ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνδυνο πυρηνικού πολέμου βλέπει η Μόσχα

Ικανοποίηση στο Κίεβο για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας 61 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό Κογκρέσο

Reuters, A.P.

Η έγκριση του νέου πακέτου στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία από το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα αποτρέψει τη νίκη των ρωσικών στρατευμάτων, διεμήνυσε χθες η Μόσχα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι απευθείας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ενδεχομένως και με πυρηνικά όπλα.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βελτιώνουν τις θέσεις τους στο μέτωπο… Τα χρήματα που διατίθενται και τα όπλα που θα μεταφερθούν (στην Ουκρανία) δεν θα αλλάξουν αυτή τη δυναμική», δήλωσε χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ, για να προσθέσει: «Ολα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση των θυμάτων της ουκρανικής πλευράς. Περισσότεροι Ουκρανοί θα πεθάνουν, η Ουκρανία θα υποστεί μεγαλύτερες απώλειες».

Υστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις λόγω αντιδράσεων της τραμπικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το περασμένο Σάββατο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 61 δισ. δολαρίων. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 311 θετικές ψήφους έναντι 112 κατά και αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον, ο οποίος προώθησε το νομοσχέδιο προς ψήφιση, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ανταρσίας σκληρών τραμπικών για την εκπαραθύρωσή του, αν και είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την ανοχή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τον επισκέφθηκε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, πριν από την ψηφοφορία.

Μιλώντας την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του Κογκρέσου. «Πιστεύω ότι αυτή η υποστήριξη θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε την ευκαιρία να νικήσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική έγκριση του νομοσχεδίου και τη μεταφορά όπλων στο Κίεβο. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ουκρανός ηγέτης επανέλαβε τα αιτήματά του για παροχή στη χώρα του πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Η παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία απασχόλησε τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου όμως δεν αναμενόταν να ληφθούν αποφάσεις. Αν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε καλέσει, την περασμένη εβδομάδα, τους Ευρωπαίους να στείλουν πυραύλους Patriot στην Ουκρανία, οι ΥΠΕΞ κρατών που διαθέτουν παρόμοια αμυντικά συστήματα (όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία) εμφανίστηκαν χθες επιφυλακτικοί, χωρίς να αποκλείουν τη λήψη ανάλογης απόφασης στο μέλλον.

Στη Μόσχα, ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εμμονή με την ιδέα να προκαλέσουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία, με συνέπεια να «οδεύουν επικίνδυνα προς το χείλος μιας απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες». Ο Ρώσος αξιωματούχος καυτηρίασε ιδιαίτερα τη στάση των τριών πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία), που πρωτοστατούν στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σε αυτό το φόντο, ανησυχία προκαλεί δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Fakt κατά το οποίο ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, ανέφερε ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφός της. Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο στρατός θα αναλύσει την κατάσταση. Αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειάς μας».

Κατά το τελευταίο 48ωρο το ρωσικό γενικό επιτελείο ανέφερε νέες προωθήσεις των στρατευμάτων του στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Νοβομιχαϊλίφκα που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ, όχι μακριά από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Βουλεντάρ, την οποία οι Ρώσοι αγωνίζονται να καταλάβουν εδώ και δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ