
Κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση από το εξωτερικό, η Ευρώπη καλείται πρώτα να διαχειριστεί την πολυφωνία στο εσωτερικό της, μεταξύ των «27», προκειμένου να μπορέσει εν συνεχεία να αρθρώσει κοινή φωνή και να πάρει θέση, πράγμα όχι πάντοτε εύκολο. Αυτό είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, με το μεταναστευτικό για παράδειγμα, την πανδημία και εν συνεχεία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όμως και τώρα.
Με φόντο τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου, η πρόκληση για την Ευρώπη θα είναι να (ξανα)καταφέρει να παραμείνει ενωμένη.
Οι υπουργοί Οικονομίας της Ιταλίας και της Ισπανίας ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποφύγουν μια «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ έπειτα από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Εξακολουθούμε να απευθύνουμε έκκληση για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα ο Κάρλος Κουέρπο, υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, ενώ σε ανάλογο πνεύμα αυτοσυγκράτησης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να μην πατήσουν «το κουμπί του πανικού» (“panic button”).
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο και να αποφύγουμε μια πολιτική αντιποίνων που θα ήταν επιζήμια για όλους και κυρίως για εμάς», δήλωσε ο Τζορτζέτι από το βήμα οικονομικού συνεδρίου (του «the Outlook for the Economy and Finance 2025» του ομίλου European House – Ambrosetti) που έλαβε χώρα κοντά στη λίμνη Κόμο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε επικρίνει μεν τους αμερικανικούς δασμούς ως «λάθος», υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι η Ρώμη θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, κινούμενες σε τροχιά διαφορετική από εκείνη των Ιταλών και τους Ισπανών που ζητούν αυτοσυγκράτηση, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία λέγεται πως θα ήθελαν να δουν μια πιο σκληρή ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς Τραμπ.
«Είμαστε σε ισχυρή θέση. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με πολλές χώρες, με πολλές περιοχές του κόσμου, και να εντείνουμε την πίεση στους Αμερικανούς», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στις 3 Απριλίου.
Οσο για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εκείνος καλεί τώρα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να σταματήσουν να επενδύουν στις ΗΠΑ, ως απάντηση στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι σημαντικό οι μελλοντικές επενδύσεις, οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, να μπουν στον πάγο για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Μακρόν στις 3 Απριλίου.
Με πληροφορίες από Politico, Bloomberg