ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίσιμο 24ωρο και φόβοι για διμέτωπο πόλεμο

Σοκ μετά τη δολοφονία ηγέτη της Χαμάς - Η Χεζμπολάχ δεσμεύεται να απαντήσει, το Ισραήλ έτοιμο για «κάθε σενάριο»

Η δολοφονία ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο, του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης και του πλέον προβεβλημένου που χάνει τη ζωή του έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, εντείνει τον φόβο για άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στη Μέση Ανατολή.

Ο Σαλέχ Αλ Αρούρι δολοφονήθηκε σε λιβανέζικο έδαφος, στην πρωτεύουσα Βηρυτό, προκαλώντας σοκ στη χώρα.

Αμεση ήταν αντίδραση τόσο της κυβέρνησης του Λιβάνου, που καταδίκασε τη δολοφονία, όσο και της Χεζμπολάχ, η οποία προειδοποίησε ότι «δεν θα μείνει αναπάντητη», ενώ έκανε λόγο για επίθεση κατά της λιβανέζικης κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί «να σύρει τον Λίβανο σε… αντιπαράθεση».

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, προετοιμάζεται σήμερα Τετάρτη, την επομένη της δολοφονίας, για «κάθε σενάριο».

Σαλέχ Αλ Αρούρι: Ποιος ήταν και πώς δολοφονήθηκε

Παλαιστίνιοι σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Ραμάλα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης για τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Σάλεχ Αλ Αρούρι. (Reuters)

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Αρούρι, αναπληρωτής πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγια, μαζί με άλλα έξι άτομα, δύο στρατιωτικούς διοικητές της Χαμάς και άλλα τέσσερα μέλη της.

Η Νταχίγια είναι γνωστή ως προπύργιο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οργάνωσης η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, ενώ έχει ανταλλάξει διασυνοριακά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι είδε πυροσβέστες και τραυματιοφορείς να συγκεντρώνονται γύρω από πολυώροφο κτίριο, στον τρίτο όροφο του οποίου είχε δημιουργηθεί μεγάλη τρύπα, όπως ανέφερε.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φλεγόμενο όχημα και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια στην πολυσύχναστη περιοχή.

Ο 57χρονος Αρουρι ήταν βασικό στέλεχος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, και στενός σύμμαχος του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς. Βρισκόταν στον Λίβανο και λειτουργούσε ως σύνδεσμος της Χαμάς με τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι συμμετείχε στην απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη το 2014, ενώ είχε εκτίσει ποινή σε ισραηλινές φυλακές για άλλες επιθέσεις.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι υπήρξε επίσης από τους αξιωματούχος της Χαμάς με τις στενότερες σχέσεις με το Ιράν.

Τι ανακοίνωσε το Ισραήλ

Το Ισραήλ επέμεινε ότι η δολοφονία δεν συνιστά επίθεση κατά του Λιβάνου. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ δεν επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, ακολουθώντας συνήθη πρακτική των Ισραηλινών αξιωματούχων.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, «ανεξάρτητα από το ποιος το έκανε, πρέπει να είναι σαφές ότι δεν επρόκειτο για επίθεση κατά του λιβανέζικου κράτους».

«Δεν ήταν επίθεση ούτε καν κατά της Χεζμπολάχ, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «χειρουργικό χτύπημα εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς».

«Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας σε όλες τις κονίστρες, στην άμυνα και την επίθεση. Εχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί απόψε είναι ότι είμαστε συγκεντρωμένοι και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον αγώνα εναντίον της Χαμάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης και όπου επρόκειτο να συζητηθεί το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα ακυρώθηκε.

Τι ανακοίνωσαν Χαμάς και Χεζμπολάχ

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, χαρακτήρισε την επίθεση «δειλή… τρομοκρατική πράξη, παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και επέκταση του κύκλου της επιθετικότητας».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι θεωρεί τον θάνατο του Αρούρι «σοβαρή επίθεση κατά του Λιβάνου, του λαού του, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της αντίστασής του».

Η επίθεση ήταν «επικίνδυνη εξέλιξη στον πόλεμο… και εμείς στη Χεζμπολάχ διαβεβαιώνουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς απάντηση και τιμωρία», τόνισε.

«Το χέρι είναι στη σκανδάλη και οι αντιστασιακοί βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας» πρόσθεσε η Χεζμπολάχ.

Πώς αντέδρασαν Ιράν και Λίβανος

Το Ιράν, σημαντικός υποστηρικτής της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ότι η δολοφονία του Αρούρι «αναμφίβολα θα πυροδοτήσει νέα έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, από την πλευρά του δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ για να την «πείσει να μην απαντήσει».

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών θα ξεκαθαρίσει «αν θα απαντήσουν ή όχι», είπε, προσθέτοντας: «Ανησυχούμε πολύ, οι Λιβανέζοι δεν θέλουν να παρασυρθούν, ακόμη και η Χεζμπολάχ δεν θέλει να παρασυρθεί, σε περιφερειακό πόλεμο».

Κάλεσε παράλληλα τη Δύση να «πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τη βία και τις επιθετικές ενέργειές του, όχι μόνο στον Λίβανο και στη Βηρυτό αλλά και τη Γάζα».

Ποιος ο αντίκτυπος της δολοφονίας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ότι θα εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς, όπου και αν βρίσκονται.

Τον Νοέμβριο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε δώσει εντολή στη Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, να «δολοφονήσει όλους τους ηγέτες της Χαμάς όπου και αν βρίσκονται».

Στις αρχές Δεκεμβρίου ηχογραφημένο ντοκουμέντο που διέρρευσε αποκάλυψε ότι ο Ρόνεν Μπαρ, ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, είπε, απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς βουλευτές, ότι οι ηγέτες της Χαμάς θα σκοτωθούν «στη Γάζα, τη Δυτική Οχθη, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Κατάρ, παντού».

Υπήρξαν σαφείς συγκρίσεις με την εκστρατεία δολοφονιών που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης κατά της ισραηλινής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Οπως εκείνη η προσπάθεια, έτσι και η σημερινή, πιθανόν συμβάλλει στην ενίσχυση της υποστήριξης προς μία κυβέρνηση που βρίσκεται υπό τεράστια πίεση έπειτα από μία πολύ σοβαρή αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της.

Ωστόσο μία τέτοια στρατηγική ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ. Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συνέπειες των δολοφονιών είναι συχνά πολύ απρόβλεπτες.

Ο θάνατος ενός ηγέτη μπορεί να αναγκάσει μία ομάδα να αλλάξει στρατηγική ή ακόμη και να εγκαταλείψει τη βία, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην άνοδο άλλου ηγέτη, ακόμη πιο αδιάλλακτου.

Λίγη ώρα αφότου μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου του, κόσμος βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως διεξήχθησαν επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε διάφορους τομείς της Δυτικής Οχθης.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα Τετάρτη. Ηδη έχει δεσμευτεί ότι «οποιαδήποτε δολοφονία σε λιβανέζικο έδαφος εναντίον Λιβανέζου, Σύρου, Ιρανού ή Παλαιστινίου θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση».

Η δολοφονία του Αρούρι εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ σε επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σενάριο που προηγουμένως προσπαθούσε να αποφύγει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα οδηγούσε σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

O Μακρόν κάλεσε να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς. Παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, που ζει στον ρυθμό των αεροπορικών επιδρομών και των ομοβροντιών των ισραηλινών πυροβόλων τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες.

Η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα

Στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ και επιτέθηκαν σε κοινότητες γύρω από τα σύνορά του, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και παίρνοντας άλλους περίπου 240 στη Γάζα ως ομήρους.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση σε αντίποινα, με διακηρυγμένο στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

Από τότε, περισσότεροι από 22.000 Παλαιστίνιοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά– έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θυλάκου που διοικείται από τη Χαμάς.

Τα 2,4 εκατ. κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας –το 85% των οποίων εκτοπίστηκε εξαιτίας των βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ– αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα.

Από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στην ευρύτερη περιοχή, με επεισόδια να ξεσπούν τόσο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, όσο και στη Συρία και στο Ιράκ, όπου αμερικανικές βάσεις έχουν μετατραπεί σε στόχους δεκάδες φορές.

Ανάφλεξη έχει σημειωθεί και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι –χθες το βράδυ έγιναν νέες, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό– φρενάρουν το διεθνές εμπόριο διά θαλάσσης.

Παρά τη συνεχιζόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «παρατεταμένες μάχες» που αναμένεται να διαρκέσουν «όλη τη χρονιά» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ιδέα πως θα μπορούσαμε να σταματήσουμε σύντομα είναι λάθος. Χωρίς καθαρή νίκη, θα ήταν αδύνατον να ζήσουμε στην Εγγύς Ανατολή», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως σημειώθηκαν νέα πλήγματα στη Χαν Γιουνίς, όπου το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ