Kathimerini.gr
Η Τζόρτζια Μελόνι έσπασε το ανδρικό κατεστημένο της Ιταλίας όταν ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας το Σάββατο, ωστόσο δεν μοιράζεται την εξουσία της με πολλές άλλες γυναίκες.
Ο κατάλογος των υπουργών της περιλαμβάνει μόλις έξι γυναίκες από τους 24, ή το 25%, ενώ το υπουργικό συμβούλιο του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, είχε 30% γυναίκες και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι το 2014 το 50%.
Οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο της κας Μελόνι καταλαμβάνουν μερικές από τα κατώτερα χαρτοφυλάκια, όπως ο τουρισμός και τα θέματα αναπηρίας. Πέρα από την ίδια την πρωθυπουργό, όλα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια (Εξωτερικών, Οικονομικών και Εσωτερικών) πήγαν σε άνδρες, καθώς και τα υπουργεία της Δικαιοσύνης, της Υγείας και των Υποδομών. Γυναίκες τοποθετήθηκαν στα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας.
Η επιλογή, σύμφωνα με το Politico, θα πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι Ιταλίδες δεν θα επωφεληθούν από την κυβέρνηση της κας Μελόνι.
Ενώσεις γυναικών στην Ιταλία φοβούνται ότι τα δικαιώματά τους θα περιοριστούν υπό την κυβέρνηση Μελόνι. Μετά τις εκλογές, χιλιάδες διαδήλωσαν στη Ρώμη και το Μιλάνο για να υποστηρίξουν την πρόσβαση στην άμβλωση, κάτι που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαβρωθεί από τη νέα κυβέρνηση, που θέλει να ενισχύσει το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία και να προσφέρει στις γυναίκες εναλλακτικές λύσεις για την άμβλωση.
Ανάμεσα στις πιο αμφιλεγόμενες επιλογές της κας Μελόνι είναι η υπερσυντηρητική καθολική Εουτζένια Μαρία Ροτσέλα ως υπουργός Οικογένειας. Η κα Μελόνι άλλαξε επίσης το όνομα του υπουργείου σε Οικογένειας, Ποσοστών Γεννητικότητας και Ίσων Ευκαιριών.
Από την πλευρά της η Σάντρα Τσάμπα, γερουσιάστρια των Δημοκρατικών, δήλωσε στο Politico: «Δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουμε ότι η κα Μελόνι θα έκανε κάτι διαφορετικό. Δεν την έχω ακούσει ποτέ τη να μιλά για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι κόρη μιας πολιτικής κουλτούρας και ιδεολογίας που έχει αρνητικό ρεκόρ για τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα των γυναικών και δεν το έχει κρύψει ποτέ».
Η ίδια επέκρινε την τοποθέτηση της κας Ροτσέλα, «η οποία είναι εξαιρετικά συντηρητική καθολική και για την οποία η άμβλωση δεν αποτελεί δικαίωμα». Επίσης επέκρινε τον συνδυασμό των ζητημάτων του ποσοστού γεννήσεων με τα δικαιώματα των γυναικών, «που τους εμποδίζει και τους δύο».
«Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να πλήξει τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ιταλίδες δεν θα το επιτρέψουν», είπε η κα Τσάμπα.
Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου
Η κα Μελόνι κράτησε εννέα υπουργεία για το δικό της κόμμα, ενώ από πέντε έδωσε στα κόμματα των εταίρων Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι υπόλοιποι είναι τεχνοκράτες.
Η κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών πηγαίνει στον Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος ήταν υπουργός οικονομικής ανάπτυξης επί Ντράγκι.
Παρά τη διακηρυγμένη φιλία Μπερλουσκόνι-Πούτιν, ο αναπληρωτής του «Καβαλιέρε» στο Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, ορίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Υπό τον κ. Ταγιάνι, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η στάση της Ιταλίας έναντι της Ευρώπη θεωρείται ότι βρίσκεται σε ασφαλή χέρια.
Ο κ. Μπερλουσκόνι ήθελε επίσης το κόμμα του να ελέγχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα τον βοηθούσε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις του και να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Όμως, καθώς ο 86χρονος πρώην πρωθυπουργός δικάζεται επί του παρόντος για ψευδορκία και διαφθορά μαρτύρων, η κα Μελόνι διόρισε αντ’ αυτού τον εισαγγελέα Κάρλο Νόρντιο.
Ο δε κ. Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι ήθελε να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ηγήθηκε από το 2018 έως το 2019. Αυτό θα του επέτρεπε να συγκεντρώσει ψήφους καταπολεμώντας τη μετανάστευση, αλλά καθώς ο Σαλβίνι είναι υπόδικος επειδή αρνήθηκε να επιβιβάσει μετανάστες σε σκάφος διάσωσης ΜΚΟ την περίοδο που ήταν υπουργός, η κα Μελόνι τον διόρισε υπουργό Υποδομών. Ο Ματέο Πιαντεντόσι, ο οποίος εργάστηκε υπό τον Σαλβίνι στο υπουργείο, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.
Πηγή: Politico