ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κεραίες της Huawei στο «Νταβός Μονάχου»

Ανησυχίες για τον κινεζικό εξοπλισμό λίγα μέτρα από τη διεξαγωγή της Διάσκεψης για την Ασφάλεια

Kathimerini.gr

Η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, το «Νταβός της Αμυνας», ετοιμάζεται να αρχίσει τις συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα. Από την ταράτσα του θρυλικού πεντάστερου ξενοδοχείου Bayerischer Hof, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολαφ Σολτς, μπορεί κανείς να διακρίνει δεκάδες κεραίες τηλεπικοινωνίας και ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε ταράτσες και στύλους. Κάποιες από αυτές, ευρισκόμενες σε απόσταση 300 μέτρων από τον χώρο της συνεδρίασης, είναι, όπως αποκαλύπτει το Politico, κατασκευασμένες από την αμφιλεγόμενη κινεζική εταιρεία Huawei.

Το ζήτημα σχετικά με την είσοδο Κινέζων προμηθευτών συστημάτων 5G στις δυτικές χώρες έγινε τα προηγούμενα χρόνια μήλον της Εριδος μεταξύ του Βερολίνου από τη μια πλευρά και της Ουάσιγκτον και των εταίρων της από την άλλη. Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καυτηριάζουν την οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το Πεκίνο και εν μέσω «ουρανοκατέβατων» εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με αφορμή τα «μπαλόνια παρακολούθησης» που εντοπίστηκαν προσφάτως στον αμερικανικό ουρανό.

«Η εξάρτηση από τη Huawei για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού στα δίκτυα 5G συνεχίζει να αποτελεί ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια λόγω της εγγύτητας της εταιρείας με το κινεζικό κράτος», δήλωσε ο Μαξιμίλιαν Φούνκε-Κάιζερ, φιλελεύθερος βουλευτής της γερμανικής Βουλής και εκπρόσωπος ψηφιακής πολιτικής του FDP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Η Huawei έχει σταθερά αρνηθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών.

Υποπτος συνεργάτης

Οι γνώμες γύρω από τον κίνδυνο ασφαλείας που συνδέεται με τον εξοπλισμό της Huawei ποικίλλουν. Ορισμένα κράτη υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είναι η υπερβολική εξάρτηση από μια κινεζική εταιρεία σε μια ασταθή γεωπολιτική κατάσταση – όπως η Ευρώπη βασίστηκε στο ρωσικό φυσικό αέριο για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Αλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι βαθύτερος και ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσβαση της Huawei σε εξοπλισμό και δεδομένα στα ευρωπαϊκά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας –ιδιαίτερα σε τομείς κρίσιμης σημασίας και υψηλής ευαισθησίας– για να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δύσης. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν πρόσφατα σε όλες τις επιχειρήσεις με έδρα τη χώρα να πουλούν εξοπλισμό στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, ενώ έρευνες δείχνουν πως η Huawei έχει ήδη εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις κατασκοπείας υψηλού προφίλ, μεταξύ άλλων στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης, του κοινού οργανισμού σχεδόν όλων των κρατών της Αφρικής.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την παρουσία της Huawei στο Μόναχο, ο Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρος της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για την Κίνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι «ανησυχητικά» και «θα πρέπει να ανησυχούν κάθε άτομο που συμμετέχει στο συνέδριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X