Kathimerini.gr
Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χθες στην αμερικανική Bουλή η μάχη για την ανάδειξη προέδρου του σώματος, καθώς μερίδα υπερσυντηρητικών Ρεπουμπλικανών υπονόμευσε την υποψηφιότητα του Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια, ο οποίος έχασε την Τρίτη τρεις συναπτές ψηφοφορίες και τουλάχιστον δύο χθες, σε ένα ιστορικών διαστάσεων ράπισμα στο κόμμα. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα που το κόμμα το οποίο ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτυγχάνει να εκλέξει πρόεδρο, με αποτέλεσμα να συγκληθεί εκ νέου η ολομέλεια για να επιλυθεί το αδιέξοδο.
Την εσωκομματική ανταρσία προκάλεσαν ακροδεξιοί βουλευτές, οι οποίοι επί εβδομάδες διεκδικούσαν παραχωρήσεις από τον Μακάρθι για να του δώσουν την ψήφο τους. Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν κακό οιωνό για το μέλλον των εργασιών της Βουλής, αφού αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι το σώμα θα είναι όμηρος μιας σκληροπυρηνικής, αδιάλλακτης μειοψηφίας, που θα απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων της για να μην μπλοκάρει τις διαδικασίες. Παράλληλα, το τέλμα μαρτυρεί τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών, αφού ακόμη και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ασκήσει επί μακρόν πιέσεις προς τους ακροδεξιούς αντάρτες να στηρίξουν τον Κέβιν Μακάρθι.
Η διαδικασία
«Θα μείνω μέχρι να κερδίσουμε. Ξέρω τον δρόμο», υποσχέθηκε ο Μακάρθι, επιβεβαιώνοντας την κεντρική επιφύλαξη των υπερσυντηρητικών βουλευτών που τον καταψήφισαν ότι θέλει πάση θυσία την προεδρία. Η ιστορία θέλει τα μέλη του σώματος να συνεχίζουν να ψηφίζουν μέχρι να επικρατήσει κάποιος υποψήφιος. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Βουλή απέτυχε να εκλέξει πρόεδρο στην πρώτη ψηφοφορία από το 1923, οπότε χρειάστηκαν εννέα ψηφοφορίες για να αναδειχθεί ο πρόεδρος.
Την Τρίτη οι 19-20 ακροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοι του Μακάρθι στοιχήθηκαν πίσω από τον βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν του Οχάιο, παρόλο που ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει κομματική πειθαρχία. Χθες οι αντάρτες «κατέβασαν» νέο εσωκομματικό αντίπαλο απέναντι στον Μακάρθι, τον Μπάιρον Ντόναλντς της Φλόριντα, ο οποίος επίσης συγκέντρωσε 20 ψήφους στον τέταρτο και τον πέμπτο γύρο της ψηφοφορίας.
Έχοντας εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν οικτρή εικόνα ασυνεννοησίας και διχόνοιας, βυθίζοντας το σώμα στο χάος. Η παράλυση, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει το κόμμα: όσες παραχωρήσεις κι αν γίνουν προς την ακροδεξιά πτέρυγα δεν πρόκειται να συμμορφωθεί και να προτάξει το καλό των Ρεπουμπλικανών ή της χώρας. Η ατζέντα τους προβλέπει τη «στέρηση πόρων, παρεμπόδιση και διάλυση της διακυβέρνησης, όχι συμμετοχή σε αυτήν».
Δεν ήταν η πρώτη ήττα του Μακάρθι ούτε η πρώτη φορά που οι υπερσυντηρητικοί υπονομεύουν τις κοινοβουλευτικές εργασίες. Το 2015 εξώθησαν στην έξοδο τον Τζον Α. Μπένερ, στέρησαν στον Μακάρθι τις ψήφους που χρειαζόταν για να διαδεχθεί τον Μπένερ και διαμαρτυρήθηκαν για τη συναινετική επιλογή του Πολ Ράιαν. Ωστόσο η συμπεριφορά τους την Τρίτη και χθες ήταν πιο επιθετική, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, και μετέτρεψε μια στιγμή που θα έπρεπε να αποτελεί θρίαμβο για το κόμμα σε απόλυτο φιάσκο, σχολίασαν οι New York Times.
Ακόμη και η διαβόητη βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από την Τζόρτζια, που λατρεύει τις πολιτικές προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, κατακεραύνωσε όσους εμπόδισαν τον Μακάρθι και αμαύρωσαν την εικόνα του κόμματος. «Οι 19 Ρεπουμπλικανοί που καταψήφισαν τον Μακάρθι παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τη δύσκολα αποκτηθείσα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη», σχολίασε στο Twitter.