ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρεμλίνο: Αύριο η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Αύριο θα πέσουν οι υπογραφές για την ενσωμάτωση των νέων εδαφών

Kathimerini.gr

Την επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών όπου έγιναν δημοψηφίσματα θα ανακοινώσει αύριο η Μόσχα σε ειδική τελετή.

Αύριο θα πέσουν οι υπογραφές για την ενσωμάτωση των νέων εδαφών και ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει ομιλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των περιοχών αυτών. Υπενθυμίζεται ότι τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν στις περιοχές Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Οι ψηφοφορίες χαρακτηρίστηκαν ως παράνομες από τη Δύση ενώ η απόφαση του Πούτιν να ενσωματώσει τις περιοχές στη Ρωσία σημαίνει ότι η Μόσχα θα προσαρτήσει τεράστιες εκτάσεις σε όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της συνολικής επικράτειας της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού τους ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία.

Κάτοικοι που διέφυγαν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες είπαν ότι αξιωματούχοι που έχουν «διοριστεί» από τη Ρωσία μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι και οι άνθρωποι αναγκάζονταν να σταυρώνουν ψηφοδέλτια στον δρόμο υπό την απειλή όπλου.

«Μπορούν να ανακοινώσουν ό,τι θέλουν. Κανείς δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα εκτός από λίγους ανθρώπους που άλλαξαν στρατόπεδο. Πήγαν από σπίτι σε σπίτι, αλλά κανείς δεν έβγαινε», είπε ο Λιουμπομίρ Μπόικο, 43 ετών, από το Γκόλο Πριστάν, ένα χωριό στην κατεχόμενη από τη Ρωσία επαρχία της Χερσώνας.

Η Ρωσία λέει ότι η ψηφοφορία ήταν εθελοντική, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ότι η συμμετοχή ήταν υψηλή. Ωστόσο, τα δημοψηφίσματα και οι επικείμενες προσαρτήσεις έχουν απορριφθεί παγκοσμίως.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να συγκεντρώσει τη διεθνή υποστήριξη κατά της προσάρτησης με μια σειρά τηλεφωνημάτων σε ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση