η Μελάνια φαίνεται να συνεργάζεται με λίγους σχεδιαστές με τους οποίους έχει χτίσει, αθόρυβα, μια σχέση», σχολιάζει στην «Κ» η βετεράνος κριτικός μόδας Σούζι Μένκες. «Κατά ειρωνεία της τύχης, η ίδια είναι μια σπάνια φιγούρα –η σιλουέτα της, η στάση της, τα ενδιαφέροντά της, όλα αυτά τα στοιχεία την κάνουν να είναι το τέλειο fit στον χώρο της μόδας– με τη διπλή σημασία της λέξης. Αυτή η ήσυχη, μακρά σχέση με τον Ερβέ Πιερ, παραδείγματος χάρη, μοιάζει να έχει χτίσει το στυλ και την αυτοπεποίθησή της. Η ίδια φαίνεται πολύ πιο χαλαρή, σχεδόν άνετη, θα έλεγα, ως Πρώτη Κυρία αυτή τη δεύτερη φορά».



Αν και το βλέμμα της Μελάνια έλειψε από την τελετή της Δευτέρας, η ίδια δείχνει αυτήν την εποχή πιο διατεθειμένη να «φανεί». Η βιογραφία της, «Melania», που εκδόθηκε το 2024 περιγράφει την πορεία της από τη Σλοβενία στον αμερικανικό χώρο του μόντελινγκ, τη γνωριμία με τον Ντόναλντ, τη μητρότητα και τα χρόνια στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, το Amazon Prime ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Ασφαλής επιλογή

«Το ντύσιμο της τελετής ορκωμοσίας ήταν κομψό, αλλά συντηρητικό, σαν να βλέπεις ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογενείας. Ενα διαχρονικό, λίγο παλαιομοδίτικο λουκ, το οποίο είχε και τον αέρα μιας στολής, σχεδόν στρατιωτικής», μας λέει η Ορσαλία Παρθένη, επικεφαλής του οίκου Παρθένη και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Σχεδιαστών Μόδας. «Η βιομηχανία της μόδας είναι πάντα πιο προοδευτική, εκ φύσεως, δεν πρεσβεύει τον συντηρητισμό. Πάντα όμως υπάρχει και το status quo και το κλασικό δεν είναι πάντα συντηρητικό. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας το οποίο ψήφισε τον Τραμπ και το στυλ της Μελάνια εκφράζει μια Αμερικανίδα υψηλής τάξης. Ηταν μια ασφαλής επιλογή», τονίζει.



Γεγονός πάντως παραμένει ότι η σχέση της Πρώτης Κυρίας με τον αμερικανικό χώρο της μόδας απέχει πολύ από το να είναι στενή. Ο οίκος Ralph Lauren δέχτηκε δριμύτατη κριτική το 2017 όταν την έντυσε στην τελετή ορκωμοσίας, ενώ δημιουργοί όπως ο Μαρκ Τζέικομπς έχουν δηλώσει δημοσίως την άρνησή τους να συνεργαστούν μαζί της. Πέρυσι, ο Ερβέ Πιερ έλεγε ότι το 95% των ρούχων που φοράει η Μελάνια είναι από αγορές σε καταστήματα. Ως Πρώτη Κυρία, δεν βρέθηκε ποτέ σε εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue – η τελευταία φορά που πόζαρε στο εξώφυλλο του περιοδικού ήταν το 2005, με αφορμή τον γάμο της με τον Τραμπ.

Το μήνυμα

Και διερωτάται ίσως κανείς γιατί ενδιαφέρει τόσο τι φοράει η Μελάνια; Γιατί έχει σημασία αυτή η διπλωματία της μόδας; Οταν η Νταϊάνα άφηνε πίσω το πρωτόκολλο και τα γάντια για να αγγίξει με τα χέρια της ασθενείς με AIDS, το μήνυμα ήταν σαφές. Οταν οι οίκοι Louis Vuitton και Dior ντύνουν την Μπριζίτ Μακρόν, η γαλλική βιομηχανία δείχνει τη δύναμή της. Οταν η Τζιλ Μπάιντεν αποχαιρετά τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας φορώντας μοβ, η ενδυματολογική κίνηση μεταφράζεται ως ένα ενωτικό μήνυμα όπου το δημοκρατικό μπλε συναντά το ρεπουμπλικανικό κόκκινο. Και υπό την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάθε στιγμιότυπο αποκτά τη δική του δυναμική.

«Η τελετή ορκωμοσίας είναι ένα σύμβολο του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Και η προχθεσινή εμφάνιση της Μελάνια έστειλε ένα μήνυμα προώθησης των μικρών αμερικανικών εταιρειών, την έννοια του Made in USA. Μένει να δούμε τι θα επιλέξει να φορέσει όταν βρεθεί σε αποστολή σε ξένο κράτος. Εκεί θα φανεί η διαφορά», καταλήγει η Ορσαλία Παρθένη. «Βέβαια, αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο χώρες όπως οι ΗΠΑ. Και οι Ελληνες και οι Ελληνίδες της πολιτικής σκηνής καλό θα ήταν να επιλέγουν σχεδιαστές της χώρας τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους».

* Η κ. Ελις Κις είναι διευθύντρια της Vogue Greece.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση