REUTERS, A.P.
Για πρώτη φορά στις τρεις εβδομάδες των συγκρούσεων στη Γάζα, δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στην παλαιστινιακή Λωρίδα, όπου έμειναν επί μία ώρα διεξάγοντας στοχευμένες επιχειρήσεις, προτού αποσυρθούν και πάλι πίσω από τα σύνορα. «Άρματα μάχης και δυνάμεις πεζικού έπληξαν πυρήνες τρομοκρατών, στρατιωτικές υποδομές και βάσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στην πλατφόρμα Χ, όπου ανέβασε και βίντεο που εμφάνιζε Ισραηλινούς στρατιώτες να περνούν τα σύνορα και να ανατινάζουν κτίρια. Στη σχετική ανάρτηση τονίζεται ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα «στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πεδίου μάχης για το επόμενο στάδιο».
Διάγγελμα Νετανιάχου
Νωρίτερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε διάγγελμά του προς το έθνος επιβεβαίωσε ότι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία «προετοιμάζονται για τη χερσαία εισβολή», για να προσθέσει: «Δεν θα δώσω λεπτομέρειες για το πότε, το πώς και το σε ποια έκταση». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε ότι θα μιλήσει για τους λόγους που επέτρεψαν στη Χαμάς να εξαπολύσει τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατά της ισλαμικής οργάνωσης. «Θα εξετάσουμε εξονυχιστικά τι έγινε. Το θέμα θα διερευνηθεί και όλοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν, συμπεριλαμβανομένου και εμού», είπε. Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς, απόστρατος στρατηγός και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, που εντάχθηκε πρόσφατα στο ανώτατο πολεμικό συμβούλιο, δήλωσε ότι οποιαδήποτε εισβολή χερσαίων δυνάμεων θα είναι μόνο «ένα στάδιο σε μια μακρόχρονη διαδικασία που αφορά την ασφάλεια, τις πολιτικές και κοινωνικές πλευρές και θα διαρκέσει χρόνια».
Η πρώτη γεύση χερσαίων επιχειρήσεων δόθηκε από το Ισραήλ τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έπαιρνε διαστάσεις Αποκάλυψης. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, οι νεκροί από τους καταιγιστικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς έφτασαν τους 7.028, εκ των οποίων 2.913 είναι παιδιά και 1.500 γυναίκες. Περισσότερα από τα μισά κέντρα υγείας και το ένα τρίτο των νοσοκομείων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ η υπηρεσία Παλαιστινίων προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) προειδοποίησε ότι η εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων μπορεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.
Το Ισραήλ απαγορεύει τη διανομή καυσίμων στη Γάζα και η UNRWA μειώνει τις λειτουργίες της, καθώς καλείται να διαχειριστεί τα ελάχιστα διαθέσιμα αποθέματα για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών. «Να τα δώσουμε στις θερμοκοιτίδες για τα βρέφη ή στους φούρνους για το ψωμί; Τέτοια βασανιστικά διλήμματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Ταμάρα Αλριφάι. Στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, ένας χειρουργός αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει το πόδι ενός εννιάχρονου αγοριού στο πάτωμα, δίπλα στη μητέρα και την αδελφή του, με ελαφρύ αναισθητικό, ελλείψει ισχυρότερου.
Η επόμενη ημέρα
Στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε αμφιβολίες για τους αριθμούς των θυμάτων που δίνουν οι Παλαιστίνιοι, τόνισε όμως ότι «το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη προσοχή» ώστε να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων, ενώ καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τους «εξτρεμιστές» Εβραίους εποίκους που «ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά», με τις επιθέσεις τους εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι, μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα, «θα πρέπει να υπάρξει ένα όραμα για την επόμενη ημέρα» και επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον για τη λύση των δύο κρατών, τονίζοντας ότι «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν ίσο δικαίωμα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την ειρήνη».
Στο μεταξύ, παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των ομήρων που κρατάει η Χαμάς και οι οποίοι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Ισραηλινών, φθάνουν τους 226. Χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ανακοίνωσε ότι 50 από τους ομήρους σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Στα θύματα και 24 δημοσιογράφοι
Στα 53 του χρόνια, ο Ουαέλ Νταχντού είναι πασίγνωστος στον αραβικό κόσμο, έχοντας καλύψει για λογαριασμό του Al Jazeera σειρά πολεμικών συγκρούσεων στην Παλαιστίνη. Το βράδυ της Τετάρτης δούλευε για το ρεπορτάζ όταν έμαθε το ολέθριο νέο: η γυναίκα του και δύο παιδιά του, μια κόρη και ένας γιος, είχαν σκοτωθεί από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα. Η τηλεόραση του Κατάρ έδειξε τον ρεπόρτερ της, με το μπλε αλεξίσφαιρο γιλέκο και την ένδειξη PRESS, να αντικρίζει συντετριμμένος τις σορούς των αγαπημένων προσώπων του στο νοσοκομείο Αλ Aκσα. Με την ίδια στολή εργασίας, αυτός και οι συνάδελφοι που τον στήριζαν συνόδευσαν χθες τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία. Στις τρεις εβδομάδες του πολέμου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 24 δημοσιογράφοι – 20 Παλαιστίνιοι, τρεις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.