Kathimerini.gr
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κληθεί, εδώ και εβδομάδες, να παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας.
Η πλευρά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι Αραβες εταίροι του Ισραήλ, πολλές δυτικές ηγεσίες αλλά και πολλοί Ισραηλινοί (εν ενεργεία στρατιωτικοί κυρίως αλλά και πολιτικοί) πιέζουν την ισραηλινή ηγεσία να παρουσιάσει ένα πλάνο για όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ως μοντέλο διοίκησης στη Γάζα όταν, κάποια στιγμή, σιγήσουν τα όπλα.
Υπό αυτές τις πιέσεις λοιπόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πήρε τελικώς την απόφαση, έπειτα από πολλές αναβολές, να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα την «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Η εν λόγω συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης, 28 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μόλις λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει, ο Νετανιάχου απέσυρε την «επόμενη μέρα στη Γάζα» από τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν.
«Ο Νετανιάχου υποκύπτει στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς, ενώ στον αντίποδα η απογοήτευση των ΗΠΑ εντείνεται […] Λίγα λεπτά πριν από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο της “επόμενης ημέρας” στη Γάζα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αφαίρεσε το θέμα από την ατζέντα», γράφει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Μπεν Κασπίτ στον ιστοχώρο Al-Monitor.
«Ο Νετανιάχου ακύρωσε τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που επρόκειτο να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης με θέμα την “επόμενη μέρα” του πολέμου, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις των ακροδεξιών του εταίρων», σημειώνει το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο τις αντιδράσεις πολιτικά «ακραίων» Ισραηλινών υπουργών όπως είναι ο Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.
Πολιτικοί όπως ο Σμότριχ «δεν ήθελαν να γίνει αυτή η συζήτηση» γιατί «είναι κατά της προοπτικής η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει οποιαδήποτε εξουσία στη Γάζα μετά τον πόλεμο», σημειώνει ο Αλαν Φίσερ στην ανταπόκρισή του από την Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν προτείνει η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επιστρέφει στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, με το θέμα της Γάζας να βρίσκεται, προφανώς, στην κορυφή της ατζέντας του.
Την ίδια ώρα ωστόσο, η Αίγυπτος του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι παρουσιάζεται από την πλευρά της να προωθεί με μεγαλύτερο δυναμισμό ένα δικό της πλάνο εκεχειρίας.
Με πληροφορίες από Al Jazeera, Al Monitor