Kathimerini.gr
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε… πεντάωρη συνάντηση σήμερα στην Ινδονησία, μετά από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των G20, με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι.
H εν λόγω συνάντηση ξεχωρίζει, μάλιστα, ως η πρώτη των εν λόγω δύο υπουργών έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες.
Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι κ.κ. Μπλίνκεν και Ουάνγκ ήταν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρώμη. Έκτοτε, συνέβησαν, βέβαια, πολλά και συνταρακτικά, με κυριότερο και σημαντικότερο μεταξύ αυτών τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που συνεχίζεται έχοντας πια εισέλθει στον πέμπτο μήνα του.
«Παρά την πολυπλοκότητα των σχέσεών μας, μπορώ να πω με κάποια βεβαιότητα ότι οι αντιπροσωπείες μας θεώρησαν τις σημερινές συνομιλίες χρήσιμες, ειλικρινείς και εποικοδομητικές», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Μπαλί της Ινδονησίας, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 που είχε προηγηθεί εκεί.
«Η σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα είναι πολύ σημαντική για τις χώρες μας αλλά και για τον κόσμο. Δεσμευόμαστε να διαχειριζόμαστε αυτήν την σχέση – αυτόν τον ανταγωνισμό – με υπευθυνότητα», συνέχισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει παράλληλα και της «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ αναφορικά με τις «ολοένα προκλητικότερες» όπως τις χαρακτήρισε «δραστηριότητες του Πεκίνου απέναντι στην Ταϊβάν».
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξημένη στρατιωτική πίεση που ασκεί τα τελευταία χρόνια η Κίνα στην Ταϊβάν, ένα νησί το οποίο το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος και έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να ανακαταλάβει.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν θα μπορούσε, ωστόσο, παρά να αναφερθεί και στο θέμα του επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε την κινεζική πλευρά να απομακρυνθεί από τη Μόσχα και να καταδικάσει τη ρωσική «επιθετικότητα» εναντίον της Ουκρανίας.
«Έχει πραγματικά έρθει η ώρα που πρέπει να σηκωθούμε, όπως το έκαναν οι χώρες της G20 η μία μετά την άλλη, για να καταδικάσουμε την επιθετικότητα και να απαιτήσουμε, μεταξύ άλλων, η Ρωσία να επιτρέψει την πρόσβαση στα τρόφιμα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν.
Προτού ξεκινήσει η σημερινή συνάντηση, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πιστεύει στη συνεργασία καθώς και στον «αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου και ότι χρειάζεται να υπάρχουν «ομαλές συναλλαγές» μεταξύ τους.
«Πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σχέση θα συνεχίσει να προχωρά στον σωστό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουάνγκ με φόντο τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ως ενδεικτικό της τάσης επαναπροσέγγισης, που αναδύεται πια ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και το σχετικό σχόλιο των – σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα επικριτικών προς τις ΗΠΑ – κρατικών κινεζικών Global Times, που χαιρέτισαν «τη συναίνεση των δύο πλευρών για την αποφυγή μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης».
Σημειώνεται πως οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται, όπως αναφέρεται, να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ