ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαρίν Λεπέν: Αποτυγχάνοντας (μάλλον) ξανά, αποτυγχάνοντας καλύτερα

Η «Κ» ακολούθησε τη Λεπέν στην επίσκεψή της στο Ινστιτούτο Calot

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

Παραθαλάσσια θέρετρα στην περιφέρεια του Πα ντε Καλαί επέλεξε να επισκεφθεί κατά τη σημερινή, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν. Η «Κ» ακολούθησε τη Λεπέν στην επίσκεψή της στο Ινστιτούτο Calot (ιατρικό κέντρο που ειδικεύεται σε νευρολογικές παθήσεις και παθήσεις των οστών) και στο κέντρο αποκατάστασης για βαριά τραυματισμένους Jacques Calvé στην κωμόπολη Μπερκ-σιρ-Μερ – τις τελευταίες στάσεις της τρίτης και πιο σοβαρής απόπειράς της να κερδίσει την προεδρία.

Η Λεπέν συνομίλησε με τον διευθυντή του ινστιτούτου και με το νοσηλευτικό προσωπικό. Ασθενείς σε αναπηρικές καρέκλες πόζαραν μαζί της για selfies και μία ηλικιωμένη κυρία, προκαταλαμβάνοντας κάπως τις εξελίξεις, της φώναξε: «Τι όμορφη η πρόεδρος!» Αργότερα, περπατώντας στον παραλιακό πεζόδρομο με θέα τον Ατλαντικό, περικυκλώθηκε από οπαδούς της, που της έδιναν τα παιδιά της να τα φιλήσει και κραύγαζαν ενθουσιωδώς: «Marine Presidente!»

Το Πα ντε Καλαί είναι οχυρό της υποψηφίου της σκληροπυρηνικής δεξιάς – η περιφέρεια όπου κατέγραψε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό της στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου (38,7%, έναντι 24,6% του Εμανουέλ Μακρόν). Είναι μία περιοχή όπου τα βασικά της μηνύματα βρίσκουν σημαντική απήχηση.

Μιλώντας χθες στο Αράς (στην ίδια περιφέρεια) στην τελευταία δημόσια ομιλία της, κατακεραύνωσε τον αντίπαλό της για την «αλαζονεία χωρίς όρια» που θεωρεί ότι επέδειξε στο προχθεσινό, μαραθώνιο debate (διάρκειας σχεδόν τριών ωρών). Τον κατηγόρησε ότι περιφρονεί τους Γάλλους και ότι αδιαφορεί για τις ανησυχίες τους για την «μαζική και άναρχη» μετανάστευση και για τη συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του δικού της προγράμματος, ισχυριζόμενη ότι είναι δημοσιονομικά βιώσιμο και ότι καταρτίστηκε με τη συμβολή κορυφαίων στελεχών των επιχειρήσεων, δημόσιων λειτουργών και άλλων ειδικών.

Παρ’ ότι όλοι συμφωνούν ότι η εμφάνισή της στο debate ήταν πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την προ πενταετίας πανωλεθρία, και παρά την αλλεργία που μοιάζει να έχει μεγάλο μέρος (ειδικά του αριστερού) εκλογικού σώματος στον Μακρόν, η τάση διεύρυνσης της διαφοράς εις βάρος της που καταγράφεται από τις 10 Απριλίου συνεχίζεται. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos έδινε χθες το βράδυ στον Γάλλο πρόεδρο προβάδισμα 15 μονάδων. Η OpinionWay σήμερα έδινε πρόθεση ψήφου 57-43% (διαφορά αυξημένη κατά 2 μονάδες υπέρ του Μακρόν σε σχέση με χθες).

Με τα δεδομένα αυτά, θα χρειαστεί μία ανατροπή πολύ πιο ακραία από αυτήν του Brexit και της εκλογής Τραμπ για να μην γίνει ο Μακρόν ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002. Η νίκη του θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για την Ευρώπη και τη δυτική συμμαχία σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Αλλά η δύναμη της σκληρής δεξιάς διαρκώς ενισχύεται. Η Λεπέν δεν θεωρείται πλέον πολιτικός των άκρων και το 2027 – όταν ο Μακρόν θα έχει εξαντλήσει το συνταγματικό όριο των δύο θητειών – θα είναι μόλις 58 ετών. Θα έχει κάθε λόγο να δοκιμάσει για τέταρτη φορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ