ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξαναχτίζοντας στην εμπόλεμη ζώνη

Το Κίεβο πασχίζει να εξασφαλίσει τις βασικές υποδομές για την επιβίωση των κατοίκων σε βομβαρδισμένες περιοχές

Την περασμένη χρονιά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ίδρυσε τον οργανισμό συγκέντρωσης χρημάτων United24, ως εναλλακτική λύση και απάντηση σε διεθνείς οργανισμούς, που κατηγορούνται πως δεν διοχέτευσαν στην Ουκρανία τα χρήματα που υποτίθεται πως συγκέντρωσαν για την αποστολή βοήθειας στην εμπόλεμη ζώνη.

Στόχος της ουκρανικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση 18 συγκροτημάτων πολυκατοικιών σε προάστια του Κιέβου – σε Ιρπίν, Μποροντιάνκα, Χοστομέλ, Μίλα Και Μπούζοβε. Εκτιμάται πως ένα τέτοιο έργο θα βοηθήσει περίπου 4.240 ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το κόστος θα ανέλθει σε 19,3 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 17 εκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο διαπνέεται από μια αισιοδοξία που δεν δικαιολογείται απαραίτητα από τις εξελίξεις, τουλάχιστον προς το παρόν: οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να καταστρέψουν εκ νέου οτιδήποτε ανοικοδομηθεί σε αυτές τις περιοχές που στερούνται βασικών παροχών και υπηρεσιών.

Οι Ρώσοι χτυπούν τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι καθημερινό φαινόμενο και έτσι οι γεννήτριες εξασφαλίζονται από το κράτος. Αλλά η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει το δίκτυο ύδρευσης στη συνέχεια.

Πηγή Associated Press

«Πώς βάζει κανείς προτεραιότητες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον;» αναρωτήθηκε ο Δρ. Τίμοφιγ Μιλάνοφ, πρόεδρος της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου. «Τη στιγμή που θέλεις να στήσεις κάτι ή έχεις ένα σχέδιο, μια άλλη πόλη δέχεται επίθεση ή προκύπτει ένα άλλο κύμα προσφύγων. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακριβά και βιώσιμα υλικά για την ανοικοδόμηση, με στόχο κάτι καλύτερο, ή με τόσους πολλούς άστεγους είναι καλύτερα να διανεμηθούν οι περιορισμένοι πόροι σε μεγαλύτερο κύκλο, με τον κίνδυνο μιας άσχημης ανοικοδόμησης;»

Άλλωστε η πρωτοβουλία για την περιοχή του Κιέβου είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό». Η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκτιμά ότι 150.000 κτίρια κατοικιών, 1.500 σχολεία, το μισό σύστημα ηλεκτροδότησης και περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα δρόμων έχουν καταστραφεί σε κάποιο βαθμό. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 320.000 αιτήσεις αποζημίωσης από ιδιοκτήτες κατοικιών, αριθμός που θα αυξηθεί.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το κόστος της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης για την Ουκρανία ανέρχεται σε 349 δισ. δολάρια, αλλά ένα νέο, ακόμα υψηλότερο ποσό θα προσδιοριστεί τον Μάρτιο. «Είναι σαν να ανοικοδομείς ένα σπίτι που καίγεται» σχολιάζει ο Guardian.

Ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ είναι αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, επιφορτισμένος με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Αυτός πρέπει να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις ενώ είναι αντιμέτωπος και με εσωτερικά προβλήματα: την περασμένη εβδομάδα ένας από τους υπουργούς συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Βασίλ Λοζίνσκι, καθαιρέθηκε αφού κατηγορήθηκε πως παρουσίασε ψευδή στοιχεία διογκώνοντας τον προϋπολογισμό του χειμερινού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των γεννητριών, και φέρεται να υπεξαίρεσε 400.000 δολάρια. Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού στο γραφείο του φέρεται να βρέθηκαν περίπου 38.000 δολάρια σε μετρητά. Ο ίδιος δεν έχει κάνει το παραμικρό δημόσιο σχόλιο για την υπόθεση.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αντίδρασή μας, το να επιχειρήσεις να συγκαλύψεις αυτά τα πράγματα, δεν είναι σωστό. [Η διαφθορά] είναι παντού (…) Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αντίδρασή μας», επαναλαμβάνει ο Κουμπράκοφ.

Αρκετοί αξιωματούχοι καθαιρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ο Ζελένσκι διεμήνυσε πως δεν θα επιτραπούν οι «παλιές πρακτικές». Μέχρι στιγμής, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στα ταμεία, αλλά η κατάσταση είναι χαοτική, εξαιτίας των επί μέρους κρίσεων.

Πηγή Associated Press

Γέφυρες, δίκτυα, αποζημιώσεις

Ο Κουμπράκοφ αναμένει ότι θα έχει στη διάθεσή του μέχρι και 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να δαπανήσει το 2023. Βασική του προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των γεφυρών στα εδάφη που έχουν απελευθερωθεί. Προσωρινές γέφυρες που δώρισαν χώρες όπως η Νορβηγία και η Γαλλία, εξασφαλίζουν τη διέλευση πάνω από διάφορα ποτάμια, αλλά πρέπει να κλείνουν όταν χτυπά κάποια κακοκαιρία. Χρειάζονται μεγαλύτερες, μόνιμες κατασκευές.

Απαραίτητη είναι και η κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών που θα διευκολύνει τη μεταφορά φορτίων από την Ευρώπη, όπως και τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και χάλυβα από την Ουκρανία.

Θα ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Πολωνία και τη Ρουμανία – μια πρακτική λύση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού η Ουκρανία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ισχυροποιήσει τους οικονομικούς δεσμούς.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι επίσης στις βασικές ανάγκες. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους, τους οποίους η αεράμυνα της Ουκρανίας δεν ήταν σε θέση να καταρρίψει. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν βασικές ενεργειακές υποδομές.

Πηγή Associated Press

Όποια σημεία του υφιστάμενου δικτύου μπορούν να διασωθούν, θα επισκευαστούν, αλλά ο Κουμπράκοφ λέει ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες και τις εργασίες για τη δημιουργία ενός νέου προστατευμένου δικτύου.

Ψηλά στη λίστα είναι και η εξασφάλιση ενός λειτουργικού νοσοκομείου και ενός σχολείου για κάθε κοινότητα.

Τα 450 δισ. δολάρια που κατασχέθηκαν από τα περιουσιακά στοιχεία της ουκρανικής θυγατρικής της ρωσικής Sberbank θα χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους πολίτες που βρήκαν τις περιουσίες τους ολοσχερώς ή μερικώς κατεστραμμένες. Με τον φόβο ότι όλα κινδυνεύουν να γκρεμιστούν ξανά.

 

 

Πηγή Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X