Kathimerini.gr
Η Κανά του νοτίου Λιβάνου, γύρω στα 12 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, λέγεται ότι είναι το μέρος όπου, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Ιησούς έκανε το πρώτο θαύμα του. Στη σύγχρονη Ιστορία της, η κατά πλειονότητα σιιτική κωμόπολη με τον όχι αμελητέο χριστιανικό πληθυσμό, έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τις στρατιωτικές επεμβάσεις του Ισραήλ στη Χώρα των Κέδρων. Το 1996 το ισραηλινό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον καταυλισμού του ΟΗΕ για εκτοπισμένους Λιβανέζους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Στον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ, ο βομβαρδισμός συγκροτήματος πολυκατοικιών από τους Ισραηλινούς σκότωσε περισσότερους από 30 αμάχους, με το ένα τρίτο από αυτούς να είναι παιδιά. Το κακό τρίτωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όπου ισραηλινά πυρά ισοπέδωσαν σειρά κτιρίων της Κανά, σκοτώνοντας 15 τουλάχιστον ανθρώπους. Ηταν το πιο φονικό περιστατικό ενός εικοσιτετραώρου αλλεπάλληλων βομβαρδισμών της ισραηλινής αεροπορίας σε πολλά σημεία του Λιβάνου. Στη Ναμπατίγια, πρωτεύουσα της νότιας περιφέρειας της χώρας, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης, Αχμάντ Καχίλ, ενώ άλλοι 52 τραυματίστηκαν.
Εντονη αντιπαράθεση Μακρόν – Νετανιάχου, ενώ ο Στάρμερ σκέφτεται να επιβάλει κυρώσεις σε δύο ακροδεξιούς υπουργούς του Ισραήλ .
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «έπληξε σκόπιμα» το δημαρχείο την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο για να συζητήσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έπληξε στρατηγεία της Χεζμπολάχ, χωρίς να παραθέσει αποδείξεις. «Ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτήρισε τον θάνατο του Καχίλ η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στον Λίβανο, Ζανίν Ενίς-Πλασάρ. Το ίδιο εικοσιτετράωρο οι Ισραηλινοί επανήλθαν στους βομβαρδισμούς της νότιας Βηρυτού. Επληξαν την περιοχή Νταχίγια, προπύργιο της Χεζμπολάχ, αλλά και σημαντικό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν για δέκατη κατά σειρά ημέρα οι βομβαρδισμοί της ισραηλινής αεροπορίας και οι επιχειρήσεις τεθωρακισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ιδιαίτερα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια. Οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τζαμπάλια από τις 6 Οκτωβρίου και ότι ολόκληρες οικογένειες έχουν εξαφανιστεί. Πολλά πτώματα παραμένουν στους δρόμους ή κάτω από τα χαλάσματα, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει στα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν.
Υστερα από την προειδοποίηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα περιορίσει την παροχή όπλων στο Ισραήλ αν δεν επιτρέψει τη διαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με ρυθμό 350 φορτηγά την ημέρα, οι Ισραηλινοί επέτρεψαν χθες τη διέλευση 50 φορτηγών. Στο μεταξύ, η Γαλλία απέκλεισε το Ισραήλ από έκθεση εξοπλισμού του πολεμικού ναυτικού, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αφού καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), υπενθύμισε ότι «το Ισραήλ έγινε κράτος χάρη σε απόφαση του ΟΗΕ». Απαντώντας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το εβραϊκό κράτος «δημιουργήθηκε χάρη στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, με το αίμα ηρώων, πολλοί από τους οποίους επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έζησαν στο (κατοχικό) καθεστώς του Βισί». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «εξετάζει» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους ακροδεξιούς υπουργούς του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστικές» τις τοποθετήσεις τους για τους Παλαιστινίους.