ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλικές εκλογές: Η Λεπέν και οι «αδυναμίες» της άκρας δεξιάς

Οι αδυναμίες της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν αποκαλύφθηκαν πλήρως το βράδυ της Τετάρτης

Kathimerini.gr

Οι αδυναμίες της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν αποκαλύφθηκαν πλήρως το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του σχεδόν τρίωρου debate που εκείνη είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της για την Washington Post η αρθρογράφος Τζένιφερ Ρούμπιν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ρούμπιν, ήταν κυρίως δύο τα ζητήματα που κατέδειξαν πόσο δύσκολο είναι πρακτικά για τη Μαρίν Λεπέν να αφήσει πίσω της το πολιτικό άκρο στο οποίο ανήκε και να μπορέσει να παρουσιαστεί ως μια mainstream πολιτικός: οι στενοί της δεσμοί με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και η στάση της απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες των μειονοτήτων.

Η Λεπέν, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι δεξιοί εθνικιστές, έχει πάρει θέση εδώ και χρόνια στο πλευρό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ειδικά στην περίπτωση της Λεπέν ωστόσο, υπάρχει και ένα δάνειο το οποίο το κόμμα της (πρώην Εθνικό Μέτωπο, νυν Εθνικός Συναγερμός) έλαβε το 2014 από ρωσική τράπεζα. Ένα δάνειο ύψους εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο το κόμμα χρηματοδότησε εν μέρει την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2017 και το οποίο ακόμη αποπληρώνει.

Ο Μακρόν επιτέθηκε στη Λεπέν για το συγκεκριμένο θέμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την άρνησή της να καταδικάσει τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Το εάν και σε ποιο βαθμό αυτό το θέμα μπορεί να επηρεάσει την ψήφο της επόμενης Κυριακής στη Γαλλία είναι κάτι που μένει να φανεί, αν και αναγνωρίζεται πως η Ρωσία και ο Πούτιν δεν έχουν τη ίδια βαρύτητα στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων που έχουν άλλα ζητήματα όπως είναι εκείνα του πληθωρισμού, της οικονομίας και των τιμών της ενέργειας, παρά το γεγονός πως τα επηρεάζουν. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, είναι σαφές πως στην σκιά πια του πολέμου της Ουκρανίας, εκείνο το ρωσικό δάνειο αποτελεί βαρίδι για το προφίλ της Λεπέν.

Σύμφωνα με την Τζένιφερ Ρούμπιν της Washington Post, η Λεπέν βρέθηκε να «σκοντάφτει» ωστόσο και σε ένα άλλο θέμα: εκείνο της πρότασής της να απαγορευθεί στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλα – χιτζάμπ δημόσια στη Γαλλία. Το εν λόγω θέμα προφανώς και αποτελεί σημείο ρήξης με τους ουκ ολίγους μουσουλμάνους ψηφοφόρους της Γαλλίας. Η Λεπέν το γνώριζε καλά, και προφανώς είχε επιλέξει να θυσιάσει αυτές τις ψήφους στον βωμό της προσέλκυσης ψήφων από τα δεξιά και ακροδεξιά.

Το πρόβλημα ωστόσο με τη συγκεκριμένη πρόταση απαγόρευσης είναι πως εκείνη επεκτάθηκε, πέρα από τους μουσουλμάνους, και στους πιστούς άλλων θρησκειών με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι αντιδράσεις. Εάν απαγορεύονταν οι ισλαμικές μαντίλες, θα έπρεπε στο ίδιο πλαίσιο να απαγορευτούν και τα εβραϊκά καπελάκια – κιπά.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε οργή στη γαλλική εβραϊκή κοινότητα. Το Representative Council of Jewish Institutions της Γαλλίας, το οποίο ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για ζητήματα που απασχολούν τον εβραϊκό πληθυσμό, δήλωσε πως στηρίζει τον Μακρόν. Αυτή η κίνηση δίχασε την εβραϊκή κοινότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και υποστηρικτές της Λεπέν», γράφει η Τζένιφερ Ρούμπιν στην Washington Post.

Και αυτό το θέμα προφανώς δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την πλειονότητα των Γάλλων ψηφοφόρων, αλλά η προσπάθεια που έκανε η Λεπέν να τα μαζέψει και ως προς αυτό, υποχωρώντας από την αρχική της θέση, υποδηλώνει ότι εκείνη και το επιτελείο της εκτίμησαν ότι εάν επέμεναν στην εν λόγω πρόταση απαγόρευσης χωρίς αστερίσκους αυτό θα μπορούσε να γυρίσει σε βάρος τους.

Πηγή: the Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X