Η κάτω βουλή του Καναδά πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα μετά από αναφορές για φερόμενη κινεζική παρέμβαση στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, σύμφωνα με την εφημερίδα Globe and Mail.
Οπως ανέφερε τη Δευτέρα, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προσφύγει στον πρόεδρο της Επιτροπής Διαδικασιών και Υποθέσεων της Βουλής, Μπάρντις Τσάγκερ του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, ζητώντας να ξεκινήσουν ακροάσεις για πιθανή παρέμβαση της Κίνας στις καναδικές εκλογές το 2021, όπως αναφέρουν οι The Globe and Mail.ήρη
Οι βουλευτές σκοπεύουν να καλέσουν στις ακροάσεις την επιτελάρχη του Καναδού πρωθυπουργού Κάθι Τέλφορντ, την Υπουργό Εξωτερικών Μέλανι Τζολί, τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Μάρκο Μεντισίνο και εκπροσώπους των καναδικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η επιτροπή ερευνά ήδη ενδεχόμενη κινεζική παρέμβαση στις εκλογές του 2019.
Στις 17 Φεβρουαρίου, η Globe and Mail, επικαλούμενη στοιχεία από την Καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών, ανέφερε ότι η Κίνα φέρεται να είχε αναπτύξει στρατηγική για να παρέμβει στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Ειδικότερα, ανέλαβε τέτοια υποστήριξη σε υποψηφίους του Φιλελεύθερου Κόμματος για να εξασφαλίσει τη νίκη τους, αλλά μόνο για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Ταυτόχρονα, η Κίνα φέρεται να έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει υποψηφίους του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος από το να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, κάτι που δεν ήταν βολικό γι’ αυτήν.
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί τακτικά να παρέμβει σε διάφορες πτυχές της καναδικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών εκλογών, αλλά διαβεβαίωσε τους Καναδούς ότι τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών το 2019 και το 2021 αντικατοπτρίζουν μόνο τη βούληση του Καναδοί ψηφοφόροι.
Η Globe and Mail φιλοξενεί δηλώσεις του Συντηρητικού πρώην βουλευτή Κένι Τσιου, που κατάγεται από το Χονγκ Κονγκ και θεωρεί εαυτόν στοχοποιημένο από τις κινεζικές υπηρεσίες λόγω της στήριξής τους στο κίνημα αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ έναντι της καταπίεσης από το Πεκίνο.
Ο κ. Τσιου, που έχει προτείνει τη δημιουργία αρχείου εξωτερικών επιρροών στον Καναδά, αντίστοιχο με εκείνο των ΗΠΑ, δηλώνει ότι ενώ οι περισσότεροι θα απέρριπταν τις κατηγορίες που κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύουν εναντίον του, πολλοί από τους πολυάριθμους κινεζικής καταγωγής ψηφοφόρους στην περιφέρειά του, στον δυτικό Καναδά, ενημερώνονται μόνο από τέτοιες πλατφόρμες, όπως το WeChat, και ψηφίζουν μόνο βάσει της πληροφόρησης που φτάνει από το Πεκίνο.
Πηγή: The Globe and Mail, TASS