ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίεβο, Μόσχα και… Wagner ερίζουν για την κατάληψη χωριού

Νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ανακοίνωσαν –χωριστά– πως ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως το χωριό Βλαχοντάτνε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ωστόσο είναι ασαφές αν καταλήφθηκε από τακτικές ρωσικές δυνάμεις ή μισθοφόρους, ενώ η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο, ούτε είναι δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το χωριό Βλαχοντάτνε βρίσκεται βόρεια της πόλης Μπαχμούτ, όπου μαίνονται άγριες μάχες επί μήνες.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της Wagner, έσπευσε να ανακοινώσει, πριν από το υπουργείο Αμυνας, πως οι άνδρες του κατέλαβαν το χωριό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και η εταιρεία, που θεωρείται πως έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, κάνουν ανταγωνιστικές ανακοινώσεις για την πατρότητα κάποιας στρατιωτικής επιτυχίας. Εξάλλου, το ίδιο είχε συμβεί με την κατάληψη του Σολεντάρ, όπου είχαν υπάρξει δύο διαφεροτικές ανακοινώσεις.

Το Σαββατοκύριακο, το Κίεβο διαβεβαίωνε πως επιθέσεις στο χωριό απωθήθηκαν.

Η ρωσική πλευρά προσπαθεί να περικυκλώσει το Μπαχμούτ από βορρά και νότο και να αναγκάσει τον ουκρανικό στρατό να αποσύρει τις δυνάμεις του από το σημείο.

Οι αντίπαλες πλευρές λέγεται πως υφίστανται πολύ βαριές απώλειες στις εχθροπραξίες.

Πάντως η βασική οδός ανεφοδιασμού, προς βορειοδυτική κατεύθυνση, παραμένει ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Η Ουκρανία απαιτεί η Δύση να της στείλει βαριά όπλα για να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και να απελευθερώσει κατεχόμενες περιοχές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι στα μέτωπα αναπτύχθηκε τεθωρακισμένο τρένο, που θα χρησιμοποιείται για αναγνώριση, άρση ναρκών, καθώς και καταστροφή εχθρικών στόχων στο έδαφος και στον αέρα.

Πρόκειται για «τεθωρακισμένο τρένο οπλισμένο μέχρι τα δόντια», κατά το υπουργείο, που διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί πάνω σε αυτό θα διαθέτουν πέραν του ατομικού οπλισμού τους και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να μπορούν να φέρνουν σε πέρας αποστολές «ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

Νέα βοήθεια από την Ουάσιγκτον

 Αμερικανικό Bradley. (©Associated Press)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάντως, ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών για την Ουκρανία, αξίας 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνει ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές για πρώτη φορά, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με δυο αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στον πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες, Τρίτη.

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμα κι εντός της εβδομάδας, διευκρίνισαν. Θα συμπεριλαμβάνει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, κατά τις ίδιες πηγές.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (1,7 δισ. δολάρια) θα προέλθει από κονδύλι που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύεται είδη απευθείας από τη βιομηχανία, αντί να αντλεί από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Πέρα από το μέρος του πακέτου εξοπλισμών που θα αγοραστεί απευθείας από τη βιομηχανία, το άλλο, αξίας 400 και πλέον εκατ. δολαρίων, θα προέλθει από ειδικό κεφάλαιο που έχει στη διάθεσή του ο Αμερικανός πρόεδρος και του δίνει τη δυνατότητα να αντλεί από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Θα δωριστεί, εξάλλου, από κράτος-σύμμαχο των ΗΠΑ εξοπλισμός για τρία νοσοκομεία εκστρατείας, σύμφωνα με τον έναν από τους αξιωματούχους. Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία αφότου εισέβαλαν στη χώρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Λαβρόφ: Θα κάνουμε το παν τα δυτικά σχέδια να μείνουν ανεφάρμοστα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δεξιά, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα. (©Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

Η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο από στρατιωτική σκοπιά στην Ουκρανία, καθώς χώρες-μέλη του NATO συνεχίζουν να εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι χθες Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών στη Μόσχα, ο Λαβρόφ διεμήνυσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν το παν προκειμένου τα σχέδια της Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία να μείνουν ανεφάρμοστα.

«Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επιτρέψουμε η Ουκρανία να γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις από δυτικές πρωτεύουσες περί παραδόσεων βαρέων αρμάτων μάχης.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως η συνάντηση έγινε διότι ο Αιγύπτιος ομόλογός του μετέφερε μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο, κατ’ αυτόν, το μήνυμα δεν περιλάμβανε καμιά ουσιαστική πρόταση, μόνο απαιτήσεις για την απόσυρση του ρωσικού στρατού από το ουκρανικό έδαφος και τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί πως ο πόλεμος χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το NATO για να εδραιωθεί η παγκόσμια κυριαρχία τους και πως βρίσκεται σε πόλεμο με ολόκληρη τη Δύση.

«Τα πάντα δείχνουν με απόλυτη καθαρότητα πως το ζήτημα δεν είναι επ’ ουδενί η Ουκρανία», επέμεινε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κρίνοντας πως το Κίεβο δεν ενεργεί αυτόνομα, καθώς ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα δυτικές επιδιώξεις.

Λιθουανία: Να διώξουμε τους Ρώσους διπλωμάτες από την Ε.Ε.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. (©Associated Press)

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε χθες, Τρίτη, τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μη φιλοξενούν πλέον στο έδαφός τους πρεσβευτές της Ρωσίας, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής και τη Μόσχα δεν έχουν πάψει να κλιμακώνονται αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

«Δεν χρησιμεύει σε τίποτα να έχουμε πρεσβευτή της Ρωσίας σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», είπε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρίγα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για διπλωματικό θεσμό, πρόκειται για θεσμό προπαγάνδας, συγκάλυψης εγκλημάτων πολέμου και γενικότερα προώθησης γενοκτονικής ατζέντας», επέμεινε.

Η Λιθουανία υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Μόσχα, απελαύνοντας τον Ρώσο πρεσβευτή τον Απρίλιο του 2022, μετά τις ουκρανικές καταγγελίες για σφαγή αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εσθονία ανακοίνωσε πως απελαύνει τον πρεσβευτή της Ρωσίας εν είδει ανταπόδοσης, αφού το Κρεμλίνο κήρυξε persona non grata τον Εσθονό πρεσβευτή.

«Τηρούμε την αρχή της αναλογικότητας στις σχέσεις με τη Ρωσία», σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως ο Ρώσος πρεσβευτής θα φύγει ταυτόχρονα με τον Εσθονό ομόλογό του, ο οποίος κλήθηκε από τη Μόσχα να εγκαταλείψει τη ρωσική επικράτεια πριν από την 7η Φεβρουαρίου.

Η Λετονία, η τρίτη χώρα της Βαλτικής, ανακοίνωσε πως θα απελάσει επίσης τον πρεσβευτή της Ρωσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Εσθονία, συμπληρώνοντας πως αποσύρει τον δικό της πρεσβευτή από τη Μόσχα.

Νετανιάχου: Υπέρ διαμεσολάβησης την κατάλληλη στιγμή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου (κέντρο). (©Associated Press)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες, Τρίτη, διατεθειμένος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε περίπτωση που του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και τις ΗΠΑ.

«Αν μου ζητηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ασφαλώς θα το εξετάσω, όμως προσωπικά δεν πιέζω για να αναλάβω τέτοιο ρόλο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Πρόσθεσε ότι για να μπορέσει να έχει επιτυχία το εγχείρημα, θα χρειαστεί η πρωτοβουλία να αναληφθεί «την κατάλληλη στιγμή» και «υπό τις κατάλληλες περιστάσεις».

Εξήγησε πως, για να αναλάβει τέτοιο ρόλο, θεωρεί προϋπόθεση να του ζητηθεί ρητώς από την Ουάσιγκτον, καθώς «δεν γίνεται να έχεις πάρα πολλούς μάγειρες στην κουζίνα».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη του 2022, είπε πως του είχε ζητηθεί λίγο καιρό μετά την εισβολή να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, όμως το απέφυγε διότι τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και όχι επικεφαλής της κυβέρνησης. «Εχω τον εξής κανόνα: ένας (μπορεί να είναι) πρωθυπουργός κάθε φορά».

Δεν αποκάλυψε από ποια πλευρά του ζητήθηκε να αναλάβει τον ρόλο. Επισήμανε πως το αίτημα του υποβλήθηκε «ανεπίσημα».

Το Κίεβο είχε ζητήσει από τον προκάτοχο του Νετανιάχου, Ναφτάλι Μπένετ, να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. Ο Μπένετ είχε συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο του 2022, ενώ είχε επίσης επαφές με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στην προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος με συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων.

 

 

Πηγή: dpa, Reuters, AFP, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ