ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τέλεια καταιγίδα άρχισε για τον Μπόρις Τζόνσον

«Αφού δεν τον εμπιστεύεται το ίδιο του το κόμμα, για ποιό λόγο να τον εμπιστευθεί η χώρα;»

ΚΥΠΕ

Ξένια Κουναλάκη

Παρόλο που το 41% των βουλευτών του κόμματός του, των Βρετανών Συντηρητικών, τον καταψήφισε στη σχετική πρόταση μομφής εναντίον του την περασμένη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

«Κουτσή πάπια» (αγγλοσαξονική έκφραση για ηγέτες στη δύση της πολιτικής τους καριέρας, με τον πολιτικό χρόνο να μετράει ανάποδα) και «νεκρός άνδρας που περπατάει» είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τύπος για να περιγράψει την πύρρειο νίκη του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του, λέγοντας ότι η πολιτική του σταδιοδρομία «μόλις ξεκίνησε», κατά την πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την επιβίωσή του από την πρόταση μομφής. Από την πλευρά της, η βουλευτής των Εργατικών, Ντέιμ Αντζελα Ιγκλ, επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός προκαλεί συναισθήματα αντιπάθειας και θα έπρεπε να παραιτηθεί. «Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας απέδειξαν πόσο μισητός πρωθυπουργός είναι, και αυτό μόνο στο δικό του κόμμα», είπε, για να αναρωτηθεί στη συνέχεια πως αφού δεν τον εμπιστεύεται το ίδιο του το κόμμα, «για ποιο λόγο να τον εμπιστευθεί η χώρα;».

Οι 148 εσωκομματικοί αντάρτες, πάντως, που τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Τζόνσον τη Δευτέρα σχεδιάζουν να υπονομεύσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης με «απεργία» από τις ψηφοφορίες. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο τέλος της θητείας της Τερέζα Μέι, η οποία, παρόλο που είχε κερδίσει αντίστοιχη πρόταση μομφής εις βάρος της, και μάλιστα με ευρύτερη πλειοψηφία, υποχρεώθηκε σε παραίτηση λίγους μήνες αργότερα. Οι αντιφρονούντες των Τόρις θέλουν να ξεκινήσουν την παραλυτική εκστρατεία τους από το νομοσχέδιο για την επαναδιατύπωση τμημάτων του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ιστορικά, από όλους τους προκατόχους του που είχαν υποβληθεί σε ανάλογη κοινοβουλευτική δοκιμασία και κατήγαγαν εξίσου οριακές νίκες στη Βουλή, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε ύστερα από δύο ημέρες, ενώ ο Τζον Μέιτζορ, ο οποίος, όμως, είχε σαφώς υψηλότερο ποσοστό αποδοχής στο εσωτερικό του κόμματός του, ηττήθηκε στις εκλογές μετά δύο χρόνια.

Θεωρητικά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τον θωρακίζει για έναν ακόμη χρόνο, αφού για 12 μήνες δεν μπορεί να υπάρξει άλλη αμφισβήτησή του. Ωστόσο, ο Τζόνσον υφίσταται πιέσεις από βουλευτές του να μειώσει τη φορολογία για να ενισχύσει την οικονομία και να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Κουάζι Κουαρτένγκ, ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ και η υπουργός Εμπορίου Πένι Μορντό έχουν διαμηνύσει την επιθυμία τους να συμβεί αυτό. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού έχει υποβαθμίσει αυτή την προοπτική, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό η κυβέρνηση να επιδείξει υπευθυνότητα σε μια εποχή που τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε δύσκολη κατάσταση μετά την πανδημία».

Δεμένα χέρια

Προχθές ξεπέρασε τις 100 στερλίνες το ποσό για να γεμίσει ένας Βρετανός το ρεζερβουάρ του, στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση της τιμής των καυσίμων εδώ και 17 χρόνια. Tα μέτρα ανακούφισης των πολιτών για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που ελήφθησαν τον Μάρτιο έχουν ήδη μηδενιστεί, και o Mπόρις Τζόνσον επιχείρησε την Πέμπτη να εξηγήσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνησή του: δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία γιατί αυτό θα ήταν ανήθικο, δεν μπορεί να αυξήσει τους μισθούς και να παράσχει μεγαλύτερα επιδόματα γιατί αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, ούτε μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια γιατί αυτό θα έβλαπτε την απασχόληση και θα επιβάρυνε το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση. H βασική του δέσμευση ήταν η ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και η διευκόλυνση αποπληρωμής στεγαστικών δανείων, προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοκτησία ακινήτων στη χώρα.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός ήταν ισχυρός τους έξι πρώτους μήνες της θητείας του, αλλά δεν κατάφερε να παρουσιάσει κάποιο όραμα ή μια συγκεκριμένη στρατηγική, πέρα από την υλοποίηση του Brexit. Ακολούθησαν ο κακός χειρισμός της πανδημίας και τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης, τα αλλεπάλληλα πάρτι εν μέσω lockdown που εξόργισαν την κοινή γνώμη και τώρα η ακρίβεια έρχεται να καταφέρει το οριστικό χτύπημα στον Τζόνσον. Εως τώρα έχει αποδείξει ότι διαθέτει το ταλέντο να επιβιώνει απ’ όλες τις δυσχέρειες, πλην όμως η σημερινή συγκυρία μοιάζει με τέλεια καταιγίδα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση