ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίσινγκερ: Η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Δύσης

«Δεν έχω συναντήσει ποτέ Ρώσο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για την Κίνα. Και δεν έχω συναντήσει ποτέ Κινέζο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για τη Ρωσία», λέει ο Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ

Στις 27 Μαΐου, ο Χένρι Κίσινγκερ θα γιορτάσει τα 100ά του γενέθλια, έχοντας βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις του 20ού αιώνα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον Economist, o Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ με τη μακρά διπλωματική πορεία επαινεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «εξαιρετικό ηγέτη», ο οποίος έπραξε σοφά καλωσορίζοντας τις κινεζικές διπλωματικές προσπάθειες στην Ουκρανία. Υπογραμμίζει ότι ο ίδιος άλλαξε άποψή και ότι πλέον υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι οι ηγέτες της Δύσης κάνουν λάθος που αμφιταλαντεύονται αναφορικά με αυτήν την ένταξη. Κατά τα λοιπά, ο Κίσινγκερ παρουσιάζεται να ανησυχεί για την απειλή που αναδύεται μέσα από την αντιπαράθεση Αμερικής – Κίνας, όπως και για την τεχνητή νοημοσύνη. Αμφισβητεί το μέλλον της σχέσης Κίνας – Ρωσίας, ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση εντός των ΗΠΑ και αναμένει ότι η Ιαπωνία θα γίνει σύντομα πυρηνική δύναμη.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

1) Για την Ουκρανία που πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Αυτό που λένε τώρα οι Ευρωπαίοι είναι, κατά τη γνώμη μου, επικίνδυνο. Διότι λένε: “Δεν τους θέλουμε στο ΝΑΤΟ, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Και για αυτό, θα τους εξοπλίσουμε και θα τους δώσουμε τα πιο προηγμένα όπλα”. Και πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό; Δεν πρέπει να τελειώσουμε (τον πόλεμο) με λάθος τρόπο. Αν υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα είναι κάπου στη γραμμή του status quo ante που υπήρχε (πριν από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022), η Ουκρανία πρέπει να προστατευτεί από την Ευρώπη. Αν μιλούσα με τον Πούτιν, θα του έλεγα ότι και αυτός είναι πιο ασφαλής με την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Έχουμε πλέον εξοπλίσει την Ουκρανία σε σημείο που είναι η καλύτερα εξοπλισμένη χώρα με τη λιγότερο έμπειρη στρατηγικά ηγεσία στην Ευρώπη. Αν ο πόλεμος τελειώσει όπως πιθανότατα θα τελειώσει, με τη Ρωσία να χάνει πολλά από τα εδάφη που κέρδισε, αλλά να διατηρεί τη Σεβαστούπολη, μπορεί να έχουμε μια δυσαρεστημένη Ρωσία, αλλά και μια δυσαρεστημένη Ουκρανία – με άλλα λόγια, μια ισορροπία δυσαρέσκειας. Έτσι, για την ασφάλεια της Ευρώπης, είναι καλύτερο να έχουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όπου δεν μπορεί να λάβει εθνικές αποφάσεις για εδαφικές διεκδικήσεις».

2) Για την απειλή μιας παγκόσμιας σύγκρουσης μέσω Αμερικής – Κίνας

«Βρισκόμαστε στην κλασική κατάσταση πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει μεγάλα περιθώρια πολιτικών παραχωρήσεων και στην οποία οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Και οι δύο πλευρές έχουν πειστεί ότι η άλλη (πλευρά) αποτελεί στρατηγικό κίνδυνο. Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ειρήνη αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς οι δύο (η Αμερική και η Κίνα]). Με την έννοια ότι έχουμε την ικανότητα να καταστρέψουμε την ανθρωπότητα.»

3) Για την Ουκρανία που είναι έτοιμη να μιλήσει με την Κίνα για τον πόλεμο

«Οι Ουκρανοί θέλουν να έχουν σχέση με την Κίνα. Ο Ζελένσκι έχει αποδειχθεί εξαιρετικός ηγέτης και είναι μια σοφή πράξη από την πλευρά του. Δεν υπέθεσαν ότι λόγω “εταιρικής σχέσης χωρίς όρια” (μεταξύ Ρωσίας και Κίνας), το Πεκίνο δεν θα συζητούσε με μια χώρα κοντά στο ΝΑΤΟ.»

4) Για την απειλή από την τεχνητή νοημοσύνη

«Είμαστε στην αρχή μιας συνθήκης όπου οι μηχανές θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές για την ανθρωπότητα. Οι συνθήκες απαιτούν υπεύθυνους ηγέτες.»

5) Για τις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας

«Ο Σι πρέπει να γνώριζε ότι ο Πούτιν θα εισέβαλλε στην Ουκρανία. Δεν έχω συναντήσει ποτέ Ρώσο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για την Κίνα. Και δεν έχω συναντήσει ποτέ Κινέζο ηγέτη που να έχει πει κάτι καλό για τη Ρωσία, τους αντιμετωπίζουν κατά κάποιο τρόπο με περιφρόνηση.»

6) Η Ιαπωνία θα γίνει πυρηνική δύναμη

«Σχετικά με την Ιαπωνία. Έχει μια αρκετά ξεκάθαρη άποψη για το πού πηγαίνει. Οδεύει προς το να γίνει πυρηνική δύναμη σε πέντε χρόνια. Και θέλουν πάντα να είναι κοντά μας (στην Δύση).»

 

Πηγή: Economist

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X