Kathimerini.gr
Εναν χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου, οι περισσότεροι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες επικαλούνται τον κίνδυνο για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, καθώς και την ανάγκη να επικεντρωθούν στη μάχη κατά της Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο.
Η έρευνα διεξήχθη σε 1.000 Ισραηλινούς άνω των 18 ετών μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου μεταξύ 15 και 19 Σεπτεμβρίου.
Το 53% των 1.000 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εκτιμούν πως «ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί». Αλλά αυτό αναλύεται σε 45% των Εβραίων που συμμετείχαν στην έρευνα και 93% των Αράβων που απάντησαν.
Μεταξύ εκείνων που ταυτίζονται πολιτικά με την Αριστερά, το 83% δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Στο αυτοαποκαλούμενο πολιτικό Κέντρο το ποσοστό έπεσε στο 63% και μεταξύ των δεξιών Ισραηλινών μόλις το 27% εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι μάχες.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης χάσμα των δύο φύλων μεταξύ των Εβραίων Ισραηλινών: το 50% των Ισραηλινών Εβραίων γυναικών υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου τώρα, σε σύγκριση με το 40% των ανδρών.
Η πλειονότητα των Εβραίων (56%) και των Αράβων (45%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο κύριος λόγος για τον τερματισμό του πολέμου είναι ο κίνδυνος που ενέχει για τους 101 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα επιτρέψει στον ισραηλινό στρατό να εστιάσει την προσοχή του στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο – ο δεύτερος λόγος αναφέρθηκε περισσότερο μεταξύ των Εβραίων που συμμετείχαν στην έρευνα με ποσοστό 20%.
Το 14% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο πόλεμος έχει επιτύχει ό,τι μπορεί σε αυτό το σημείο.
Μεταξύ των Αράβων που συμμετείχαν στην έρευνα, ο δεύτερος συνηθέστερος λόγος ήταν ο ανθρώπινος φόρος αίματος και η επιθυμία για ηρεμία, ειρήνη και ασφάλεια – 14% για τους Αραβες ερωτηθέντες και 6% συνολικά.
Εβραίοι και Αραβες συμφωνούν ότι ο κύριος στόχος του πολέμου θα πρέπει να είναι η επιστροφή των ομήρων –59% των Εβραίων και 77% των Αράβων– και όχι η ανατροπή της Χαμάς.
Σχετικά με την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
Οσον αφορά το όραμά τους για τη μεταπολεμική Γάζα, οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι: Το 37% πιστεύει ότι μια πολυεθνική δύναμη θα πρέπει να ελέγχει τη Λωρίδα και το 34% προτιμά να την ελέγχει το Ισραήλ.
Μόλις το 11,5% θέλει να δει την Παλαιστινιακή Αρχή να διοικεί την περιοχή και το 2% πιστεύει ότι η Χαμάς θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά εκεί.
Οι Εβραίοι ερωτηθέντες προτιμούν να αναλάβει τον έλεγχο πολυεθνική δύναμη ή να την επιβλέπει το Ισραήλ (40% και 39%, αντίστοιχα), αλλά οι Αραβες ερωτηθέντες απάντησαν σε γενικές γραμμές ότι δεν γνωρίζουν ποιος πρέπει να κυβερνήσει την περιοχή (33%), αν και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής απάντηση, με 30%.
Μόλις το 9% των Αράβων που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν τον ισραηλινό έλεγχο της Γάζας, ποσοστό περίπου ίσο με το ποσοστό –8%– που θα προτιμούσε την κυριαρχία της Χαμάς.
Στην ερώτηση αν ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα στο δικό του κράτος, η πλειονότητα –52%– των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν το έχει. Αλλά οι απαντήσεις είναι έντονα διαιρεμένες κατά εθνοτικές και πολιτικές γραμμές: Το 89% των Αράβων εκτιμούν ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα στην κρατική υπόσταση, ενώ το 9,5% απαντούν ότι δεν το έχουν. Μεταξύ των Εβραίων ερωτηθέντων, το 28% απάντησε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην κρατική υπόσταση και το 61% απάντησε ότι δεν έχουν.
Μεταξύ των Εβραίων που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, το 73% υποστηρίζει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, αλλά μεταξύ των κεντρώων μόνο το 39% συμφωνεί.
Το ινστιτούτο ρώτησε επίσης τους ερωτηθέντες σχετικά με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις: να αξιολογήσουν την ηθική συμπεριφορά τους στον πόλεμο, σε μία κλίμακα από το 1 (πολύ κακή) έως το 5 (εξαιρετική).
Συνολικά, το 71% των ερωτηθέντων βαθμολόγησαν τον ισραηλινό στρατό με καλό ή εξαιρετικό βαθμό και το 17% με κακό ή πολύ κακό βαθμό. Μεταξύ των Εβραίων, το 83% τον βαθμολόγησε με 4 ή 5. Οι Αραβες βαθμολόγησαν γενικά χαμηλότερα τις ηθικές επιδόσεις του ισραηλινού στρατού, με το 67,5% να του δίνει 1 ή 2 και το 14% 4 ή 5.
Η πλειονότητα –52%– των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι στρατιώτες που κρίνονται ένοχοι για κακοποίηση κρατουμένων στη Γάζα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιείκεια, «καθώς οι κρατούμενοι είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατία».
Το παρόν και το μέλλον του Ισραήλ
Οταν ρωτήθηκαν σχετικά με την αίσθηση της «ενότητας» στην ισραηλινή κοινωνία στο σύνολό της, οι ερωτηθέντες δεν ήταν αισιόδοξοι. Το 29% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται υψηλό επίπεδο ενότητας τώρα, σε σύγκριση με 54% τον Δεκέμβριο.
Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, το 47%, πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους. Ποσοστό 16% δήλωσαν ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το 2025 και 33% ότι αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να αντέξει μέχρι το τέλος της θητείας της το 2026.
Μεταξύ των Αράβων, το 76% πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να πάνε σε εκλογές μέχρι το τέλος του έτους. Από τους Εβραίους το 41% λέει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν φέτος, το 17,5% το 2025 και το 37,5% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2026.
Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θεωρούν ότι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή που αντιμετωπίζουν είναι ένας πολυμέτωπος πόλεμος πλήρους κλίμακας (38%), με την ιρανική πυρηνική απειλή (23%) και την απώλεια της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ (12%) να ακολουθούν.
Αλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν τη διεθνή απομόνωση και τα μποϊκοτάζ, τα οποία ανέφερε το 10,5%, και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, για την οποία το 8,5% εκτιμά ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις έρευνες, οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι για το μέλλον: Το 45% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξο για το μέλλον του Ισραήλ, ενώ το 48% δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξο.
Με πληροφορίες από Haaretz