ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισχυρή στήριξη στον Ζελένσκι από Μπάιντεν και Μακρόν

Μιράζ στέλνει στο Κίεβο το Παρίσι

Kathimerini.gr

Θερμές εκδηλώσεις υποστήριξης από τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν, που συνοδεύονταν από καινούργια πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, εισέπραξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Γαλλία με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ιστορική απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζελένσκι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τον Ουκρανό ηγέτη για την καθυστέρηση στην έγκριση της βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι που βοήθησε τη Ρωσία να καταγράψει κέρδη στο πεδίο της μάχης. «Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτές τις εβδομάδες της αβεβαιότητας σχετικά με τη βοήθεια», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο μπλοκάρισμα του Κογκρέσου που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες, λόγω των ενστάσεων που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί, προτού δώσουν τελικά το πράσινο φως. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια 225 εκατ. δολαρίων, η οποία θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για τους εκτοξευτήρες πυραύλων HIΜARS και βλήματα πυροβολικού.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων έριχνε τη σκιά της η ανησυχία για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου. Χωρίς να αναφερθεί ρητά στον Τραμπ, ο Ζελένσκι τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτή η ενότητα των ΗΠΑ, όλου του αμερικανικού λαού έναντι της Ουκρανίας να διατηρηθεί, όπως έγινε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε οι ΗΠΑ έσωσαν ανθρώπινες ζωές, έσωσαν την Ευρώπη. Υπολογίζουμε στη συνέχιση της υποστήριξής σας».

Στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος κατευθύνθηκε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου αποθεώθηκε από την πλειονότητα των βουλευτών. «Ο αγώνας που δίνουμε βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μπορούμε να γράψουμε Ιστορία με τον τρόπο που απαιτείται ή να γίνουμε θύματα της Ιστορίας, όπως θα επιθυμούσε ο εχθρός», τόνισε ο Ζελένσκι, ευχαριστώντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη δέσμευσή του να στείλει στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000. Το απόγευμα, Μακρόν και Ζελένσκι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Την ίδια ώρα στη Μόσχα, οι ανακριτικές αρχές έκαναν γνωστό ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον του Γάλλου πολίτη Λοράν Βινατιέ, συμβούλου της ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Κέντρο Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD), ο οποίος είχε συλληφθεί μια ημέρα νωρίτερα. Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές, ο Βινατιέ εμφανίζεται να δηλώνει ένοχος για συλλογή πληροφοριών γύρω από τον ρωσικό στρατό. Η σύλληψή του έγινε σε μια συγκυρία κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Παρίσι λόγω των επανειλημμένων τοποθετήσεων του Μακρόν για το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Κούβα, μετά τις προειδοποιήσεις Πούτιν για απάντηση στη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, κλιμακώνονται οι ρωσικές αντιδράσεις στην απόφαση του Μπάιντεν να άρει, έστω εν μέρει, τους περιορισμούς στη χρήση των αμερικανικών όπλων από τους Ουκρανούς, επιτρέποντας πλήγματα σε παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε ότι αυτή η απόφαση της Ουάσιγκτον «ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής για τη δολοφονία παιδιών και γυναικών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ», υποστηρίζοντας ότι θραύσματα πυραύλων HIMARS εντοπίστηκαν στον τόπο πολύνεκρης πυραυλικής επίθεσης.

Από την Αβάνα της Κούβας έγινε γνωστό ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα τέσσερα πολεμικά πλοία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού υποβρυχίου, θα φτάσουν στη νήσο, όπου πρόκειται να συμμετάσχουν σε κοινά ναυτικά γυμνάσια. Τις προάλλες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να αντιδράσει ασύμμετρα στο πράσινο φως της Ουάσιγκτον για πλήγματα εναντίον της ρωσικής επικράτειας με αμερικανικά όπλα, παρέχοντας σε τρίτες χώρες ανάλογα οπλικά συστήματα που θα μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ και συμμάχους τους. Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία εκπληρώνουν όλα τα κριτήρια για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξή τους στην Ενωση. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ καλωσόρισε την εξέλιξη και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων.

Χαμηλή δημοτικότητα

Την ώρα όμως που ο Ζελένσκι γίνεται δέκτης θερμών εκδηλώσεων υποστήριξης από τη Δύση, η εσωτερική πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα του γίνεται ψυχρότερη. Δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου εκτιμούσε τη δημοτικότητά του στο 59%, το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη του πολέμου (τον Μάιο του 2024 ήταν 90%) και σε διαρκή πτώση. Ως κύριες αιτίες αυτής της τάσης αναφέρονται τα παράπονα μερίδας της κοινής γνώμης για την άνιση κατανομή των βαρών και των θυσιών στον βωμό της πολεμικής προσπάθειας και η ενδημική διαφθορά.

Οι εκδηλώσεις στη Νορμανδία, όπου σε πρώτη γραμμή βρέθηκε το Ουκρανικό, προκάλεσαν αντιδράσεις στην απέναντι πλευρά της Μάγχης λόγω της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να φύγει άρον άρον από τον επίσημο εορτασμό για να προλάβει τηλεοπτική συνέντευξη προεκλογικού χαρακτήρα στο Λονδίνο. Υπό την πίεση των έντονων επικρίσεων που εισέπραξε, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την εσφαλμένη, όπως αναγνώρισε, επιλογή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X