ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Σερβία αγοράζει από τη Γαλλία 12 Rafale

Νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις μετά τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Kathimerini.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσαν χθες την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών δισεκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που θα πραγματοποιήσει η Σερβία από τη Γαλλία. Ακόμη συμφωνήθηκε η πώληση σημαντικών ακατέργαστων ορυκτών, όπως το λίθιο, καθώς και η ανάπτυξη ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος για τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις της Σερβίας.

Η επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση των ορυχείων λιθίου σαρώνουν τη χώρα, με τον Βούτσιτς να κατηγορεί τους διαδηλωτές πως προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με τη συνδρομή της Δύσης.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον Γάλλο πρόεδρο, προκάλεσε όμως έντονο δημόσιο διάλογο στα διεθνή Μέσα, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Σερβία απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές της Δύσης. Η χώρα των δυτικών Βαλκανίων έχει αρνηθεί να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ επιδιώκει συστηματική σύσφιγξη των σχέσεων με την Κίνα. «Βλέπω πολλούς ανθρώπους να δυσανασχετούν με το γεγονός ότι η Σερβία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Εγώ, ωστόσο, σέβομαι την κυριαρχία της Σερβίας», είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βούτσιτς.

Η συμφωνία που υπογράφηκε με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation, προβλέπει ότι η Σερβία θα παραλάβει τα αεροσκάφη μαζί με κιτ ανταλλακτικών αξίας 2,7 δισ. ευρώ. «Είναι μια τεράστια συμφωνία για εμάς», δήλωσε ο Βούτσιτς. «Και θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του στρατού μας».

Είναι γεγονός πως οι καλές σχέσεις των δύο χωρών έχουν υπάρξει μακραίωνες, με τους Σέρβους βασιλιάδες να παντρεύονται Γαλλίδες ευγενείς στο βαθύ παρελθόν, ενώ στην πρόσφατη εποχή Γάλλοι και Σέρβοι πολέμησαν πλάι πλάι στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μακρόν φαίνεται πως έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια να παίξει τον ρόλο του προστάτη των Σέρβων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια επιλογή για την οποία δεν μπορούν παρά να του είναι ευγνώμονες. Αυτή τη στιγμή περισσότερο από το 80% των γαλλικών επενδύσεων στα Βαλκάνια πραγματοποιείται στη Σερβία, ενώ περισσότερες από 100 επιχειρήσεις απασχολούν περίπου 12.000 εργαζομένους στη χώρα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση