ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινό μέτωπο Σι και Πούτιν εναντίον των ΗΠΑ

Διαδικτυακά η συνέντευξη του Ρώσου προέδρου στον Κάρλσον – Η Μόσχα απέκλεισε τον Ναντέζντιν – Σολτς και Μπάιντεν συζητούν για την Ουκρανία

Reuters, A.P.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας επιβεβαίωσαν την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών τους στο πολιτικό και το οικονομικό επίπεδο έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στην Ουάσιγκτον, την οποία κατηγόρησαν για αθέμιτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σι Τζινπίνγκ με αφορμή το κινεζικό έτος του Δράκου, που αρχίζει μεθαύριο. Οπως ανέφερε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε τη στρατηγική διάσταση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας και υπογράμμισε ότι οι δύο μεγάλες χώρες αντιτάσσονται «στην ανάμειξη ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

Ενημερώνοντας τους ξένους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για θέματα διεθνούς πολιτικής, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές τους προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «νέας, πιο δίκαιης και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του στην πολιτική της «Μίας Κίνας», συμμεριζόμενος τις κινεζικές θέσεις στο θέμα της Ταϊβάν, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν αναφορικά με την αντιμετώπιση των κρίσεων στη Γάζα και την Ουκρανία, πάντα σύμφωνα με τον Ουσάκοφ. Την περασμένη χρονιά, Σι και Πούτιν συναντήθηκαν δύο φορές. Η Ρωσία πέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο πρώτος πετρελαϊκός προμηθευτής της Κίνας, το διμερές εμπόριο εκτοξεύθηκε στα 218 δισ. δολάρια και οι δύο χώρες άρχισαν να συναλλάσσονται με ρούβλια και γουάν, αντί του αμερικανικού νομίσματος. Κατά τη χθεσινή επικοινωνία τους συζήτησαν την προώθηση κοινών ενεργειακών προγραμμάτων εντός του 2024.

Καρατόμηση Ζαλούζνι

Στο ανατολικό μέτωπο του ουκρανικού πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής, βιομηχανικής περιφέρειας Ντονέτσκ, με επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις. Οι μάχες δίνονται πλέον μέσα στον αστικό ιστό και ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Μπαραμπάς, περιέγραφε την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη». Η εξέλιξη συνέπεσε με την καρατόμηση του ανώτατου διοικητή του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, την οποία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του στο Χ τον ευχαρίστησε και ανήγγειλε την αντικατάστασή του από τον Ολεξάντερ Σίρσκι, διοικητή των χερσαίων δυνάμεων.

Από τους 32.000 κατοίκους που αριθμούσε η Αβντιίβκα πριν από τον πόλεμο, λιγότεροι από 1.000 έχουν μείνει στην πόλη, κρυμμένοι σε υπόγεια και καταφύγια. Βαρύτατα θωρακισμένη, με οχυρά και υπόγεια τούνελ, η πόλη έχει σημαντική αξία για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίζει από εκεί την ελεγχόμενη από τους Ρώσους πόλη του Ντονέτσκ, περίπου 15 χιλιόμετρα νοτιότερα. Παρά τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί, ο ρωσικός στρατός εμφανίζεται αποφασισμένος να την καταλάβει. Η μάχη της Αβντιίβκα παραλληλίζεται με εκείνη του Μπαχμούτ.

Χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) επρόκειτο να μεταδοθεί διαδικτυακά η πρώτη συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου σε δυτικό δημοσιογράφο, τον Τάκερ Κάρλσον, πρώην αστέρα του Fox News και υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ. Στη Μόσχα, η κεντρική εκλογική επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητα του μοναδικού προεδρικού υποψηφίου που τάσσεται εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση, του 60χρονου Μπόρις Ναντέζντιν. Η εκλογική επιτροπή έκρινε άκυρες περισσότερες από 9.000 υπογραφές υποστήριξης του Ναντέζντιν, με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώσει το όριο των 100.000.

Η συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία θα βρεθεί στο κέντρο της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε «ντροπή» τη στάση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο που εμποδίζουν τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση