ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ο πόλεμος των drone

H δυσκολία αντιμετώπισης των ιρανικής κατασκευής drone έχει σημάνει συναγερμό στις ισραηλινές αρχές.

Kathimerini.gr

Την αχίλλειο πτέρνα της ισραηλινής αεράμυνας φαίνεται να εκμεταλλεύεται η Χεζμπολάχ, πυκνώνοντας τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά στρατιωτικών και μη στόχων. Λίγες ημέρες μετά το χτύπημα στην εκπαιδευτική βάση της επίλεκτης ταξιαρχίας «Γκολανί», ενέργεια που πλήγωσε το γόητρο του ισραηλινού στρατού, η σιιτική οργάνωση σημειώνει ένα ακόμη χτύπημα υψηλού συμβολισμού, στην κατοικία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε αντίθεση με την επίθεση στο στρατόπεδο των «Γκολανί», στην Καισάρεια όπου βρίσκεται η παραθεριστική κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες. Ομως, το δεύτερο επιτυχημένο πλήγμα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας αλλά και η δυσκολία αντιμετώπισης των ιρανικής κατασκευής drone, έχουν σημάνει συναγερμό στις ισραηλινές αρχές. Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ, που έως πρόσφατα πραγματοποιούσε τυφλές επιθέσεις με μπαράζ ρουκετών χωρίς τη δυνατότητα στοχοποίησης ή κατεύθυνσης των βλημάτων, δείχνει τώρα ότι απέκτησε τη δυνατότητα να καταφέρνει πλήγματα ακριβείας και μάλιστα σε μεγάλο βάθος μέσα στο έδαφος του Ισραήλ.

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ο πόλεμος των drone-1

Η μονάδα 127

Υπεύθυνη για τις επιθέσεις με drones, φαίνεται πως είναι η μονάδα 127, που χειρίζεται τα εναέρια μέσα της Χεζμπολάχ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της συγκεκριμένης μονάδας έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν από μαχητές της Δύναμης Κούντς και έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από επιχειρήσεις στη Συρία, στο πλευρό ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων. 

Η 127 διαθέτει μεγάλη γκάμα από περιφερόμενα πυρομαχικά και UAVs. Στις τελευταίες επιθέσεις χρησιμοποιεί, ως επί το πλείστον, drone τύπου Shahed, ιρανικής κατασκευής, τα οποία κατευθύνονται στον στόχο τους είτε μέσω GPS είτε με απεικόνιση. Στην περίπτωση της επίθεσης στην ταξιαρχία «Γκολανί», ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι το drone είχε προγραμματιστεί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πορεία και να πλήξει τον στόχο του στις 19:00 ακριβώς, την ώρα που οι στρατιώτες βρίσκονταν στην τραπεζαρία της μονάδας. 

Αναζητείται λύση

Τα μη επανδρωμένα που χρησιμοποιεί στις επιθέσεις της η σιιτική τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι εύκολο να καταρριφθούν καθώς πετούν χαμηλά και με μικρή ταχύτητα, ενώ, είναι κατασκευασμένα από υλικά που κάνουν ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το drone που έπληξε τη βάση των «Γκολανί» πετούσε για 30 λεπτά ανενόχλητο και «αόρατο» στα ισραηλινά ραντάρ. Στην περίπτωση της επίθεσης στην οικία Νετανιάχου, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τρία drone, δυο εκ των οποίων καταρρίφθηκαν, ενώ, ένα ξέφυγε ακόμη και από το ελικόπτερο Apache που είχε αναλάβει την εξουδετέρωση του. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί ότι η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί συνδυαστικές επιθέσεις, εξαπολύοντας ταυτόχρονα drone και ρουκέτες ώστε να προκαλέσει κορεσμό στην ισραηλινή αεράμυνα. Οι επιθέσεις αυτές είναι συνήθως οι πιο καταστροφικές. 

Για να αντιμετωπίσουν τις νέες, πιο εξελιγμένες απειλές, οι ισραηλινοί κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στραφεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, εκκινώντας διαγωνιστική διαδικασία για την ανάπτυξη νέων συστημάτων αεράμυνας. Μέχρι τότε, την κατάρριψη των drone αναλαμβάνουν κυρίως το ναυτικό και τα επιθετικά ελικόπτερα, αφού οι συγκεκριμένες απειλές δείχνουν να ξεφεύγουν από τον φάκελο δυνατοτήτων του Iron Dome.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δίνουν έμφαση στις επιχειρήσεις στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας που στοχεύουν στις γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, ενώ με αεροπορικές επιδρομές επιδιώκουν να καταστρέψουν το απόθεμα και τους χώρους εκτόξευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Πριν από λίγες ημέρες, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν αποθήκη οπλισμού στο λιμάνι της πόλης Λαττάκεια στη Συρία ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου κατέστρεψαν μια σήραγγα από την οποία, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, διοχετεύονταν όπλα και πυρομαχικά με αποδέκτη τη σιιτική τρομοκρατική οργάνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X