ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ: «101 όμηροι κρατούνται υπό φρικτές συνθήκες» – Οι συγγενείς ζητούν εκεχειρία

Ενώ αναμένονται τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν και ο πόλεμος μαίνεται σε Γάζα και Λίβανο, τόσο οι οικογένειες των ομήρων όσο και ο γ.γ. του ΟΗΕ καλούν σε κατάπαυση πυρός

Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι οικογένειες των ομήρων που ακόμη βρίσκονται στα χέρια της παλαιστινιακής οργάνωσης καλούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα για κατάπαυση πυρός και επιστροφή των ανθρώπων αυτών στο Ισραήλ. Από τη δική του πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάνει ακόμη μία έκκληση για ειρήνη, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος και οι όμηροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ στην Τεχεράνη, για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, όπως προανήγγειλε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Ενας αφόρητος χρόνος»

Σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων, εν όψει της «ζοφερής» όπως τη χαρακτηρίζει επετείου της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αναφέρει ότι «η χρονιά που πέρασε ήταν αφόρητη. Είναι αδιανόητο να έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από το φρικτό Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου, όταν τόσοι πολλοί δολοφονήθηκαν, τραυματίστηκαν και απήχθησαν».

«Είναι αδιανόητο ότι 101 όμηροι -οι αγαπημένοι μας, τα μέλη των οικογενειών μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι παππούδες μας- παραμένουν αιχμάλωτοι στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και κρατούνται υπό φρικτές συνθήκες», προστίθεται.

Το φόρουμ, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει επίσης ότι «καθώς γιορτάζουμε αυτήν τη ζοφερή επέτειο, προτρέπουμε τον κόσμο να μη σιωπήσει, να μην εφησυχάσει και να μην ξεχάσει τους ομήρους».

Επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια «παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, με τους ομήρους να εκπροσωπούν 24 διαφορετικές εθνικότητες και πέντε θρησκείες. Κάθε μέρα που περνάει φέρνει άλλη μια μέρα αφάνταστου πόνου για τους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός».

Για τους παραπάνω λόγους κάνει έκκληση στους «ηγέτες του κόσμου, την παγκόσμια κοινότητα και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: να συνεχίσουν να πιέζουν τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οσοι είναι ακόμα ζωντανοί, πρέπει να ξεκινήσουν την περίπλοκη διαδικασία αποκατάστασης, ενώ όσοι δολοφονήθηκαν αξίζουν μια σωστή ταφή».

Και καταλήγει ότι «μια συμφωνία που διασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή τους υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους κατοίκους της Γάζας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος όμηρος στην πατρίδα».

Εκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη από τον γ.γ. του ΟΗΕ

Το πρωί της Κυριακής, σε μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνει πως η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος παραμένει σθεναρή, ότι η επίθεση της Χαμάς άφησε βαθιές πληγές και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 1.250 και πλέον ανθρώπων και κατά τη διάρκειά της απήχθησαν πάνω από 250 άλλοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, υπενθυμίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες, που προσθέτει ότι ο πόλεμος που ακολούθησε προκάλεσε ανείπωτα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.

Και επαναλαμβάνει την έκκληση του για ειρήνη, «δυνατότερα παρά ποτέ», όπως λέει, καλώντας να υπάρξει παύση της βίας και λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, λέει ο γ.γ. του ΟΗΕ, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και βιώσιμη λύση, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η περιοχή θα μπορέσουν «επιτέλους» να ζήσουν με «ειρήνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».

«Eχει έρθει η ώρα για αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι. Να σιγήσουν τα όπλα. Η ώρα να τερματιστούν τα δεινά που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Ο καιρός για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Ας τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, ας επανενώσουμε τις οικογένειες και ας βάλουμε τέλος στα δεινά και στη βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», προσθέτει.

Πηγή: Reuters, Haaretz, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση