ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό - Στο «κόκκινο» η ένταση

Εκρήξεις στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας - Βομβαρδισμός ισλαμικού τεμένους στη Γάζα με 21 νεκρούς

Kathimerini.gr

Μαζικές και διαδοχικές επιθέσεις έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού αργά το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως ανέφεραν μάρτυρες στο Reuters. Τα πλήγματα προκάλεσαν εκρήξεις στην πόλη για περίπου μισή ώρα, καθώς και λάμψεις που ήταν ορατές από αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Οι εν λόγω επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό των προαστίων της Βηρυτού που θεωρούνται προπύργια της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ, και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, και πιθανώς του διαδόχου του.

Καπνοί από χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού (Reuters)

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ανέφερε χθες Σάββατο ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο πιθανός διάδοχος, αγνοείτο από την Παρασκευή, καθώς φέρεται να ήταν ο στόχος μιας εναέριας ισραηλινής επίθεσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις ήταν «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως από διάφορους τομείς του εν λόγω προπυργίου της Χεζμπολάχ.

Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι απώθησε απόπειρα διείσδυσης του ισραηλινού στρατού

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή απώθησε «απόπειρα» διείσδυσης του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο, έπειτα από αρκετές ημέρες μαχών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το σιιτικό ένοπλο κίνημα ανέφερε πως «ομάδα στρατιωτών του ισραηλινού εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει (…) στην Μπλίντα» αλλά μαχητές του τους στοχοποίησαν «με πυρά πυροβολικού» και «τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν».

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 130 πυραύλους εναντίον της επικράτειας της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.

Βομβαρδισμός ισλαμικού τεμένους στη Γάζα

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σημερινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), τον οποίο επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, διατεινόμενος πως έπληξε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 21 και υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών» μετά τον βομβαρδισμό στο τέμενος, που βρίσκεται απέναντι στην είσοδο «του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, και δεκάδες τραυματίες.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί ‘Σουχάντα αλ Ακσά’ στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Επικοινωνία Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ

Τονίζεται, επίσης, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, συζήτησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φάισαλ μπιν Φαρχάν, όπως ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στην «ανάγκη» να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να γυρίσουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία είχε επικυρωθεί συμφωνία για το τέλος του αποκαλούμενου στο Ισραήλ δεύτερου πολέμου του Λιβάνου, το 2006, καλούσε να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση περιοχής ανάμεσα στα σύνορα και στον ποταμό Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειότερα. Η λιβανική σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα πως την αψηφά.

Ακόμη, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Φαρχάν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προσφερθεί διεθνής υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στην αποστολή του ΟΗΕ (UNIFIL στα αγγλικά, FINUL στα γαλλικά), που επιτηρεί την κατάσταση στη μεθόριο, καθώς και για την ανάγκη να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που πλήττονται στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν περίπου 145 ανθρώπους από τον Λίβανο

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ απομάκρυναν χθες (τοπική ώρα) ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο, με δύο αεροσκάφη τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω εντατικοποίησης της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Δύο πτήσεις που οργανώθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψαν την ασφαλή απομάκρυνση περίπου 145 επιβατών από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σήμερα (Σάββατο)», διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τις υπηκοότητες των προσώπων αυτών.

Κάθε αεροσκάφος μπορούσε να μεταφέρει «300 επιβάτες», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Εως τώρα, έχουμε βοηθήσει 600 Αμερικανούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους (στον Λίβανο), καθώς και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο με πτήσεις οργανωμένες από τις ΗΠΑ», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Το Ισραήλ λέει ότι «σκότωσε 12 τρομοκράτες» στη Δυτική Οχθη

Επιπλέον, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι σκότωσαν 12 «τρομοκράτες» στον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν την Πέμπτη εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό που είχαν δημοσιοποιήσει, ενώ το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε από την πλευρά του το βράδυ της ίδιας ημέρας πως σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων της Τούλκαρεμ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967, ο στρατός είχε ανακοινώσει αρχικό απολογισμό που έκανε λόγο για επτά νεκρούς. Ομως, στο ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε χθες, έκανε λόγο για συνολικά 12 «τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν.

«Ο στρατός ξηράς και η πολεμική αεροπορία διεξήγαγαν κοινή επιχείρηση για να πλήξουν τρομοκράτες οι οποίοι σχεδίαζαν να διαπράξουν τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών στο εγγύς μέλλον», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι 12 νεκροί ήταν μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και κινήματος-συμμάχου του, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X