ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Νόμιζε ότι έπαθε έμφραγμα αλλά είχε κορωνοϊό

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι καμία αρτηρία δεν ήταν φραγμένη, όπως αρχικά υπέθεσαν οι γιατροί

Kathimerini.gr

Ο 64χρονος ασθενής διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Μπρούκλιν με τα κλασικά συμπτώματα εμφράγματος. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα κατέγραψε έναν επικίνδυνο καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα της πρωτεΐνης τροπίνης στο αίμα του, δείκτης βλάβης του καρδιακού μυός, ήταν υψηλά. Ομως οι εξετάσεις έδειξαν ότι καμία αρτηρία δεν ήταν φραγμένη, όπως αρχικά υπέθεσαν οι γιατροί. Ο ασθενής δεν είχε υποστεί έμφραγμα, έπασχε από μυοκαρδίτιδα επειδή είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την ιατρική κοινότητα: Τι θα πρέπει να κάνουν οι γιατροί όταν υποψιαστούν ότι ένας άρρωστος παθαίνει έμφραγμα; Πρέπει, άραγε, πρώτα να αποκλείσουν τη λοίμωξη από κορωνοϊό ή αυτό είναι μια περιττή σπατάλη χρόνου για την πλειονότητα των αρρώστων; «Ειλικρινά δεν γνωρίζω την ορθή απάντηση», παραδέχεται ο δρ Νιρ Ουριέλ, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Weil -Cornell Medicine της Νέας Υόρκης.

Καθώς, μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί πνευμονία, πολλοί καρδιολόγοι θεωρούσαν ότι δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητες της ειδικότητάς τους. «Πιστεύαμε ότι η λοίμωξη αφορούσε αποκλειστικά τους πνεύμονες και εμείς είχαμε μόνο υποστηρικτικό ρόλο», εξηγεί ο δρ Τζον Ράμσφελντ, επικεφαλής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Ξαφνικά μάθαμε για τις επιπτώσεις στην καρδιά».

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama Cardiology από ιατρούς του Πανεπιστημίου της Γουχάν, έδειξε ότι το 20% τον ασθενών που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 είχε υποστεί καρδιακή βλάβη, παρότι οι περισσότεροι δεν είχαν επιβαρυμένη καρδιακή υγεία. Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματά τους δεν ήταν φυσιολογικά και τα επίπεδα της τροπίνης τόσο αυξημένα, ώστε έμοιαζαν με αυτά εμφραγματιών. Στην ίδια επιθεώρηση δημοσιεύεται μελέτη μιας υγιούς 53χρονης Ιταλίδας που, επίσης, εμφάνισε μυοκαρδίτιδα από τον νέο κορωνοϊό.

Οπως εξηγεί ο δρ Σκοτ Σόλομον, καρδιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαντ, «η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλείται από τον ιό ή από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτόν». Μια υπερβολικά δυνατή ανοσολογική αντίδραση εκτινάσσει τα επίπεδα κυτοκινών (θύελλα κυτοκινών) που πιθανώς να καταστρέψουν την καρδιά και τους πνεύμονες. Οι κυτοκίνες, επίσης, διευκολύνουν την πήξη του αίματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρόμβων στις στεφανιαίες και την πρόκληση εμφράγματος.

Ο δρ Πίτερ Λίμπι, καρδιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, πιθανολογεί ότι οι ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν καρδιακά προβλήματα λόγω της δυσλειτουργίας των πνευμόνων τους.

Επίσης, ο υψηλός πυρετός που προκαλεί ο κορωνοϊός ενισχύει τον μεταβολισμό και την καρδιακή παροχή (τον όγκο του αίματος που εξωθεί η καρδιά). Ετσι η καρδιά του αρρώστου πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ζήτηση οξυγόνου, που, όμως, δεν υπάρχει λόγω της βαριάς πνευμονίας. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να καταλήξει σε καρδιακή βλάβη. Ωστόσο οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι ο ίδιος ο κορωνοϊός προσβάλλει και καταστρέφει την καρδιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X