ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καμπανάκι» ΜΙ5 και FBI για Κίνα

Προειδοποιούν για υπόγειες κινήσεις και κλοπή τεχνολογίας

Kathimerini.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με μια πρωτοφανή, κοινή δημόσια εμφάνιση, οι επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ5 και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης FBI προειδοποίησαν επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς στο Λονδίνο για τις υπόγειες κινήσεις, όπως κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις, της Κίνας σε όλο τον κόσμο. «Πρόκειται για την πιο ισχυρή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε», είπε ο αρχηγός της ΜΙ5 Κεν Μακάλουμ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στα κεντρικά της οργάνωσης, στο Τεμς Χάους του Λονδίνου. «Μακροχρόνια, είναι η σοβαρότερη απειλή εις βάρος της οικονομικής και της εθνικής μας ασφάλειας», προσέθεσε ο αρχηγός του FBI Κρις Ρέι.

Συνεχίζεται ο διάλογος

Παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα, οι επαφές ΗΠΑ – Κίνας δεν σταματούν. Χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι, συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ. Σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση, το αντικείμενο της συζήτησης ήταν «η ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού και διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας».

Στην κορυφή των ανησυχιών των ΗΠΑ βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Κίνα κατάληψη της Ταϊβάν, κάτι που η Κίνα χαρακτηρίζει «εσωτερικό ζήτημα». Σύμφωνα με τον Ρέι, μια τέτοια εξέλιξη θα προξενούσε «μία από τις πιο φρικτές οικονομικές αναταραχές στην ιστορία». «Σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, όπως έγινε και με τη Ρωσία, δυτικές επενδύσεις χρόνων θα τεθούν σε καθεστώς ομηρίας, κεφάλαιο θα εγκλωβιστεί, αλυσίδες αξίας και επιχειρηματικές σχέσεις θα διαταραχθούν», είπε ο Ρέι.

Στην κορυφή των ανησυχιών των ΗΠΑ βρίσκεται τυχόν προσπάθεια κατάληψης της Ταϊβάν, καθώς αυτό θα προξενούσε «μία από τις πιο φρικτές οικονομικές αναταραχές στην ιστορία».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν υποστήριξε ότι οι βρετανικές και οι αμερικανικές υπηρεσίες «παραφουσκώνουν τη θεωρία περί κινεζικής απειλής», κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες» δηλώσεις.

Μαύρη λίστα προϊόντων

Προ διημέρου, οι ΗΠΑ προσέθεσαν περισσότερα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στον κατάλογο αυτών που δεν μπορούν να εξαχθούν στην Κίνα παρά μόνον με ειδική άδεια. «Ο στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στην Κίνα να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει τον στρατό της», δήλωσε ο Αλαν Εστέβεζ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και νυν υπεύθυνος των ελέγχων εξαγωγών στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τα προϊόντα αυτά είναι προηγμένοι ημιαγωγοί, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικοί υπολογιστές.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την αμερικανική τεχνολογική υπεροχή. Η Κίνα δεν μπορεί να αποκτήσει δυνατότητες που θα χρησιμοποιήσει εναντίον μας ή εναντίον των γειτόνων της σε οποιοδήποτε είδος σύγκρουσης», σημείωσε.

Από τη Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος στον Ειρηνικό «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μοιρολατρικά». «Ο κόσμος είναι πολύ περίπλοκος, δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο», σημείωσε η Αρντερν.

Με πληροφορίες από BBC, NYT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X